Directorul CFR Călători le promite angajaţilor că salariile întârziate vor fi plătite rapid

Compania feroviară de stat CFR Călători a transmis, joi, un comunicat de presă în care directorul general al societăţii, Iosif Szentes, le promite angajaţilor că prioritatea sa este plata salariilor întârziate şi le cere să nu afecteze circulaţia trenurilor, în condiţiile în care miercuri, angajaţii companiei au primit doar o parte din avansul la salarii, iar joi mai mulţi angajaţi au organizat un protest spontan.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 08:57
Directorul CFR Călători le promite angajaţilor că salariile întârziate vor fi plătite rapid

Declaraţia vine în contextul în care aproximativ o sută de angajaţi de la CFR Infrastructură şi CFR Călători au refuzat să intre în tură, joi dimineaţă, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile. În urma protestului spontan al angajaţilor din CFR, trenurile de călători pleacă din Gara de Nord cu întârzieri.

Joi, News.ro a informat că aproximativ 38.000 de angajaţi ai companiilor feroviare de stat CFR Călători şi CFR SA au primit doar jumătate din avansul de salariu, iar unii lideri sindicali spun că unii angajaţi nu au primit niciun ban.

Motivul întârzierii este neplata la timp a subvenţiei de către Ministerul Transporturilor, în condiţiile în care Hotărârea de Guvern care permite plata compensaţiilor către companiile feroviare de transport de călători a fost aprobată abia miercuri, iar până la aplicarea efectivă ar putea trece încă o săptămână.

„Odată cu intrarea în vigoare a acestui Contract, activitatea financiară a CFR Călători intră în normalitate, inclusiv din punct de vedere al plăţilor salariale. Angajaţii CFR Călători au primit astăzi 50% din salarii, urmând ca în termen de câteva zile să fie virată şi diferenţa”, se arată într-un comunicat al CFR Călători.

Ministerul Transporturilor a lansat propunerile de subvenţii pentru pentru companiile de transport feroviar de călători, societatea de stat CFR Călători urmând să primească 1,22 miliarde de lei (275 milioane euro) în acest an. Însă compania nu a primit niciun ban până în acest moment, deoarece contractele de servicii nu au fost aprobate de către Guvern.

Chiar dacă Guvernul a aprobat Hotârârea în şedinţa de miercuri, până la aplicarea efectivă a Hotârârii de Guvern ar ma putea trece încă o săptămână, estimează angajaţii din transportul feroviar.

Astfel, actul normativ trebuie mai întâi publicat în Monitorul Oficial, iar apoi urmează să se întocmească toate documentele necesare plăţilor. Abia după toate aceste etape, angajaţii din CFR Călători şi CFR SA îşi vor putea încasa restul de bani.
„Vă asigur că după publicarea în Monitorul Oficial, prioritatea mea este plata salariilor întârziate. De aceea vom face demersurile necesare ca plăţile în conturile angajaţilor să se facă cât mai rapid. Ne pare rău de situaţia creată atât pentru salariaţii companiei cât şi pentru colaboratorii CFR şi cei ai industriei reparatoare”, a declarat directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, citat în comunicatul societăţii.

„De asemenea, din respect pentru pasageri, facem un apel la salariaţii noştri astfel încât circulaţia trenurilor de călători să nu fie afectată şi să se desfăşoare în condiţii normale şi de siguranţă”, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a publicat duminică imagini cu lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), unde a fost montat parapet lateral pe......
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele ...
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Aproximativ 85% dintre recrutorii globali cred că Inteligenţa Artificială (AI) este o tehnologie utilă care va înlocui ...
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând ...