Ce compensații medii au primit pentru 2011 directorii marilor companii din SUA

Compensaţiile financiare totale încasate de directorii generali ai celor mai mari 500 de companii din SUA au crescut cu 16% anul trecut, la 5,2 miliarde dolari, cu un pachet mediu de 10,5 milioane dolari, cel mai bine plătit CEO american fiind John Hammergren, şeful McKesson, cu 131 milioane dolari.
Economica.net - lun, 09 apr. 2012, 09:28
Ce compensații medii au primit pentru 2011 directorii marilor companii din SUA

Cea mai mare parte din compensaţiile financiare primite de directorii generali ai marilor companii americane reprezintă pachete de acţiuni, cu o podnere de 61%, potrivit topului celor mai bine plătiţi executivi americani realizat de Forbes.

Astfel, directorii incluşi în studiu au câştigat în medie 6,3 milioane dolari din acţiuni şi opţiuni de achiziţie a acţiunilor, faţă de 5,2 milioane dolari în 2010, în timp ce remuneraţia medie acordată în cash, reprezentând salarii şi bonusuri, a urcat cu 8%, la 3,5 milioane de dolari.

Topul celor mai mari 500 de companii americane este determinat în funcţie de vânzări, profit, active şi valoarea de piaţă.

Creşterea de 16% a compensaţiilor directorilor generali ai marilor companii este peste majorarea salarială medie de 3% înregistrată în 2011 la nivelul economiei americane, potrivit Forbes.

Cel mai bine plătit CEO din raportul Forbes este John Hammergren, şeful McKesson Corp, cea mai mare companie de servicii medicale din lume, cu vânzări de 112 miliarde de dolari în 2011. Acesta a primit 6,3 milioane de dolari drept salariu şi bonusuri, respectiv 112 milioane de dolari în acţiuni şi opţiuni.

Pe locul al doilea se regăseşte miliardarul Ralph Lauren, şeful companiei cu acelaşi nume, care a încasat 67 milioane de dolari.

Poziţia a treia este ocupată de Michael Fascitelli, directorul general al trustului de investiţii imobiliare Vornado Realty, urmat de Richard Kinder de la Kinder Morgan, cea mai mare companie americană de transport şi depozitare de petrol şi gaze, care i-a acordat pentru anul trecut CEO-ului 61 milioane de dolari.

Pe locul 5 este şeful gigantului Honeywell International, David Cote, cu 56 milioane de dolari.

Cea mai bine plătită femeie din SUA este Irene Rosenfeld, directorul general al Kraft Foods, cu o compensaţie financiară de 25,4 milioane de dolari.

Cinci directori generali au încasat anul trecut un salariu simbolic de numai un dolar, respectiv Larry Ellison de la Oracle, Larry Page de la Google, Meg Whitman de la Hewlett Packard, Richard Kinder de la Kinder Morgan şi John Mackey de la Whole Foods.

Pe sectoare economice, cei mai bine plătiţi directori generali se regăsesc în sectorul farmaceutic şi al biotehnologiei, cu o compensaţie medie de 18,3 milioane de dolari în 2011. Aceştia sunt urmaţi de şefii marilor companii media (17,3 milioane de dolari), cei din sectorul produselor de larg consum (15,7 milioane de dolari), restaurante şi turism (14,4 milioane de dolari), respectiv bunuri de folosinţă îndelungată (13,8 milioane de dolari).
Cei mai prost plătiţi directori generali din SUA lucrează în sectorul utilităţilor, cu un pachet financiar mediu de 6,1 milioane de dolari anul trecut, precedaţi de software şi servicii (6,7 milioane de dolari), bănci (7 milioane de dolari), asigurări (7,9 milioane de dolari) şi retail (8,4 milioane de dolari).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...