Dispută între retaileri. Cine are cele mai multe reclame mincinoase?

31 05. 2012
magazin3_59179900_89814900

În România există cel mai mare procentaj de retaileri (41%) care au sesizat reclame sau oferte necistite în magazinele concurente, se arată în studiul Consumer Scoreboard, realizat de Comisia Europeană cu scopul de a monitoriza piaţa comună din perspectiva consumatorilor. În schimb, în state precum Norvegia sau Marea Britanie, ponderea comercianţilor care aduc acuze concurenţilor din piaţă este de numai 14% şi respectiv 15%. Media Uniunii Europene este de 31%.

Consumatorii români, mai puţin atenţi

În ceea ce îi priveşte pe consumatorii români, doar 26% au declarat că s-au confruntat în ultimele 12 luni cu oferte sau reclame necinstite în magazine. Cei mai nemulţumiţi de modul în care se promovează retailerii au fost consumatorii din Slovacia (42%), urmaţi de cei din Austria, Polonia, Grecia şi Cipru (41%)ş La polul opus sunt italieni, doar 13% dintre aei afirmând că au întâlnit reclame mincinoase în centrele comerciale.

Probleme cu siguranţa 

În schimb, românii sunt foarte nemulţumiţi de calitatea produselor din magazine. 56% cred că un număr semnificativ de mărfuri sunt nesigure, ponderea acestora fiind mai mare decât în 2010. De altfel, anul trecut 29% dintre retailerii chestionaţi (al doilea cel mai mare procentaj din UE) au declarat că au primit plângeri din partea clienţilor din cauza lipsei de siguranţă a unor produse, iar 42% dintre retaileri au aceeaşi părere despre produsele din comerţ ca şi clienţii lor. Cu problema siguranţei mărfurilor s-au confruntat anul trecut şi 53% dintre lituanieni sau 47% dintre greci, în timp ce în Finlanda, spre exemplu, doar 3% cred că produsele din comerţ sunt nesigure. 

Se tem să reclame

Chiar dacă au o părere proastă despre marfa pe care o cumpără, sau aceasta nu corespunde cerinţelor, românii nu se adresează vânzătorilor pentru a-şi rezolva nemulţumirile. Doar 8% dintre consumatorii chestionaţi au declarat că au făcut reclamaţii, în condiţiile în care 59% au spus că aveau motive, dar nu au depus plângeri. România este astfel ţara cu cel mai mic procentaj de clienţi care s-au plâns retailerilor şi cel mai mare procentaj al celor care nu au depus plângeri, deşi erau îndreptăţiţi.

Comparativ cu 2010, indexul care măsoară condiţiile oferite consumatorilor din UE a crescut în România de 46 la 51. Statele care au înregistrat cel mai mare scoring anul trecut sunt Luxembourg (74), Marea Britanie (73), Danemarca (71), Austria (70). Media europeană este de 52.

Indexul ţine cont, printre altele, de satisfacţia consumatorilor, de încrederea acestora în autorităţi sau comercianţi sau siguranţa produselor.