Disputa dintre oligarhii ruşi de la RUSAL va fi decisă într-un tribunal londonez

Disputa dintre cei doi miliardari ruşi din acţionariatul grupului RUSAL, Deripaska şi Vekselberg, va fi decisă într-un tribunal londonez, miza fiind un contract de 47 miliarde de dolari încheiat de cel mai mare producător de aluminiu din lume cu gigantul elveţian Glencore, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 10 apr. 2012, 11:04
Disputa dintre oligarhii ruşi de la RUSAL va fi decisă într-un tribunal londonez

Acţionarii minoritari ai RUSAL, în frunte cu miliardarul Viktor Vekselberg, care a demisionat în martie din funcţia de preşedinte al companiei, sunt certaţi cu magnatul Oleg Deripaska, acţionar principal şi director general, pentru că acesta refuzat să vândă participaţia RUSAL la gigantul minier Norilsk Nickel, care a pierdut ulterior din valoare.

O sursă apropiată acţionarilor a declarat pentru Reuters că vehiculul de investiţii controlat de Vekselberg, Sual Partners, care deţine 15,8% din acţiunile RUSAL, deschide un nou front în disputa cu Deripaska, atacând contractul de furnizare de 47 miliarde de dolari încheiat de grupul rus cu Glencore, cel mai mare trader de mărfuri din lume.

Contractul dintre RUSAL şi Glencore se va derula pe o perioadă de şase ani şi prevede vânzarea a jumătate din producţia grupului rus prin intermediul traderului elveţian, faţă de 30% anterior, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

Sual, controlat de Vekselberg în parteneriat cu miliardarul Len Blavatnik, susţine că acordul încalcă dreptul de veto al fondului şi a dat în judecată, la Londra, RUSAL, Glencore, pe Deripaska şi holdingul său En+, prin care deţine 47,4% din producătorul de aluminiu.

Procesul nu are legătură directă cu disputa privind Norilsk Nickel, însă creşte miza campaniei lui Vekselberg împotriva lui Deripaska, reflectând ciocnirile dintre oligarhii industriei ruse, care s-au îmbogăţit împărţindu-şi economia ex-sovietică după 1990.

RUSAL, listată la bursa de la Hong Kong, a anunţat marţi că procesul privind contractul cu Glencore va fi judecat la Tribunalul pentru Arbitraj Internaţional de la Londra.

Grupul rus a cumpărat în 2008 un sfert din acţiunile Norilsk Nickel pentru 14 miliarde de dolari, când valoarea de piaţă a companiei miniere era la maxime istorice. Proiectul lui Deripaska de a fuziona cele două companii a fost împiedicat de criza financiară mondială.

Vekselberg a cerut RUSAL şi lui Deripaska să accepte ofertele lansate în ultimul an de Norilsk de a răscumpăra acţiunile pentru până 13 miliarde de dolari, preţ care ar fi permis RUSAL să-şi achite datoriile de 11 miliarde de dolari acumulate în principal prin preluarea participaţiei.

Deripaska a refuzat însă de mai multe ori ofertele Norilsk, iar valoarea participaţiei de 25% a scăzut între timp la 9 miliarde de dolari.

Glencore, care deţine 8,75% din RUSAL, a refuzat să comenteze informaţiile privind procesul de la Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...