Disponibilizaţii de la Mechel: Manifestul de la Câmpia Turzii este baza viitoarelor negocieri

Personalul disponibilizat de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii susţine că toate discuţiile şi negocierile pe care le va avea de acum înainte cu patronatul rus şi cu autorităţile române, referitor la situaţia în care au fost aduşi, vor avea la bază "Manifestul de la Câmpia Turzii", care a fost citit, miercuri, în faţa autorităţilor judeţene şi locale şi a sutelor de muncitori veniţi la adunarea de la Clubul Muncitoresc - Casa de Cultura "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii.
Economica.net - mie, 13 mart. 2013, 17:32
Disponibilizaţii de la Mechel: Manifestul de la Câmpia Turzii este baza viitoarelor negocieri

„Toate discuţiile şi negocierile pe care le vom avea de acum încolo vor avea ca bază acest Manifest. Cerem rezolvarea corectă şi legală a problemelor noastre. Nu am venit azi aici să ne războim nici măcar cu Mechel. Ce s-a întâmplat la Mechel Câmpia Turzii, se va întâmpla şi de acum înainte în România şi de aceea noi tragem un semnal de alarmă privitor la ce se întâmplă cu locurile de muncă din România”, au precizat foştii salariaţi.

Muncitorii disponibilizaţi de la Mechel cer Guvernului, Prefecturii Cluj, Consiliului Judeţean, Primăriei Câmpia Turzii, AJOFM Cluj, DNA şi DIICOT să se implice neîntârziat în soluţionarea situaţiei lor şi a întreprinderii aduse la faliment, pentru că este vorba de chestiuni penale.

Întâlnirea de miercuri, care trebuia să se desfăşoare între prefectul Gheorghe Vuşcan, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj şi un grup format din 72 de muncitori disponibilizaţi de la Mechel, înscrişi în programul Combinatului social, s-a transformat într-o adunare extrem de tensionată, la care au venit aproximativ 300 de foşti salariaţi ai Mechel. În numele lor, Lucian Căbulea a dat citire „Manifestului de la Câmpia Turzii”.

Manifestul face referire la întârzierea nejustificată a plăţii celor trei salarii compensatorii datorate muncilor de către Mechel, în condiţiile în care patronatul rus a efectuat, în decembrie 2012, un împrumut de peste 48 de milioane de euro şi a încasat din vânzarea de active alte peste 3 milioane de euro. În manifest se cere scoaterea combinatului din proprietatea Mechel, schimbarea acţionariatului, verificarea respectării clauzelor contractului de privatizare din 2004 a Întreprinderii „Industria Sârmei”, azi Mechel, crearea unui Parc Industrial viabil la Câmpia Turzii, poate chiar pe locul Mechel, şi programe concrete de recalificare profesională în funcţie de cerinţele pieţei muncii. Salariaţii concediaţi de la Mchel solicită, totodată, cercetarea penală a acţiunilor administrative şi economice ale conducerii Mechel Câmpia Turzii.

În discuţiile care au urmat citirii Manifestului, foştii angajaţi de la Mechel au arătat că doresc ca autorităţile statului să le ofere de acum înainte răspunsuri legale la toate aspectele semnalate de ei acum şi în trecut. Deşi informate despre gravitatea situaţiei de la Mechel Câmpia Turzii, DNA şi DIICOT nu au avut nicio reacţie, chiar dacă a fost vorba de lucruri ilegale care au păgubit statul român, economia naţională, precum şi forţa de muncă supercalificată profesional de la Mechel.

„Inexplicabil, DNA şi DIICOT nu s-au sesizat nici de faptul că Mechel România se vinde cu 52 de euro”, au subliniat muncitorii.

Directorul AJOFM, Daniel Don, a remarcat, în context, că la ora actuală, Invest Nikarom lucrează nelegitim cu personalul de la Mechel. „Personalul de la Mechel trebuia să fie disponibilizat şi trecut pe Invest Nikarom”, a spus Daniel Don.

Primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga, a anunţat că vineri, la ora 10,00, va veni la poarta întreprinderii pentru a vedea dacă se fac sau nu plăţile anunţate. El l-a întrebat pe noul director de la Mechel Câmpia Turzii, prezent la adunare, din ce anume vor proveni banii pentru plata salariilor şi a salariilor compensatorii, cui se va vinde fierul vechi din unitate şi dacă este sau nu organizată o licitaţie pentru vânzare. Totodată, Radu Hanga, a subliniat că muncitorii disponibilizaţi nu sunt de acord sub nicio formă cu plata eşalonată a drepturilor lor băneşti.

Noul director de la Mechel Câmpia Turzii a răspuns că banii pentru plăţi vor proveni numai din vânzarea de fier vechi din combinat, dar că licitaţia nu a fost încă organizată, informaţie primită cu proteste de muncitori.

„Nu putem crea atâtea locuri de muncă la Câmpia Turzii cât a disponibilizat Mechel”, a punctat Radu Hanga.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul energiei electrice spot a scăzut pe piața românească și în aprilie, pentru a treia lună la rând, ajungând sub pragul de 60 de euro/MWh. Ce recorduri s-au bătut
Prețul energiei electrice spot a scăzut pe piața românească și în aprilie, pentru a treia lună la rând, ajungând ...
Și în luna aprilie, una cu recorduri absolute de preț negativ orar, prețul spot al energiei electrice a continuat să scadă și a ajuns sub 300 de lei/MWh....
Maersk, cel mai mare transportator maritim de containere: România crește ca destinație pentru relocarea producției
Maersk, cel mai mare transportator maritim de containere: România crește ca destinație pentru relocarea producției
Maersk, cel mai mare operator în transportul maritim de containere, apreciază că România începe să crească ca destinație ...
Confederația Concordia a prezentat priorităţile europene ale mediului de afaceri din România pentru următorii cinci ani
Confederația Concordia a prezentat priorităţile europene ale mediului de afaceri din România pentru următorii cinci ani
Confederaţia Patronală Concordia lansează documentul Agenda Europeană - 2024-2029, prin intermediul căruia prezintă ...
ASF susține existența unei contrapărți centrale pentru piața de capital, dar acest demers nu poate fi finalizat fără îndeplinirea condițiilor de autorizare
ASF susține existența unei contrapărți centrale pentru piața de capital, dar acest demers nu poate fi finalizat fără ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară sprijină realizarea unei contrapărţi centrale locale (CCP), însă finalizarea ...