Director general BVB: Piaţa de capital din România are nevoie de o participare mai largă a populaţiei

Piaţa de capital din România are nevoie de o participare mai largă a populaţiei, astfel încât antreprenorii listaţi să beneficieze de această masă de investitori, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). 
Economica.net - joi, 23 mai 2019, 07:23
Director general BVB: Piaţa de capital din România are nevoie de o participare mai largă a populaţiei

„Ne dorim o piaţă de capital eficientă care îşi evaluează corect acţiunile care se tranzacţionează şi cele care se vor tranzacţiona. Pentru a obţine această eficienţă pe piaţa de capital trebuie să lucrăm pe mai multe direcţii. În primul rând, trebuie să obţinem o participare mai largă a populaţiei, deci să avem mai mulţi investitori în piaţa de capital, astfel încât antreprenorii care se vor lista sau cei care s-au listat să beneficieze de această masă de investitori şi să spere la o evaluare corectă. În al doilea rând, ne trebuie o piaţă secundară eficientă, cu produse bursiere şi investitorii să-şi poată implementa toate strategiile investiţionale pe care le au. Nu suntem încă acolo şi aici avem un proiect important, cel al Contrapărţii Centrale, pe care l-am iniţiat în ianuarie şi suntem în linie dreaptă cu implementarea, în sensul iniţierii autorizării acestei instituţii”, a spus Tănase.

Potrivit oficialului BVB, un lucru important pentru piaţa de capital locală este modul în care companiile comunică direct cu investitorii, la fel şi implementarea celor mai bune practici.

„O dimensiune importantă este modul în care, ulterior, companiile comunică cu investitorii. Nu ajunge să avem foarte mulţi investitori la bursă sau toate produsele bursiere disponibile investitorilor, ci trebuie ca şi companiile să comunice corect cu investitorii pentru avea această eficienţă pe piaţa de capital care se traduce într-o evaluare corectă a companiilor la bursă. Această ultimă dimensiune vine să o îmbunătăţească ARIR (Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România, n.r.), în cadrul căreia suntem membri fondatori. Este foarte important să implementăm cele mai bune practici, emitenţii să cunoască aceste practici şi cam ce îşi doresc investitorii. Bursa a avut şi Cartă Albă a emitenţilor prin care cumva evalua acest mod în care companiile comunică. Această Cartă Albă am cedat-o ARIR, pentru că nu e treaba bursei să facă această evaluare. Bursa trebuie să fie tot timpul echidistantă, nu trebuie să dăm nicio indicaţie despre ce companie este mai bună sau care companie e mai bună decât alta. Nu impunem nimic acestor companii, ci doar să ajutăm investitorii. Vrem să facem mai vizibil către investitori modul în care companiile comunică cu acţionarii lor, comparat cu practicile din piaţă. Vrem să facem acest screening mult mai eficient”, a subliniat directorul general al BVB.

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a organizat, joi, prima ediţie a Forumului pentru Relaţia cu Investitorii şi Analiştii (AR&IR), o conferinţă anuală dedicată celor mai bune practici în relaţia cu investitorii şi guvernanţă corporativă.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...