Directorul CFR Călători le promite angajaţilor că salariile întârziate vor fi plătite rapid

Compania feroviară de stat CFR Călători a transmis, joi, un comunicat de presă în care directorul general al societăţii, Iosif Szentes, le promite angajaţilor că prioritatea sa este plata salariilor întârziate şi le cere să nu afecteze circulaţia trenurilor, în condiţiile în care miercuri, angajaţii companiei au primit doar o parte din avansul la salarii, iar joi mai mulţi angajaţi au organizat un protest spontan.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 08:57
Directorul CFR Călători le promite angajaţilor că salariile întârziate vor fi plătite rapid

Declaraţia vine în contextul în care aproximativ o sută de angajaţi de la CFR Infrastructură şi CFR Călători au refuzat să intre în tură, joi dimineaţă, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile. În urma protestului spontan al angajaţilor din CFR, trenurile de călători pleacă din Gara de Nord cu întârzieri.

Joi, News.ro a informat că aproximativ 38.000 de angajaţi ai companiilor feroviare de stat CFR Călători şi CFR SA au primit doar jumătate din avansul de salariu, iar unii lideri sindicali spun că unii angajaţi nu au primit niciun ban.

Motivul întârzierii este neplata la timp a subvenţiei de către Ministerul Transporturilor, în condiţiile în care Hotărârea de Guvern care permite plata compensaţiilor către companiile feroviare de transport de călători a fost aprobată abia miercuri, iar până la aplicarea efectivă ar putea trece încă o săptămână.

„Odată cu intrarea în vigoare a acestui Contract, activitatea financiară a CFR Călători intră în normalitate, inclusiv din punct de vedere al plăţilor salariale. Angajaţii CFR Călători au primit astăzi 50% din salarii, urmând ca în termen de câteva zile să fie virată şi diferenţa”, se arată într-un comunicat al CFR Călători.

Ministerul Transporturilor a lansat propunerile de subvenţii pentru pentru companiile de transport feroviar de călători, societatea de stat CFR Călători urmând să primească 1,22 miliarde de lei (275 milioane euro) în acest an. Însă compania nu a primit niciun ban până în acest moment, deoarece contractele de servicii nu au fost aprobate de către Guvern.

Chiar dacă Guvernul a aprobat Hotârârea în şedinţa de miercuri, până la aplicarea efectivă a Hotârârii de Guvern ar ma putea trece încă o săptămână, estimează angajaţii din transportul feroviar.

Astfel, actul normativ trebuie mai întâi publicat în Monitorul Oficial, iar apoi urmează să se întocmească toate documentele necesare plăţilor. Abia după toate aceste etape, angajaţii din CFR Călători şi CFR SA îşi vor putea încasa restul de bani.
„Vă asigur că după publicarea în Monitorul Oficial, prioritatea mea este plata salariilor întârziate. De aceea vom face demersurile necesare ca plăţile în conturile angajaţilor să se facă cât mai rapid. Ne pare rău de situaţia creată atât pentru salariaţii companiei cât şi pentru colaboratorii CFR şi cei ai industriei reparatoare”, a declarat directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, citat în comunicatul societăţii.

„De asemenea, din respect pentru pasageri, facem un apel la salariaţii noştri astfel încât circulaţia trenurilor de călători să nu fie afectată şi să se desfăşoare în condiţii normale şi de siguranţă”, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Virgil Popescu: Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piaţă, făcută de Federaţia Rusă, prin Gazprom
Virgil Popescu: Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piaţă, făcută de ...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, marţi, la recepţia Staţiei de Uscare Gaze Naturale – Grup 145, Bilciureşti, ...
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi vor recompensa angajaţii de sărbători, arată datele unei platforme de recrutare.
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox și va coordona activitatea echipei ...