Directorul Eximtur, Lucia Morariu: Cel mai mult m-am simţit discriminată când am lucrat la Guvern

Directorul Eximtur, Lucia Morariu, fost secretar de stat pentru turism în Cabinetul Tăriceanu, a declarat, marţi, la Conferinţa de lansare a campaniei de promovare a poveştilor de succes ale femeilor, organizată de MEDIAFAX, că s-a simţit cel mai mult discriminată ca femeie când a lucrat la Guvern.
Economica.net - mar, 26 iun. 2012, 14:54
Directorul Eximtur, Lucia Morariu: Cel mai mult m-am simţit discriminată când am lucrat la Guvern

Lucia Morariu a împărtăşit, marţi, din experienţa sa de manager al unei companii de turism şi modul în care a reuşit să se împartă între familie şi carieră, la lansarea de la Cluj-Napoca a cărţii „Cariera – substantiv feminin”, parte a proiectului european „Şanse egale pentru cariere de succes” implementat de Agenţia MEDIAFAX şi SIVECO.

„În industria turismului, 90 la sută dintre lucrători sunt femei. Până acum vreo şapte-opt ani, şefii erau bărbaţi şi femeile lucrau, dar lucrurile s-au schimbat mai repede decât în alte industrii. Industria de călătorii se bazează pe femei. Cel mai mult m-am simţit discriminată când am lucrat la Guvern. Lucrurile se leagă de partea de decizii, pe care trebuie să ţi le asumi printr-o semnătură, nu este uşor să îţi asumi decizii când lucrezi cu fonduri publice, iar senzaţia mea a fost că acolo se doreşte a se arunca responsabilitatea către alţii mai puternici, care şi lucrează efectiv. Şi acolo tot femeile sunt cele care pun la punct lucrurile şi lucrează efectiv”, a spus Morariu.

În ceea ce priveşte problemele identificate în domeniul în care activează, Lucia Morariu a afirmat că evaziunea fiscală nu aparţine numai turismului.

„Frustrarea noastră vine din aceea că România nu este capabilă să creeze condiţii egale operatorilor economici de pe piaţă. Toţi cei care suntem de bună credinţă suntem puşi într-o concurenţă neloială din cauza faptului că mai mult de 70 la sută din operatorii economici practică metode incorecte de derulare a afacerilor. Din păcate, cei care sunt corecţi pierd cotă de piaţă, încrederea din partea angajaţilor, iar riscul e să piardă şi apetitul pentru afaceri corecte în România”, a subliniat Morariu.

Lucia Morariu apare în carte cu un interviu, alături de alte 31 de femei de succes din România.

La rândul său, fostul consilier judeţean din Consiliul Judeţean Cluj Mihaela Rozor a declarat, în cadrul aceluiaşi eveniment, că trebuie schimbată atitudinea femeilor care doresc să urmeze o carieră şi să aibă succes.

„Trebuie schimbat ceva în atitudinea femeilor, în ceea ce gândesc ele despre ele însele. Eu m-am înconjurat de oameni capabili, reuşita depinde de oamenii cu care te înconjori, de echipă. Cea mai mare abilitate a unui om este să-şi aleagă colaboratorii, să nu îi fie frică să se înconjoare de oameni inteligenţi, chiar mai inteligenţi decât el. Principala piedică în accederea femeilor în carieră sunt chiar femeile pentru că sunt cu prea mult bun simţ şi acceptă acest loc doi în raport cu bărbaţii. Dar eu cred că nu trebuie să ne mulţumim cu locul doi”, a spus Rozor, al cărei interviu a fost publicat, de asemenea, în carte.

Agenţia MEDIAFAX şi SIVECO au lansat cartea „Cariera – substantiv feminin” şi un spot video de prezentare a poveştilor femeilor de succes, cu această ocazie începând şi campania de promovare care se desfăşoară în toate regiunile de dezvoltare.

Cartea „Cariera – substantiv feminin” prezintă poveştile de succes a 32 de femei care au reuşit să îmbine cariera cu viaţa profesională, printre care se numără şi trei clujence, Lucia Morariu, Nicoleta Niculescu şi Mihaela Rozor.

Volumul, lansat în cadrul proiectului „Şanse egale pentru cariere de succes”, cofinanţat din Fondul Social European, a fost tipărit într-un tiraj de 4.000 de exemplare, din care 3.500 distribuite direct şi 500 vor fi date în cadrul conferinţelor regionale.

Cartea are scopul de a invalida stereotipurile legate de femei şi rolul femeilor în societate şi de a insufla tinerelor atitudinile necesare pentru o carieră de succes.

În cadrul proiectului a fost lansat şi un spot TV cu trei femei dintre cele 32 intervievate, mesajul transmis urmând să ajungă la un public ţintă de 300.000 de femei din mediul rural şi urban.

Proiectul „Şanse egale pentru cariere de succes” este derulat de SIVECO România S.A., Agenţia de presă MEDIAFAX şi Academia de Studii Economice Bucureşti şi finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...