Directorii generali ai companiilor din România, cei mai optimişti lideri de afaceri din lume – studiu PwC

Economica.net
17 01. 2017
calcul_bani_taxe_567876543_66428800

Această atitudine este o consecinţă a faptului că România a înregistrat în ultimii ani ritmuri ridicate de creştere economică, peste media ţărilor din Uniunea Europeană, iar perspectivele pentru anii următori sunt de asemenea pozitive, pe fondul continuării relaxării fiscale şi a creşterii susţinute a consumului.

‘Cu toate acestea, pentru a păstra şi îmbunătăţi competitivitatea ţării este nevoie de menţinerea stabilităţii macroeconomice şi bugetare, de accelerare a ritmului reformelor structurale şi a investiţiilor atât de necesare în infrastructură’, a declarat Ionuţ Simion, country managing partner, PwC România.

Potrivit acestuia, liderii de afaceri consideră că globalizarea a reuşit să rezolve într-o foarte mică măsură problema inegalităţii veniturilor. Încrederea directorilor generali din România în perspectivele de creştere ale companiilor lor din acest an este la al treilea cel mai ridicat nivel înregistrat la nivel global.

Cu toate că directorii de companii din întreaga lume au numeroase motive de îngrijorare în anul ce urmează, încrederea lor atât în perspectivele de creştere ale companiilor pe care le conduc, cât şi în cele ale economiei mondiale, este din nou în creştere.

Aşa cum se arată în cea de-a 20-a ediţie a raportului anual PwC Global CEO Survey, 38% dintre directorii executivi (faţă de 35% în 2016) sunt foarte încrezători în perspectivele de creştere ale companiei lor în următoarele 12 luni, iar 29% (faţă de 27% în 2016) sunt de părere că economia globală va avea o creştere accelerată în 2017.

Rezultatele raportului lansat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos arată că, în pofida optimismului manifestat în rândul liderilor de afaceri, nivelul lor de îngrijorare cu privire la incertitudinea economică (82%), supra-reglementarea (80%) şi lipsa abilităţilor cheie (77%) rămâne foarte ridicat. De asemenea, preocupările cu privire la nivelului protecţionismului sunt în creştere, 59% dintre directorii executivi îşi fac griji în privinţa protecţionismului, ajungând până la 64% în SUA şi Mexic.

‘În ciuda unui an 2016 tumultos, nivelul de încredere al liderilor de afaceri se redresează, dar într-un ritm lent şi este încă la o distanţă considerabilă faţă de nivelul din 2007. Totuşi, se manifestă semne de optimism pe tot globul, inclusiv în Marea Britanie şi SUA, unde, în ciuda previziunilor cu privire la potenţiale crize în urma alegerii lui Trump şi Brexit-ului, nivelul de încredere al executivilor în potenţialul de creştere al companiei lor este în creştere faţă de 2016. Această stare de spirit se reflectă şi în alte zone de pe glob, mai mulţi lideri de afaceri vizând SUA şi Marea Britanie pentru investiţii faţă de anul precedent’, a declarat Bob Moritz, Global Chairman PwC.

Studiul a fost efectuat în perioada septembrie – decembrie 2016, un număr de 1.379 directori de companii din 79 de ţări au răspunzând la interviuri derulate on-line, prin poştă, faţă în faţă sau telefonic. 57% dintre ei lucrează în companii cu capital privat, 43% în societăţi cotate la bursă.

Sondajul în rândul publicului s-a desfăşurat în decembrie 2016, în SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda, China şi Hong Kong, Italia, Spania, Rusia, Australia, Japonia, India, Brazilia, Coreea de Sud, Mexic, Suedia, Elveţia, Africa de Sud, Singapore şi Emiratele Arabe Unite.

Reţeaua PwC este prezentă în 157 de ţări, având peste 223.000 de specialişti care oferă servicii de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.