Directorul Nuclearelectrica este, indirect, şi angajat al uneia dintre cele mai mari case de comerţ cu energie din lume. Ce spune Cosmin Ghiţă

Şeful Nuclearelectrica este şi membru în boardul companiei petroliere Amromco, controlată de Mercuria, una dintre cele mai mare case de comerţ cu produse energetice din lume. Mercuria face tranzacţii cu energie electrică în Europa, dar nu şi în România. Ghiţă spune că nu este în niciun conflict de interese, fapt certificat şi de ANI, şi că producătorul român de energie nu are nicio legătura cu firma de trading şi nu ar putea fi prejudiciat în vreun fel de prezenţa lui acolo.
Mihai Nicuţ - Dum, 17 mart. 2019, 19:35
Directorul Nuclearelectrica este, indirect, şi angajat al uneia dintre cele mai mari case de comerţ cu energie din lume. Ce spune Cosmin Ghiţă

Cosmin Ghiţă, directorul Nuclearelectrica, societatea controlată de stat care operază centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, care, recent, a primit în sfârşit confirmarea pentru un mandat de patru ani la conducerea companiei, este şi în boardul unei alte companii.

Ghiţă este membru neexecutiv în bordul de directori ai companiei Amromco, după cum puteţi vedea AICI. Amromco este cel mai mare producător independent de petrol şi gaze din România, şi, chiar dacă are o producţie incomparabil mai mică decât Petrom şi Romgaz, are concesionate 25 de perimetre în România. Amromco este o companie privată, cu sediul la Houston, Texas, SUA, prezentă, potrivit propriului site, doar în România, dar cu focus pe zona Europei Centrale şi Est.

Potrivit datelor de pe propriul site, singurul acţionar al companiei apare Mercuria, şi aici se ridică un semn de întrebare referitor la prezenţa lui Cosmin Ghiţă în boardul Mercuria.

Mercuria a investit 50 de milioane de dolari în Amromco, în 2013, printr-un parteneriat încheiat cu fondul First Reserve, acţionar majoritar la acea vreme al producătorului de gaze din România.

Mercuria este unul dintre cei mai mari traderi de mărfuri, în general, şi de produse energetice din lume, în special. A fost fondată în 2004 în Elveţia, de doi foşti traderi de la Goldman Sachs. Compania derulează tranzacţii în 50 de ţări şi are birouri în 27 de state. În 2017, compania a avut o cifră de afaceri brută de 104 miliarde de dolari (grosier ceva mai puţin de jumătate din PIB-ul României) şi a tranzacţionat echivalentul a 331 de milioane de tone echivalent petrol, cu un profit net de 450 de milioane de dolari.

Problema care ar putea apărea în situaţia de faţă este că Mercuria este şi trader de energie electrică, după cum puteţi vedea AICI . Compania nu tranzacţionează, din câte se cunoaşte, pe piaţa din România, dar piaţa românească este cuplată, prin preţ, cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia, iar Mercuria este prezentă pe piaţa angro de electricitate din Europa.

Aşadar, se ridică problema unui eventual conflict de interese în care s-ar putea afla Cosmin Ghiţă, în postura sa de director general al Nuclerarelectrica şi cea de membru în boardul unei alte companii energetice, care nu se ocupă cu energia electrică, dar este controlată de un mare trader de energie electrică.

Am întrebat Nuclearelectrica dacă este conflict de interese, de când este Cosmin Ghiţă la Amromco, cât câştigă, şi cum poate fi afectată compania românească de acest lucru, mai ales că numirea sa la Amromco nu a fost anunţată de Nuclearelectrica la Bursă.

Răspunsurile scurte: Ghiţă este director la Amromco din toamna trecută, câştigă 50.000 de euro pe an, nu este în conflict de interese, fapt certificat de Agenţia Naţională de Integritate, Nuclearelectrica nu poate fi afectată în vreun fel, iar prezenţa sa la Amromco se datorează experienţei anterioare din sectorul de petrol şi gaze.

Iată mai jos, integral, întrebările trimise de noi şi răspunsurile Nuclearelectrica

De cand ocupa dl. Ghita functia de membru al board-ului Amromco? Care este remuneratia primita pentru functia din board-ul Amromco?

