Cel mai vechi director din România, Roibu de la Oltchim, a demisionat

Constantin Roibu, directorul Oltchim şi cel mai longeviv director al unei companii de stat din România, şi-a dat astăzi demisia, după 21 de ani în care a condus combinatul chimic.
Florin Cojocaru - mie, 05 sept. 2012, 11:11
Cel mai vechi director din România, Roibu de la Oltchim, a demisionat

“Motivul este unul singur. Şeful OPSPI a afirmat că doar un alt management poate asigura fluxul de capital de lucru şi salariile angajaţilor. De acum încolo mă voi odihni. Dacă viitorul acţionar majoritar îmi va solicita serviciile sunt dispus să negociez cu el” a explicat Roibu pentru ECONOMICA.NET motivele demisiei sale.

Potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori, alături de Roibu şi-au mai prezentat demisia şi alţi 16 membri ai Consiliului de Administraţie. Conform aceleiaşi surse, o altă motivaţie a demisiei a fost lipsa dialogului şi a colaborării între OPSPI (Oficiul pentru Privatizare din Ministerul Economiei, instituţia în subordinea căreia se află combinatul) şi conducerea Oltchim.

Roibu era la conducerea combinatului chimic încă din anul 1991.

Combiantul chimic Oltchim este una dintre cele mai mari unităţi economice din România rămase încă în proprietatea statului. Compania, care are grave probleme financiare, urmează să fie privatizată chiar în această lună. 

Premierul Victor Ponta a declarat azi, înainte de apariţia ştirii referitoare la demisia lui Roibu, că există interes pentru combinat.

“Din fericire, nu avem una, ci două mari companii.  Ne speriasem la un moment dat că nu vine nimeni. Au venit două mari companii, din două zone geografice total diferite, ca să spun aşa. Important este ca să avem un succes pe această temă, să salvăm locurile de muncă, să dăm un mesaj pentru toată zona, Argeş – că e vorba de Arpechim -, că păstrăm locuri de muncă şi de fapt creăm noi locuri de muncă prin investiţii”, a declarat Ponta la începutul şedinţei de Guvern”.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...