Marian Alecsiu, F64: vânzările au fost afectate de declinul pieţei de echipamente foto. Sperăm să încheiem anul la fel ca în 2018

Piaţa de echipamente foto scade în fiecare an cu 10-20% din cauza smartphone-urilor, fenomen resimţit şi în afacerile F64, cel mai mare retailer de echipamente foto - video de pe piaţa locală. CEO-ul şi cofondatorul companiei, Marian Alecsiu, estimează că anul trecut cifra de afaceri s-a diminuat cu 10% faţă de 2017 şi estimează că va încheia anul acesta în stagnare.
Lidia Neagu - joi, 03 oct. 2019, 18:33
Marian Alecsiu, F64: vânzările au fost afectate de declinul pieţei de echipamente foto. Sperăm să încheiem anul la fel ca în 2018

„Piaţa foto nu este într-o situaţie extraordinară. Înregistrează scăderi an de an, de circa 10-20% ca cifre de vânzări din cauza aparatelor încorporate în telefoane. Am încheiat anul trecut cu un minus de 10%, în trend cu piaţa. Anul acesta sperăm să fim la acelaşi nivel ca anul trecut”, a spus Alecsiu.

El a precizat că direcţia de dezvoltare a retailerului rămâne „în jurul comunităţii de pasionaţi”. Strategia F64 pe termen lung este una omnichannel, adică o experiență online și offline deopotrivă.

Întrebat care au fost cele mai solicitate produse, sau echipamente din ultimii ani pe site-ul pe care îl conduce, Marian Alecsiu a declarat că accesoriile sunt esenţiale şi clienţii încep să realizeze tot mai mult acest lucru.

„Cerinţele din partea clienţilor s-au dus pe partea video, atât ca filmare, dar şi pentru accesorii. Sunt foarte multe accesorii pe care nu ştim să le folosim şi piaţa de accesorii este imensă. Pe asta ne bazăm şi noi”, a explicat Marian Alecsiu.

El a spus că în totalul vânzărilor de aparate foto de la F64, aparatele au rămas la acelaşi nivel, însă, aparatele DSLR au scăzut destul de mult în vânzări, fiind acum la acelaşi nivel cu cele mirrorless. Dar cea mai dramatică scădere au înregistrat-o aparatele compacte. Potrivit lui Alecsiu, piaţa aparatelor compacte s-a contractat în câţiva ani cu aproximativ 30-40%. „Anul acesta vânzările de aparate compacte s-au mai stabilizat şi au ajuns la un nivel similar cu cele DSLR. Ceea ce e şocant pentru că în urmă cu câţiva ani reprezentau 90% din piaţă”.

În prezent însă, produsele care au înregistrat cele mai mari creșteri în ceea ce privește vânzările sunt telefoanele mobile, cele pentru video și vlogging. Acest lucru este valabil pentru toate categoriile de vârstă, mai ales pentru că prețurile pentru tehnologiile adresate pasionaților sunt în prezent tot mai accesibile.

Dacă în trecut costul unei camere video 4K era de 10.000 de euro, în prezent un astfel de model poate fi cumpărat și cu mai puțin de 1.000 de euro.

F64, cel mai mare retailer de echipamente și accesorii foto și video din România, aniversează 18 ani de activitate pe piața locală. Magazinul a fost lansat în 2001 și de aproape două decenii reunește pasionați de fotografie din toată țara.

„Noi am pornit în vremea în care fotografia pe film încă era populară, iar acum avem telefoane și drone cu ajutorul cărora imortalizăm lumea. Evoluția tehnologiei a dus la democratizarea fotografiei și tot mai mulți oameni pot acum să exprime această pasiune. E suficient să vedem această explozie a vloggingului, un domeniu care în urmă cu 10 ani nici nu exista, darămite acum 18 ani când am pornit noi la drum. Suntem de părere că fiecare din noi se naște cu nevoia de a crea, iar unii aleg să o facă prin fotografie sau videografie. Pe aceștia ne bucurăm să îi putem ajuta și le-am fost alături încă de când această artă nu era atât de răspândită ca acum”, a mai spus CEO-ul și cofondator F64.

Magazinul a fost lansat în 2001 și de aproape două decenii reunește pasionați de fotografie din toată țara.
F64 este în prezent lider de piață pe segmentul echipamentelor și accesoriilor foto și video, cu vânzări atât online, prin platforma f64.ro, cât și offline, direct în showroom.

Dacă atunci când a început, fotografia pe film era cea mai populară tehnologie, în prezent, F64 pune la dispoziția pasionaților acestui domeniu o selecție de peste 6.000 de produse în magazin, iar online pot găsi peste 15.000.

În 2007 au fost introduse primele cursuri dedicate aprofundării cunoștințelor în genuri precum fotografia de studio sau de produs, iar din 2012 sunt disponibile cursurile acreditate, atât despre tehnica fotografică, cât și despre post-procesarea imaginilor în softuri dedicate.

Tot din 2012 există și cafeneaua F64, locul de întâlnire al pasionaților de fotografie.

Din 2014, F64 oferă un serviciu de consultanță online non-stop, dar și serviciu de printing. În anul 2015 a fost introdus serviciul de consultanță foto la domiciliu. Portofoliul de servicii a fost completat recent de cel pentru developare și scanare.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...