Disponibilizaţii de la Mechel: Manifestul de la Câmpia Turzii este baza viitoarelor negocieri

Economica.net
13 03. 2013
mechel_campia_turzii_13443400_80744000

„Toate discuţiile şi negocierile pe care le vom avea de acum încolo vor avea ca bază acest Manifest. Cerem rezolvarea corectă şi legală a problemelor noastre. Nu am venit azi aici să ne războim nici măcar cu Mechel. Ce s-a întâmplat la Mechel Câmpia Turzii, se va întâmpla şi de acum înainte în România şi de aceea noi tragem un semnal de alarmă privitor la ce se întâmplă cu locurile de muncă din România”, au precizat foştii salariaţi.

Muncitorii disponibilizaţi de la Mechel cer Guvernului, Prefecturii Cluj, Consiliului Judeţean, Primăriei Câmpia Turzii, AJOFM Cluj, DNA şi DIICOT să se implice neîntârziat în soluţionarea situaţiei lor şi a întreprinderii aduse la faliment, pentru că este vorba de chestiuni penale.

Întâlnirea de miercuri, care trebuia să se desfăşoare între prefectul Gheorghe Vuşcan, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj şi un grup format din 72 de muncitori disponibilizaţi de la Mechel, înscrişi în programul Combinatului social, s-a transformat într-o adunare extrem de tensionată, la care au venit aproximativ 300 de foşti salariaţi ai Mechel. În numele lor, Lucian Căbulea a dat citire „Manifestului de la Câmpia Turzii”.

Manifestul face referire la întârzierea nejustificată a plăţii celor trei salarii compensatorii datorate muncilor de către Mechel, în condiţiile în care patronatul rus a efectuat, în decembrie 2012, un împrumut de peste 48 de milioane de euro şi a încasat din vânzarea de active alte peste 3 milioane de euro. În manifest se cere scoaterea combinatului din proprietatea Mechel, schimbarea acţionariatului, verificarea respectării clauzelor contractului de privatizare din 2004 a Întreprinderii „Industria Sârmei”, azi Mechel, crearea unui Parc Industrial viabil la Câmpia Turzii, poate chiar pe locul Mechel, şi programe concrete de recalificare profesională în funcţie de cerinţele pieţei muncii. Salariaţii concediaţi de la Mchel solicită, totodată, cercetarea penală a acţiunilor administrative şi economice ale conducerii Mechel Câmpia Turzii.

În discuţiile care au urmat citirii Manifestului, foştii angajaţi de la Mechel au arătat că doresc ca autorităţile statului să le ofere de acum înainte răspunsuri legale la toate aspectele semnalate de ei acum şi în trecut. Deşi informate despre gravitatea situaţiei de la Mechel Câmpia Turzii, DNA şi DIICOT nu au avut nicio reacţie, chiar dacă a fost vorba de lucruri ilegale care au păgubit statul român, economia naţională, precum şi forţa de muncă supercalificată profesional de la Mechel.

„Inexplicabil, DNA şi DIICOT nu s-au sesizat nici de faptul că Mechel România se vinde cu 52 de euro”, au subliniat muncitorii.

Directorul AJOFM, Daniel Don, a remarcat, în context, că la ora actuală, Invest Nikarom lucrează nelegitim cu personalul de la Mechel. „Personalul de la Mechel trebuia să fie disponibilizat şi trecut pe Invest Nikarom”, a spus Daniel Don.

Primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga, a anunţat că vineri, la ora 10,00, va veni la poarta întreprinderii pentru a vedea dacă se fac sau nu plăţile anunţate. El l-a întrebat pe noul director de la Mechel Câmpia Turzii, prezent la adunare, din ce anume vor proveni banii pentru plata salariilor şi a salariilor compensatorii, cui se va vinde fierul vechi din unitate şi dacă este sau nu organizată o licitaţie pentru vânzare. Totodată, Radu Hanga, a subliniat că muncitorii disponibilizaţi nu sunt de acord sub nicio formă cu plata eşalonată a drepturilor lor băneşti.

Noul director de la Mechel Câmpia Turzii a răspuns că banii pentru plăţi vor proveni numai din vânzarea de fier vechi din combinat, dar că licitaţia nu a fost încă organizată, informaţie primită cu proteste de muncitori.

„Nu putem crea atâtea locuri de muncă la Câmpia Turzii cât a disponibilizat Mechel”, a punctat Radu Hanga.