Directorul Muzeului Brukenthal spune că nu va demisiona şi că banii primiţi asigură supravieţuirea

Managerul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, spune că nu va demisiona, cum au cerut reprezentanţii Ministerului Culturii, şi că "şi-a făcut treaba", luând măsurile necesare funcţionării unităţii, măsuri care rămân în vigoare în pofida suplimentării bugetare, banii asigurând doar "supravieţuirea".
Economica.net - mar, 02 apr. 2013, 20:11
Directorul Muzeului Brukenthal spune că nu va demisiona şi că banii primiţi asigură supravieţuirea

Contactat de corespondentul MEDIAFAX pentru a comenta afirmaţiile reprezentanţilor Ministerului Culturii potrivit cărora unitatea a fost informată încă de vineri cu privire la suplimentarea fondurilor cu 700.000 de lei, managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a spus: „Există nişte acte pe care nu eu le-am emis şi în care se vede exact de când sunt. Dacă mi s-ar fi comunicat oficial de vineri că s-a suplimentat bugetul, ar fi trebuit să existe o hârtie. Am primit hârtie oficială de la Ministerul Culturii cu suplimentarea bugetară luni după-amiază, pe la ora 16.00-17.00, oricum după încheierea programului. Hârtia a venit la contabilitate, că nu era pe numele meu, nu sunt banii mei, sunt bani pentru funcţionarea muzeului. Oricum, nu înţeleg de ce nu ne-au dat banii de la început pentru că, de ani, se ştie că în lunile de început de an eu am aceste cheltuieli”.

Întrebat dacă va demisiona, aşa cum îi cer reprezentanţii Ministerului Culturii, Sabin Luca a negat, afirmând că şi-a „făcut treaba”.

În plus, managerul Muzeului Naţional Brukenthal a afirmat că măsurile luate pentru a asigura funcţionarea unităţii rămân în vigoare, în pofida suplimentării bugetare.

„Banii pe care i-am primit ne ajută ca, împreună cu măsurile pe care le-am luat şi care rămân în vigoare, sunt anunţate pe site-ul instituţiei, să supravieţuim. Sunt buni aceşti bani în plus, este perioadă de criză şi nu puteam cere mai mult, dar sunt bani fără de care, nici cu măsurile luate de noi, nu aveam nicio şansă”, a declarat Sabin Luca.

Anterior apariţiei comunicatului Ministerului Culturii, Sabin Luca a convocat o conferinţă de presă pentru luni, 8 aprilie, la ora 10.00, cu tema: „Ministerul Culturii rezolvă criza financiară de la Muzeul Naţional Brukenthal”.

Sabin Luca este profesor universitar şi conduce Muzeul Naţional Brukenthal din anul 2006.

Potrivit unui raport multianual postat pe site-ul instituţiei, Muzeul Naţional Brukenthal a fost vizitat, în 2006, de 77.545 de persoane, în 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, de 245.067 de persoane, pentru ca în anul 2012 numărul total de vizitatori să fie de 378.181.

Reprezentanţii Ministerului Culturii consideră că managerul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, a prezentat „tendenţios” situaţia financiară a unităţii, cauzată de reducerea bugetară, ei afirmând că s-au alocat bani suplimentari şi că Luca a „încălcat grav etica profesională”, fiindu-i cerută demisia.

Potrivit unui comunicat de presă postat, marţi, pe site-ul Ministerului Culturii, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a comunicat, în 28 martie, „impasul financiar în care se află în privinţa plăţii utilităţilor pentru luna martie”. „Deficitul a fost produs de distribuirea dezechilibrată a subvenţiei acordate de Ministerul Culturii şi a veniturilor proprii”, se arăta în document.

Conform sursei citate, în 29 martie i s-a comunicat managerului Muzeului Brukenthal din Sibiu că situaţia a fost remediată, fiind alocată o suplimentare de 700.000 de lei doar pentru primul semestru al anului 2013. „Cu toate acestea, managerul a ţinut o conferinţă de presă în data de 1 aprilie 2013, în care a prezentat tendenţios situaţia muzeului şi nu a arătat că soluţia a fost găsită cu maximă promptitudine. Managerul a anunţat, de asemenea, că a trecut la închiderea parţială a muzeului”, mai spuneau reprezentanţii Ministerului Culturii.

Potrivit acestora, „managerul a încălcat grav atât etica profesională, cât şi mandatul încredinţat de Ministerul Culturii”. „Pentru acest dublu motiv i s-a cerut să-şi prezinte de îndată demisia”, scriau oficialii ministerului în comunicat.

Luni, managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a declarat că mai multe sedii ale muzeului, între care şi parterul Palatului Brukental, au fost închise, centralele termice au fost oprite, iar în birouri funcţionează doar un bec, după ce Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul instituţiei, suma fiind de nouă ori mai mică decât necesarul.

Sabin Luca afirma, într-o conferinţă de presă, că unitatea a luat „măsuri extreme” în încercarea de a face economii la buget, având în vedere că Ministerul Culturii a redus cu 22 la sută bugetul instituţiei pentru anul în curs, reducerea intrând în vigoare încă din luna martie. „Finanţarea pe martie 2013, suma oferită, a fost de 21.000 de lei, bunuri şi servicii. Asta a ajuns pentru curent, pentru că am mai avut noi ceva bani. Factura la curent a fost mai mare decât finanţarea. Ce ne facem, că mai este factura la gaz, care e bezmetică, 70.000 de lei? Mai e factura la pază, 54.000 de lei, apă, canal, curăţenie în muzeu, salubrizarea şi toate celelalte”, declara Sabin Luca.

Potrivit acestuia, suma primită este „de nouă ori mai mică decât necesarul lunar al muzeului”. „Ni se spune că a scăzut cu 22 la sută subvenţia, dar nimeni nu cred că a băgat de seamă creşterea de cost a energiei electrice, a gazului metan de anul acesta. În birourile Muzeului Naţional Brukenthal va funcţiona câte un singur bec. Gazul s-a tăiat. De patru zile s-au oprit centralele, chiar dacă legea are nişte reglementări, ca trei zile consecutiv să fie o temperatură anume, înainte de a le opri. Noi nu avem ce face pentru că deja suntem cu o gaură de plată de 150.000 de lei restanţe. Vă daţi seama când vine factura de luna trecută, când a funcţionat gazul…”, spunea Sabin Luca.

Potrivit acestuia, în încercarea de a face economie, a fost închis tot parterul Palatului Brukenthal, cu expoziţiile pe care le găzduieşte. De asemenea, s-a închis expoziţia „Tezaur” din incinta Muzeului de Istorie.

„Dar pentru că măsurile acestea nu sunt îndeajuns, oricum vă daţi seama că e o economie minusculă, se închide Muzeul de Istorie a Farmaciei, total, cel de Trofee de vânătoare, total. În toate celelalte sedii, şeful de secţie şi muzeograful de serviciu au obligaţia să umble prin expoziţii tot timpul şi, acolo unde nu este vizitator în sală, să stingă lumina. Măsurile au început de vineri şi trebuie să dau dreptate colegilor: ne simţim ca la priveghi în muzeu: e frig, e întuneric, dar poate că ne-am atins visurile…”, afirma managerul Muzeului Naţional Brukenthal.

Potrivit lui Luca, în anul 2012 Muzeul de Istorie a Farmaciei a fost vizitat de 11.468 de persoane, iar Muzeul trofeelor de vânătoare de 11.158 de persoane.

Sabin Luca a făcut un apel la comunitate pentru a veni în sprijinul funcţionării muzeului. „Vă mai rugăm un alt lucru. Nu să ni se dea bani nemeritaţi. Nu vrem să cerşim, dar vă rugăm să ne sprijiniţi. Dacă cineva vrea să ofere un cadou, avem 500 de produse personalizate. Să cumpere de la noi. Asta ne ajută foarte mult. Rulând produsele, vin bani ca venituri proprii şi reuşim să plătim facturile. Rugăm să se cumpere cărţi şi materialele promoţionale. Dacă se poate, ar fi cel mai mare sprijin pe care ni-l poate acorda comunitatea”, spunea Luca.

În plus, directorul Muzeului Naţional Brukenthal a făcut un apel la societăţile de furnizare a gazului şi energiei electrice pentru eşalonarea datoriilor până în vară, când vor exista încasări mai mari şi vor putea fi plătite facturile restante.

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu are în componenţa sa mai multe unităţi muzeale, cea mai veche – Palatul Brukenthal din centrul oraşului – fiind primul muzeu deschis oficial în România.

În anul 2012, numărul total de vizitatori ai expoziţiilor Muzeului Naţional Brukenthal a fost de 378.181, unitatea clasându-se pe locul al patrulea în ţară, după Castelul Bran, Complexul Naţional Muzeal „Astra” Sibiu şi Muzeul Antipa.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...