Directorul general al Romarm, trimis în judecată în cazul exploziei de la UM Sadu din februarie 2011

Directorul general al Romarm SA, Gheorghe Lori Boian, a fost trimis în judecată, luni, de procurorii gorjeni, alături de alţi doi subordonaţi, fiind considerat principalul vinovat pentru moartea a două persoane în urma exploziei de la Uzina Mecanică Sadu din februarie 2011.
Economica.net - lun, 19 nov. 2012, 12:22

Conform unui comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Gorj, Gheorghe Lori Boian, care era director general al UM Sadu când a avut loc explozia, a fost trimis în judecată alături de directorul tehnic Gabriel Lucian Bogdan şi de Dumitru Toloargă, şef secţie în aceeaşi unitate, scrie MEDIAFAX.

Boian, Bogdan şi Toloargă sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, dar şi de neluarea din culpă a vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, prin care se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională.

Procurorii au finalizat cercetările în dosarul deschis în urma exploziei produse în 11 februarie 2011, la Uzina Mecanică Sadu, condusă la acea vreme de Gheorghe Lori Boian.

În urma exploziei două angajate ale uzinei, în vârstă de 38 şi 41 de ani, au murit, iar un bărbat a suferit arsuri grave, fiind internat la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

„Din materialul administrat în faza de urmărire penală a rezultat că Boian Gheorghe-Lori, în calitate de director general la S.C. UM Sadu SA, a dat dispoziţie ca pulberea rezultată dintr-o muniţie expirată, veche de 30 de ani, să fie introdusă în fabricaţie, aspect care are legătură directă cu moartea a două persoane, accidentarea gravă a alteia şi importante pagube materiale”, se precizează în comunicatul de presă al Parchetului Tribunalului Gorj.

Celelalte două persoane au fost trimise în judecată întrucât nu au respectat obligaţiile şi măsurile stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă.

Conform anchetatorilor, UM Sadu a declarat că valoarea estimativă a pagubelor produse în urma acestei explozii este de 181.171,39 lei.

Dosarul celor trei va fi judecat la Judecătoria Târgu Jiu, primul termen fiind stabilit pentru începutul lunii viitoare.

Gheorghe Lori Boian este în prezent director general al Romarm SA, el declarând pentru MEDIAFAX că nu face niciun comentariu cu privire la situaţia în care se află.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...