Directorul IEA spune că energia nucleară este absolut necesară pentru atingerea obiectivelor climatice

Energia nucleară este absolut necesară pentru atingerea obiectivelor climatice la nivel global, a declarat joi directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, informează Reuters.
AGERPRES - joi, 21 mart. 2024, 12:23
Directorul IEA spune că energia nucleară este absolut necesară pentru atingerea obiectivelor climatice

„Fără susţinerea energiei nucleare, nu avem nicio şansă să ne atingem obiectivele climatice la timp. Energiile regenerabile vor juca un rol important în termeni de electricitate, în special energia fotovoltaică, susţinută de energia eoliană şi cea hidro. Dar avem nevoie de asemenea de energie nucleară, în special în acele ţări care nu au un mare potenţial în domeniul energiilor regenerabile”, le-a spus Fatih Birol jurnaliştilor, înainte de începerea Summitul Energiei Nucleare, la Bruxelles.

Potrivit Reuters, liderii europeni şi experţii în domeniul energiei ar urma să facă joi un apel pentru relansarea energiei nucleare, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, în încercarea de a reface o industrie europeană după mai mulţi ani de declin constant.

Energia nucleară nu mai este populară în Europa din cauza îngrijorărilor cu privire la siguranţa centralelor nucleare, după accidentul de la Fukushima din 2011, care a determinat Germania să închidă imediat şase centrale nucleare şi să accelereze închiderea celor rămase. Ultimul reactor nuclear din Germania a fost oprit în luna aprilie 2023.

Însă, nevoia de a găsi alternative la gazele ruseşti, după invadarea Ucrainei în 2022, precum şi angajamentul Uniunii Europene de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cu 55% până în 2030, a relansat interesul în energia nucleară.

Cu toate acestea, ţările UE rămân în continuare divizate când vine vorba de energia nucleară. Există două tabere cu poziţii diametral opuse, una condusă de Franţa, care crede că extinderea energiei nucleare este crucială, în timp ce tabăra opusă, condusă de Austria şi Germania, sunt ţările care se opun energiei nucleare şi vor să se concentreze pe sursele regenerabile precum energia eoliană şi fotovoltaică.

Potrivit unui proiect de declaraţie comună, consultat de Reuters, liderii prezenţi la summitul de la Bruxelles ar urma să se angajeze să lucreze „pentru deblocarea completă a potenţialului energiei nucleare prin adoptarea de măsuri, precum şi condiţii favorizante care să sprijine, şi finanţare competitivă pentru prelungirea duratei de funcţionare a reactoarelor nucleare existente”.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la Summitul Energiei Nucleare, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...