1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 2 º

Finanţe şi bănci

Directorul Raiffeisen, Herbert Stepic, a demisionat pentru a proteja banca

Directorul general al Raiffeisen Bank International (RBI), Herbert Stepic, a demisionat vineri pentru a proteja a doua mare bancă din Austria de publicitatea negativă cauzată de anunţul autorităţile referitor la investigarea investiţiilor făcute de Stepic prin intermediul unor conturi offshore, transmite Reuters.

24 mai, 2013 | Agerpres

Herbert Stepic, 66 de ani, a negat acuzaţiile că ar fi utilizat două companii din Caraibe şi Asia pentru a cumpăra apartamente în Singapore în 2006 şi 2008 şi a declarat că a decis să demisioneze din loialitate faţă de Raiffeisen.

'Ţinând cont de informaţiile din presă, am devenit rapid conştient că, în ciuda faptelor, are loc o dezbatere care ameninţă să afecteze masiv banca', a declarat la o conferinţă de presă Herbert Stepic, unul dintre cei mai importanţi bancheri din Austria.

Consiliul de supervizare al RBI încă trebuie să accepte demisia lui Stepic, dar soarta lui pare pecetluită iar oficialii spun că o decizie oficială va fi anunţată în următoarele zile.

Stepic a afirmat că nu trebuia să anunţe Raiffeisen sau autorităţile de reglementare în legătură cu cele trei apartamente din Singapore cumpărate prin intermediul unor 'companii de proiect' înfiinţate cu ajutorul băncii elveţiene UBS în Insulele Virgine Britanice şi în Hong Kong.

Aceste tranzacţii sunt cercetate de Banca Centrală a Austriei, Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Austria (FMA) şi de Raiffeisen, care a anunţat că va verifica dacă tranzacţiile efectuate de Stepic încalcă legislaţia bancară din Austria şi normele interne de la Raiffeisen.

'După cum observ, aceste tranzacţii au fost realizate în sfera privată a lui Stepic, dar acum avem sentimente diferite privind aceste afaceri faţă de ce aveam în urmă cu 10-15 ani', a declarat Wilhlem Rasinger, preşedintele Asociaţiei acţionarilor austrieci.

După aflarea investiţiilor făcute de Stepic, acţiunile Raiffeisen au scăzut la bursa de la Viena cu 3,6%, dar vineri la prânz declinul s-a atenuat, la 1,9%.

Aceasta nu este prima anchetă asupra investiţiilor făcute de Stepic. FMA tocmai a încheiat o investigaţie asupra unor tranzacţii cu terenuri în Serbia efectuate de directorul RBI după ce a descoperit că Stepic nu mai este implicat în acest proiect.

Herbert Stepic s-a alăturat Raiffeisen în 1973 şi între timp a devenit principalul arhitect al extinderii Raiffeisen în Europa Centrală şi de Est unde în prezent grupul austriac este a doua mare bancă. Analistul Erste Group, Guenter Hohberger, a apreciat că dacă Raiffeisen va accepta demisia lui Stepic va fi greu să găsească un înlocuitor. 'Nu cred că banca îşi va abandona strategia, operaţiunile din Europa Centrală şi de Est sunt afacerile sale de bază. Întrebarea este cine le va finaliza? Probabil nu este nimeni cu experienţa sa', a apreciat Hohberger.

În luna aprilie a acestui an, Stepic a decis să returneze două milioane din pachetul salarial pe 2012, explicând că s-a simţit obligat să-şi reducă singur remuneraţia pe care a considerat-o prea mare.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO