1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Companii

Cel mai vechi director din România, Roibu de la Oltchim, a demisionat

Constantin Roibu, directorul Oltchim şi cel mai longeviv director al unei companii de stat din România, şi-a dat astăzi demisia, după 21 de ani în care a condus combinatul chimic.

05 sep, 2012 | Florin Cojocaru | ECONOMICA.net
(update 05 sep, 2012 23:09) Salariaţii Oltchim cer ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul ce va fi făcut
Salariaţii de la Oltchim care l-au aşteptat pe ministrul Liviu Pop i-au cerut ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul ce va fi făcut la combinat solicitând "transparenţă" şi l-au acuzat pe liderul sindical Mihai Diculoiu că "a participat la prăbuşirea Oltchim cerând demisia acestuia.
"Vrem ca salariaţii să participe la audit. De ce se externalizează materiile prime care sunt pe stoc?. Să ştim şi noi de ce, în ultimii zece ani, care a fost preţul de achiziţie al materiilor prime şi preţul de livrare. Firmele care au fost externalizate din Olchim să ne spună ce materii prime folosesc şi ce utiliati, pe ce bani şi cu facturile la vedere. Vrem transparenţă în audit şi în toată activitatea", a cerut ministrului Liviu Pop unul dintre cei 30 de salariaţi ai Oltchim.
Pop a declarat că va ţine seama de doleanţele angajaţilor şi de toate soluţiile propuse de către salariaţii Oltchim.
"Eu pot să vă spun că nu se va accepta ca din banii de salarii să se plătească achiziţiile şi distribuitorii, sunt soluţii pe care dumneavoastră mi le faceţi publice, iar la audit se va ţine seama de ele. Sunt ministru pentru Dialog Social, voi ţine seama de ele şi, repet, nu dorim lichidarea Oltchim, până pe 17 septembrie se aşteaptă oferte pentru privatizare, până acum sunt două", a declarat Liviu Pop.
Angajaţii au solicitat, de asemenea, demisia liderului sindical Mihai Diculoiu, acesta fiind prezent lângă ministrul Liviu Pop, acuzându-l pe acesta că a contribuit la "prăbuşirea Oltchim" şi solicitând începerea unei anchete din partea procurorilor.
"Am fost ameninţaţi de către şefii de secţie, care sunt cu conducerea, că vom fi daţi afară dacă protestăm. Nu mai râdeţi, domnule Diculoiu, sunteţi complice la acele acţiuni care au dus la prăbuşirea Oltchim, ne reprezentaţi fraudulos şi veţi răspunde. Sindicatul trebuia să ne apere şi nu a făcut-o. Avem datorii mari, nu putem să ne ţinem copiii în şcoală, cerem demisia lui Diculoiu", a declarat un alt salariat, în timp ce liderul sindical Mihai Diculoiu a intrat în Pavilionul Administrativ, evitând să le răspundă.
Liviu Pop a replicat că nu poate interveni în problemă sindicatului şi a cerut oamenilor ca situaţia tensionată să nu degenereze deoarece "orice formă de protest conduce la destabilizare" şi companiile interesate în privatizare ar putea renunţa.
"Memorandumul, care a fost public, eu am înţeles că, deşi a fost public, dumneavoastră nu îl aveţi, îl asigură pe cel care cumpără că nu va intra în faliment şi societatea nu se lichidează.(...) Orice formă de protest care duce la destabilizare nu face atractivă compania, sunt două oferte şi hai să nu le dăm ocazia să plece", a mai spus ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.


(update 05 sep, 2012 21:15) Liviu Pop, salariaţilor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea: Unitatea nu se va lichida, ci se va privatiza
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, le-a spus, miercuri seară, salariaţilor Combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, la întâlnirea cu conducerea şi sindicatul, că unitatea "nu se va lichida, ci se va privatiza.
"Eu pot să va spun că la nivelul Ministerului Economiei chiar am vorbit cu ministrul Economiei, domnul Chiţoiu, care s-a întors în ţară, că există o celulă de criză care analizează şi în maxim o săptămână se vor aduce la zi toate lucrurile. Este clară activitatea de salvare şi chiar de creare de noi locuri de muncă în toate privatizările. Important este ca la licitaţie să vină investitori.(...), important este să fie o privatizare care să menţină activitatea şi locurile de muncă, şi nu o chestiune care să ducă la lichidarea Oltchim. Datoriiile Oltchim sunt mari, de exemplu, numai la Electrica pentru ultimii ani sunt 150 de milioane de lei. Dar, repet, Oltchim nu se va lichida, ci se va privaztiza", a declarat Liviu Pop.
Ministrul Liviu Pop a venit la Râmnicu Vâlcea însoţit de managerul general al societăţii Constantin Roibu, care şi-a înaintat demisia din funcţie, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, şi a intrat la discuţii cu conducerea societăţii şi cu cea a liderilor de sindicate.
El a fost întâmpinat de liderul sindical Mihai Diculoiu, care i-a spus că îi pare rău că este un moment greu, dar că speră să îi ajute premierul Victor Ponta.
Ulterior, la intrarea în pavilionul administrativ ministrul a fost primit de aproximativ 30 de salariaţi care l-au abordat în legătură cu situaţia combinatului.
Întrebat de jurnalişti dacă are un răspuns pentru salariaţii de la Oltchim, Liviu Pop a declarat: "Bineînţeles că avem un răspuns pentru angajaţii de la Oltchim., Memorandumul aprobat de Guvern este foarte clar în sensul în care nu dorim lichidarea activităţii, cum poate se dorea. Nu se doreşte lichidarea activităţii la Oltchim, în maxim o săptămână noua echipă de management va veni cu un plan viabil să se menţină locurile de muncă, să avem front de lucru pentru angajaţi, şi încet încet Oltchimul să intre pe linia normală".


