Directorul general al Romarm, trimis în judecată în cazul exploziei de la UM Sadu din februarie 2011

Directorul general al Romarm SA, Gheorghe Lori Boian, a fost trimis în judecată, luni, de procurorii gorjeni, alături de alţi doi subordonaţi, fiind considerat principalul vinovat pentru moartea a două persoane în urma exploziei de la Uzina Mecanică Sadu din februarie 2011.
Economica.net - lun, 19 nov. 2012, 12:22

Conform unui comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Gorj, Gheorghe Lori Boian, care era director general al UM Sadu când a avut loc explozia, a fost trimis în judecată alături de directorul tehnic Gabriel Lucian Bogdan şi de Dumitru Toloargă, şef secţie în aceeaşi unitate, scrie MEDIAFAX.

Boian, Bogdan şi Toloargă sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, dar şi de neluarea din culpă a vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, prin care se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională.

Procurorii au finalizat cercetările în dosarul deschis în urma exploziei produse în 11 februarie 2011, la Uzina Mecanică Sadu, condusă la acea vreme de Gheorghe Lori Boian.

În urma exploziei două angajate ale uzinei, în vârstă de 38 şi 41 de ani, au murit, iar un bărbat a suferit arsuri grave, fiind internat la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

„Din materialul administrat în faza de urmărire penală a rezultat că Boian Gheorghe-Lori, în calitate de director general la S.C. UM Sadu SA, a dat dispoziţie ca pulberea rezultată dintr-o muniţie expirată, veche de 30 de ani, să fie introdusă în fabricaţie, aspect care are legătură directă cu moartea a două persoane, accidentarea gravă a alteia şi importante pagube materiale”, se precizează în comunicatul de presă al Parchetului Tribunalului Gorj.

Celelalte două persoane au fost trimise în judecată întrucât nu au respectat obligaţiile şi măsurile stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă.

Conform anchetatorilor, UM Sadu a declarat că valoarea estimativă a pagubelor produse în urma acestei explozii este de 181.171,39 lei.

Dosarul celor trei va fi judecat la Judecătoria Târgu Jiu, primul termen fiind stabilit pentru începutul lunii viitoare.

Gheorghe Lori Boian este în prezent director general al Romarm SA, el declarând pentru MEDIAFAX că nu face niciun comentariu cu privire la situaţia în care se află.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...