Dl. Ghita ocupa functia de administrator neexecutiv din septembrie 2018.
Remuneratia bruta aferenta calitatii de administrator neexecutiv in board-ul Amromco este de 50.000 Euro/an, atat functia ocupata, cat si remuneratia fiind publice in Declaratia de interese a domnului Ghita, pe care o puteti accesa pe site-ul SNN si pe site-ul ANI.

Considera dl. Ghita ca este in conflict de interese, in conditiile in care este directorul unui mare producator de energie electrica din Romania dar si in boardul unei firme controlate de un mare trader de energie electrica cu operatiuni inclusiv in zona geografica din care facem parte?

Anterior ocuparii pozitiei in board-ul Amromco, Dl. Cosmin Ghita a solicitat opinia legala a Agentiei Nationale de Integritate cu privire la un posibil conflict de interese generat de ocuparea simultana a functiei de conducere a SNN si cea de administrator neexecutiv al firmei Amromco.

Raspunsul transmis de ANI este urmatorul, citam: „Din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că, deținerea funcției de director general în cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica S.A. simultan cu exercitarea calității de administrator neexecutiv în cadrul consiliului de administrație al societății olandeze Amromco BV, nu este de natură să genereze o situație de incompatibilitate sau de conflict de interese.”

Din punct de vedere al pietei de energie, SNN isi vine productia exclusiv pe piata din Romania, platforma OPCOM. Pe OPCOM energia se vinde catre diferiti furnizori/traderi la pretul pietei format prin regulile pietei libere. Amromco si Mercuria nu activeaza pe piata de energie electrica din Romania. Faptul ca Mercuria activeaza in zona Europei de Est nu influenteaza in niciun fel SNN intrucat SNN nu exporta direct energie, conform legislatiei pietei de energie.

Din punct de vedere al variatiilor de productie, orice informatie legata de productia SNN (opriri planificate si neplanificate) este comunicata public la momentul adoptarii deciziei, catre Bursa de Valori Bucuresti, in conformitate cu legislatia aplicabila unui producator listat la bursa de valori, catre ACER, in conformitate cu legislatia aplicabila la nivel european, care impune aducerea la cunostinta tuturor participantilor la piata a oricarei variatii de productie a SNN si doar dupa acest demers SNN poate actiona in piata de energie electrica, si catre media, anterior opririlor daca acestea sunt controlate sau planificate, sau ulterior in cazul unei declansari automate a reactorului.

Asadar, din punct de vedere al interconectarii pietelor, impactul asupra pietei regionale de energie al unui deficit de productie al SNN rezultat din oprirea unei unitati va fi dat de conditiile de piata din regiune de la momentul respectiv: disponibilitate energie, factori climatici.

In calitatea de membru al board-ului Amromco, i s-au solicitat d-lui Ghita informatii despre activitatea companiei Nuclearelectrica? Daca da, de ce fel, si cum a raspuns dl. Ghita acestor cereri?

In calitate de administrator neexecutiv in board-ul Amromco, activitatea domnului Ghita vizeaza integral Amromco, Nuclearelectrica nefiind in niciun fel de relatie comerciala sau de alta natura cu firma Amromco, asa cum am explicat anterior. Procesul de selectie a domnului Cosmin Ghita a avut in vedere experienta sa in tranzactii in domeniul oil&gas.
De asemenea, prin clauzele contractului de mandat, Dl. Ghita are obligatia pastrarii confidentialitatii informatiilor privitoare la activitatea SNN.

Te-ar mai putea interesa și
Inginerii Continental din Timișoara și Iași dezvoltă Unități Zonale de Control, o nouă componentă-cheie a mașinilor moderne
Inginerii Continental din Timișoara și Iași dezvoltă Unități Zonale de Control, o nouă componentă-cheie a mașinilor ...
Specialiști grupului Continental din România colaborează, în echipe internaționale, pentru dezvoltarea așa-numitelor așa-numitelor Unități Zonale de Control (Zone Control Units - ZCU) pentru......
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 de voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu ...
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează ...
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...