(update 05 sep, 2012 17:42) Protestul celor peste 300 de angajaţi ai Oltchim s-a încheiat, oamenii spun că vor reveni joi
Protestul celor peste 300 de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a încheiat, însă oamenii spun că vor reveni şi joi, la ora transmiterii acestei ştiri la faţa locului rămânând liderii de sindicat care aşteaptă venirea ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, pentru a discuta cu acesta.
Cei peste 300 de protestatari au părăsit incinta Pavilionului Administrativ al combinatului, însă spun că vor veni şi mâine.
La ora transmiterii acestei ştiri, conducerea combinatului şi liderii de sindicat îl aşteaptă la discuţii pe ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.
"Oamenii au plecat acum spre casă, vor reveni mâine (n.r. - joi) şi vom vedea ce va fi. Sunt supăraţi în continuare. Ei sunt nemulţumiţi în primul rând pe mine şi pe conducere, dar eu am făcut tot ceea ce era posibil ca situaţia să se normalizeze. (...) Îl aşteptăm acum pe domnul ministru Liviu Pop pentru a discuta cu dânsul şi cu conducerea", a declarat liderul Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.Diculoiu a precizat că el a fost cel care i-a îndemnat pe protestatari să intre în sediul Oltchim pentru a discuta cu reprezentanţii combinatului.
"Nu au fost incidente, cei peste 100 de oameni au intrat la discuţii cu conducerea fără a provoca pagube sau incidente. Uu intrat la îndemnul meu, rugându-i să fie linştiţi şi au fost. A fost o discuţie cu managerul general adjunct Radu Olaru, oamenii i-au spus că sunt disperaţi deoarece nu au luat banii şi tichetele de masă pe ultimele două luni", a mai spus Mihai Diculoiu.


(update 05 sep, 2012 14:55) Proteste la Oltchim. Ponta cere angajaţilor Oltchim să nu sperie investitorii
Premierul Victor Ponta a dat asigurări că Guvernul caută un investitor pentru Oltchim şi a făcut apel la angajaţii companiei să nu sperie investitorii, arătând că ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, se va deplasa la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu protestatarii.Ponta a afirmat că Guvernul "munceşte de ceva timp" pentru găsirea unui investitor care să preia Oltchim şi să asigure locurile de muncă şi buna funcţionare a Oltchim, Arpechim şi altor societăţi care depind de combinat."Vreau să cred că oamenii înţeleg că nu trebuie să speriem investitorii acum. Ar fi un lucru foarte rău ca ambii investitori care şi-au declarat interseul să vadă în mişcările de protest un semn negativ şi să plece de acolo", a spus Ponta.Peste 300 de angajaţi ai Oltchim protestează, miercuri, faţă de întârzierea luării unei decizii în privinţa situaţiei combinatului, solicitând de urgenţă vizita premierului, şi faţă de faptul că nu şi-au primit banii şi bonurile de masă de două luni.Liderul sindical Mihai Diculoiu a declarat că este vorba despre un protest spontan faţă de situaţia în care se află combinatul, susţinând că se urmăreşte "lichidarea societăţii".

La sfârşitul lunii august, aproximativ 300 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu din cadrul combinatului Oltchim au protestat faţă de decizia de trimitere în şomaj a peste 500 angajaţi, pentru perioada 27 august - 30 septembrie, din cauza lipsei capitalului de lucru necesar repornirii activităţii de petrochimie de la Piteşti. În urma protestelor conducerea combinatului a renunţat la trimiterea în şomaj a celor 506 angajaţi.


“Motivul este unul singur. Şeful OPSPI a afirmat că doar un alt management poate asigura fluxul de capital de lucru şi salariile angajaţilor. De acum încolo mă voi odihni. Dacă viitorul acţionar majoritar îmi va solicita serviciile sunt dispus să negociez cu el” a explicat Roibu pentru ECONOMICA.NET motivele demisiei sale.

Potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori, alături de Roibu şi-au mai prezentat demisia şi alţi 16 membri ai Consiliului de Administraţie. Conform aceleiaşi surse, o altă motivaţie a demisiei a fost lipsa dialogului şi a colaborării între OPSPI (Oficiul pentru Privatizare din Ministerul Economiei, instituţia în subordinea căreia se află combinatul) şi conducerea Oltchim.

Roibu era la conducerea combinatului chimic încă din anul 1991.

Combiantul chimic Oltchim este una dintre cele mai mari unităţi economice din România rămase încă în proprietatea statului. Compania, care are grave probleme financiare, urmează să fie privatizată chiar în această lună. 

Premierul Victor Ponta a declarat azi, înainte de apariţia ştirii referitoare la demisia lui Roibu, că există interes pentru combinat.

“Din fericire, nu avem una, ci două mari companii.  Ne speriasem la un moment dat că nu vine nimeni. Au venit două mari companii, din două zone geografice total diferite, ca să spun aşa. Important este ca să avem un succes pe această temă, să salvăm locurile de muncă, să dăm un mesaj pentru toată zona, Argeş - că e vorba de Arpechim -, că păstrăm locuri de muncă şi de fapt creăm noi locuri de muncă prin investiţii", a declarat Ponta la începutul şedinţei de Guvern”.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO