Director achiziții Penny: Este mult mai simplu să lucrăm cu carnea de import

Marius Obreja, directorul de achiziții al lanțului de discount Penny, a explicat de ce retailerilor le este de multe ori mai ușor să cumpere carne din import, care este și mai ieftină decât cea autohtonă. Este una dintre explicațiile pentru care aproximativ o treime din valoarea deficitului comercial cu produse agroalimentare este generat de carne.
Alina Stanciu - mar, 17 nov. 2020, 19:26
Director achiziții Penny: Este mult mai simplu să lucrăm cu carnea de import

Dacă nu au setată o politică de a face achiziții locale, magazinele alimentare din România au mult mai multe avantaje cumpărând din import decât de pe piața locală- prețul este mai bun, iar oferta mai generoasă. Impedimentul  principal ar fi însă preferința consumatorilor în contextul în care mai multe studii indică o orientare către „made in România”. Potrivit unei cercetări la comanda Penny, spre exemplu, peste 70% dintre respondeți afirmă că preferă marfă autohtonă la carne, mezeluri, legume, fructe și lactate.

Observația aparține lui Marius Obreja, managerul de achiziții al retailerului Penny, controlat de grupul german Rewe. Potrivit acestuia, lanțul pentru care lucrează vinde pe segmentul de carne proaspăt exclusiv marfă produsă în România încă din 2016.

“La carne proaspătă avem 100 % produse românești , porc, pasăre și  vită de la animale crescute sacrificate și procesate în România. Din 2016, am decis acest lucru deși carnea de import este mai ieftină. Este mai simplu de lucrat cu carnea de import deoarece oferta de piese anatomice este în cantitate nelimitată. Poți face o promoție la ceafa de porc fără a avea grija că trebuie să iei și celelate părti rezultante din carcasa de porc”, a explicat acesta potrivit căruia se pot găsi soluții cu furnizorii locali.

Spre exemplu, retailerul vrea să integreze crescătorii de porci în contractele de achiziții ale Penny pentru ca aceștia să poată avea o garanție a achiziției de porci vii și a plăților la termenul planificat.

Mezeluri cu carne de import

În ceea ce privește produsele procesate din carne, adică mezelurile, Obreja atrage atenția că mare parte din marfa locală este realizată cu carne din import. “La mezel,  peste 90% din articolele (comercializate de Penny n.red) sunt fabricate în România. Mereu vor fi specialități pe care le doresc consumatorii, precum Prosciuto, care pot veni doar  din import. Dar și în cazul produselor românești ingredientul principal este de cele mai multe ori din import. Majoritatea cantității de carne pe care o importă România merge în procesare”, mai spune acesta

 Situația de pe piața lactatelor

Situația descrisă în cazul mezelurilor nu este însă valabilă și la lactate unde mare parte dintre produse sunt fabricate cu materie primă locală. Excepție fac, mai spune managerul de achiziții, laptele UHT, unele tipuri de iaurt cu fructe și brânza topită cubulețe care se produc local în cantități deficitare. În plus

„Vom comtinua politca de a avea cât mai multe produse cu ingredientul principal din România. Deja avem în specificațiile tehnice stabilit ca pentru produsele de marcă proprie laptele  din România. Nu respingem furnizori care vând sub marca lor, dar preferăm mărcile proprii pentru că putem controla volumul producției, dar și ingredientele”

Vindem materie primă, cumpărăm procesate

Ce se întâmplă la nivel micro  în departamentele de achiziții ale marilor și micilor retaileri alimentari, influențează datele macro referitoare la deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare.

Potrivit unui studiu realizat pe baza detelor INS de către mai multe facultăți din cadrul ASE București,

“România este dependentă de importuri. (…) Deficitul comercial a crescut la 2,74 milioane de euro în 2019. Categoria produselor din carne reprezintă aproximativ o treime din totalul deficitului, fructele aproape un sfert, iar produsele din cereale o cincime. Ce înseamnă asta? România exportă materie primă pentru ca mai apoi să importe produse prelucrate. Astfel, deficitul se accentuează pentru că exporturile au o valoare mică de piață, iar importurile corespund unui preț mult mai mare”, a explicat Roxana Pătărlăgeanu, Conf.Univ.Dr ASE București, prodecan al Facultății de Economie Agroalimentară.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,4% în 2022, faţă de o expansiune de 4,9% previzionată în ...
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria, pe motivul încălcării ...
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă nu vor fi luate măsuri
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă ...
Facturile românilor la energie vor creşte cu 100-120% în aprilie, faţă de anul trecut, dacă nu se iau măsuri, a afirmat, ...