Dispare CERT-RO. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a primit undă verde de la Guvern

 Înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost aprobată de Guvern, un proiect strategic pentru România, la care şi-au adus contribuţia un număr de 20 instituţii-cheie, informează Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CERT-RO), într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.
AGERPRES - lun, 27 sept. 2021, 12:23
Dispare CERT-RO. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a primit undă verde de la Guvern

Noua instituţie va înlocui CERT-RO şi va avea mai multe responsabilităţi, adaptate nevoilor unei lumi în continuă mişcare şi dezvoltare. În perioada următoare, DNSC urmează să preia personalul, infrastructura şi atribuţiile fostului CERT-RO, a cărei structură şi mod de operare depăşite nu mai corespundeau evoluţiilor din spaţiul cibernetic.

„Miercuri, 22 septembrie, în cadrul şedinţei de guvern care a avut loc la Palatul Victoria s-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Ordonanţa 104 a fost publicată în Monitorul Oficial din 24 septembrie 2021. Înfiinţarea DNSC este un proiect strategic pentru România, la care şi-au adus contribuţia un număr de 20 instituţii-cheie implicate în această iniţiativă. Proiectul a primit un sprijin puternic din partea Premierului, a Guvernului României şi a CSAT. Dezvoltările înregistrate la nivel european, complexitatea transformării spaţiului cibernetic şi intensificarea activităţii online, accelerată de apariţia pandemiei COVID-19, au evidenţiat nevoia creării unei noi instituţii, care să asigure performanţa necesară la nivel naţional”, se arată în comunicatul citat.

Directoratul este conceput ca o instituţie civilă de anvergură, capabilă să devină în scurt timp un Centru de excelenţă recunoscut pe plan internaţional şi naţional.

De asemenea, DNSC va îndeplini un rol important în implementarea noii Strategii Naţionale de Securitate Cibernetică şi în asigurarea respectării de către România a angajamentelor asumate la nivel internaţional, inclusiv a celor legate de implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a UE, a Directivei NIS şi NIS 2.0, precum şi de Centrul european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (ECCC).

Conform sursei citat, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică va avea o serie de responsabilităţi, printre care: reformarea şi îmbunătăţirea capabilităţilor civile ale domeniului securităţii cibernetice; capacitatea de a contribui la bugetul de stat, aşa cum o fac instituţii similare din alte ţări ale UE; va contribui la creşterea şi păstrarea în ţară a resursei umane din domeniul securităţii cibernetice; va reprezenta o instituţie atractivă pentru specialiştii în securitate cibernetică, atât din perspectiva provocărilor profesionale, cât şi din punct de vedere al pachetului salarial; va crea şi sprijini un nou ecosistem în domeniu, în care să colaboreze actori cheie din instituţiile statului, mediul privat şi mediul academic.

În plus, va promova o cultură adecvată şi o determinare de lider civil al securităţii cibernetice din România, va avea o contribuţie consistentă la managementul crizelor cibernetice la nivel naţional şi al UE, precum şi va crea un design instituţional şi o bază legislativă moderne, peste nivelul construcţiilor instituţionale existente în statele membre ale Uniunii Europene.

Nu în cele din urmă, va urmări crearea unui parteneriat real şi sustenabil cu mediul privat şi va contribui la o recunoaştere a eforturilor şi rolului semnificativ al României în domeniului securităţii cibernetice.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Iohannis, despre un Guvern minoritar sprijinit de PSD: Trebuie să ne apucăm de treabă cu cei ce vor să fie cu noi
Iohannis, despre un Guvern minoritar sprijinit de PSD: Trebuie să ne apucăm de treabă cu cei ce vor să fie cu noi
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că este nevoie de un Guvern care să rezolve problemele cu care se confruntă ...
Iohannis: În vestul Europei pandemia a fost domolită prin vaccinare. Noi de ce nu putem aşa ceva?
Iohannis: În vestul Europei pandemia a fost domolită prin vaccinare. Noi de ce nu putem aşa ceva?
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, că în toate statele din vestul Europei pandemia de COVID-19 ...
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,29% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,29% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...