Directorul general de la Renault exclude o fuziune cu Nissan

Directorul general de la grupul auto francez Renault, Luca de Meo, exclude o fuziune cu partenerul japonez Nissan, la care Renault este cel mai mare acţionar, dar estimează că este posibilă o mai mare cooperare între cei doi constructori de automobile, transmite AFP.
AGERPRES - mie, 08 sept. 2021, 15:33
Directorul general de la Renault exclude o fuziune cu Nissan

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

„Începând din 2010, logica a fost întotdeauna de a converge operaţiunile (-Renault şi Nissan- n.r.) pentru a pregăti fuziunea. Eu nu văd lucrurile aşa, nu am în vedere o fuziune deoarece nu sunt sigur că asta are sens din punct de vedere operaţional”, a spus Luca de Meo într-un interviu acordat miercuri cotidianului italian Il Sole-24 Ore.

„Văd în schimb mult mai multă cooperare şi acest lucru va fi posibil dacă alianţa (-Renault-Nissan-Mitsubishi Motors-nr.) va evolua. În ce direcţie, vom vedea”, a adăugat Luca de Meo.

Preşedintele grupului Renault şi al alianţei, Jean-Dominique Senard, a declarat şi el în repetate rânduri că o fuziune nu mai este necesară.

Relaţiile dintre Renault şi Nissan sunt tensionate, în special din cauza inegalităţii participaţiilor încrucişate deţinute de cei doi parteneri, iar acest lucru a ieşit la lumină în 2018-2019 odată cu afacerea Carlos Ghosn. Fostul mare patron al alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi Motors a fost arestat şi ulterior inculpat în Japonia pentru nereguli financiare. La finele lui 2019, Carlos Ghosn a fugit în Liban de unde îşi susţine nevinovăţia şi denunţă un complot împotriva sa, orchestrat de şefii de la Nissan cu sprijinul guvernului japonez pentru a eşua proiectul său vizând o uniune mai strânsă cu Renault.

Afectaţi de pandemie şi recent de penuria de semiconductori, cei trei parteneri ai alianţei au prezentat anul trecut o nouă strategie mondială destinată întăririi competitivităţii şi rentabilităţii lor.

La rândul său, Luca de Meo, numit în luna iulie 2020 la conducerea Renault, consideră că alianţa cu Nissan şi Mitsubishi este un posibil factor de succes. „Trebuie să ne folosim de faptul că suntem căsătoriţi de 20 de ani, că avem copiii, există momente de tensiune dar avem atât de multe de câştigat dacă vom rămâne implicaţi în politicile de dezvoltare viitoare” a insistat Luca de Meo.

„În 2018, Renault-Nissan a fost numărul unu în lume după volumul de automobile vândute, dar dacă numărul unu nu câştigă bani asta înseamnă că modelul nu funcţionează pe termen lung”, a mai spus Luca de Meo, explicând că a decis să pună Renault la regim pentru a readuce grupul francez la o greutate ideală pentru afacerile sale.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Chirițoiu: Prețurile la energie electrică vor rămâne mari în următorii 4-5 ani, cât timp se va mai folosi cărbunele
Bogdan Chirițoiu: Prețurile la energie electrică vor rămâne mari în următorii 4-5 ani, cât timp se va mai folosi ...
Preţurile la energie electrică vor rămâne mari în România cel puţin în următorii 4-5 ani, cât timp vom utiliza cărbune pentru producerea de energie, a afirmat, joi, Bogdan Chiriţoiu,......
BCE se pregătește să renunțe la măsurile de stimulare economică, din cauza creșterii inflației – surse Reuters
BCE se pregătește să renunțe la măsurile de stimulare economică, din cauza creșterii inflației – surse Reuters
Banca Centrală Europeană se pregăteşte să facă faţă perspectivei ca inflaţia să depăşească ţinta deja majorată ...
ANRE le recomandă consumatorilor de electricitate care nu au trecut pe piața concurențială să semneze un nou contract în noiembrie sau decembrie
ANRE le recomandă consumatorilor de electricitate care nu au trecut pe piața concurențială să semneze un nou contract ...
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege (foto), le-a recomandat ...
Restricții suplimentare au fost impuse în Cluj-Napoca, după ce rata de incidență a trecut de 3 la mie
Restricții suplimentare au fost impuse în Cluj-Napoca, după ce rata de incidență a trecut de 3 la mie
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a instituit restricţii suplimentare în Cluj-Napoca şi în ...