Diosi, OTP: Punctul maxim de creştere al creditelor neperformante ar putea fi atins în aprilie-mai

Creditele neperformante ar putea atinge punctul maxim în lunile aprilie-mai, în principal din cauza creşterii cheltuielilor curente realizate de clienţi în perioada sărbătorilor de Paşte şi a Rusaliilor, anticipează Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank România.
Economica.net - vin, 30 mart. 2012, 19:57
Diosi, OTP: Punctul maxim de creştere al creditelor neperformante ar putea fi atins în aprilie-mai

„Cea mai ridicată rata a creditelor neperformate s-a atins în al doilea semestru din 2011, de 14,4%, după care a scăzut uşor, însă cel mai probabil a fost o metodă de cosmetizare a portofoliilor de către manageri. Un vârf mai mare ar putea fi atins în lunile următoare, aprilie-mai, din cauza sarbatorilor Pascale şi a Rusaliilor sau a altor factori”, a declarat, vineri, Diosi, prezent la seminarul „Oportunităţi de investiţii în România”, organizat de OTP Bank şi Asociaţia de Afaceri Ungare în România (AAUR) la Budapesta.

El a precizat că ulterior situaţia se va îmbunătăţi.

„Anul 2012 este unul electoral, ceea ce va putea avea efecte benefice şi asupra veniturilor bugetarilor”, a afirmat Diosi.

De asemnea, şeful OTP România a spus că împrumuturile neperformate nu ar trebui sa prezinte nicio îngrijorare pentru investitori sau pentru economie, intrucât există o preocupare atentă din partea băncilor în constituirea de provizioane pentru acestea.

„Dacă doriţi să achiziţionaţi participaţii la bănci, acum e momentul , întrucât viitorul este foarte promiţător”, a mai spus Diosi.

Potrivit datelor BNR, creanţele restante şi îndoielnice au urcat anul trecut în valoare burtă cu aproape 7 miliarde lei, de la 19,3 miliarde lei la peste 26 de miliarde lei.

Provizioanele au continuat trendul ascendent pe parcursul anului trecut şi au depăşit pentru prima dată suma de 30 miliarde de lei, pe fondul acumulării de noi credite neperformante. Doar în trimestrul al treilea, instituţiile de credit au înregistrat provizioane suplimentare de 3 miliarde de lei.

OTP Bank România a obţinut anul trecut un profit după de taxe de 763 milioane de forinţi (2,6 milioane de euro), faţă de o pierdere de 6,4 miliarde de forinţi în anul anterior, ca urmare a înjumătăţirii provizionelor, a anunţat, vineri, grupul ungar care controlează banca din România.

Provizioanele pentru credite neperformante ale OTP Bank în România au coborât cu 46%, de la 15,05 miliarde de forinţi la 8,2 miliarde de forinţi (27,9 milioane de euro).

Valoarea creditelor nepeformante (a căror plată a întârziat cu peste 90 de zile faţă de termenele din contract) a crescut anul trecut cu 37%, de la 34,8 miliarde de forinţi la 45,6 miliarde de forinţi (155 milioane de euro), reprezentând 12,1% din soldul brut al creditelor, comparativ cu 10,6% în anul 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului unu din 2024
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului ...
Numărul total al investitorilor raportaţi de participanţii la Fondul de Compensare a Investitorilor la sfârşitul trimestrului I al anului 2024 era de 191.743, în creştere faţă de sfârşitul......
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm în lunile mai şi iunie
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm ...
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat joi că în luna aprilie nu a fost plătită factura curentă la Termoenergetica, ...
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la ...
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...