Distanţa între ţările bogate şi cele sărace în domeniul sănătăţii s-a redus – OMS

Economica.net
15 05. 2013
globe_and_stethoscope_15804805_02218300

Însă progresele în vederea atingerii Obiectivelor Mileniului pentru Dezvoltare (OMD) sunt considerate în continuare prea lente, a declarat Ties Boerma, directorul Departamentului pentru date sanitare din cadrul OMS, la publicarea unui raport anual al organizaţiei privind statistici sanitare în lume.

OMD reprezintă un ansamblu de opt obiective, convenite în anul 2000, pe plan mondial, cu scopul de a diminua cu jumătate nivelul sărăciei până în 2015, prin combaterea foametei, bolii, analfabetismului, degradării mediului şi discriminării femeilor.

„Declaraţia Mileniului din 2000 viza reducerea distanţei dintre cele mai bogate şi cele mai sărace ţări”, a declarat Boerma într-o conferinţă de presă.

„Sectorul sănătăţii a arătat că pot fi realizate progrese majore, cu ajutorul unor investiţii importante”, a adăugat el, subliniind importanţa ajutorării din partea ţărilor celor mai bogate.

Astfel, spre exemplu, în cele mai sărace ţări din lume, mortalitatea infantilă a putut să fie redusă cu 39% începând din 1990, a relevat el.

Dar, din nefericire, aceste progrese nu vor fi suficiente pentru atingerea obliectivului global care constă în reducerea cu două-treimi, până în 2015, a ratei mortalităţii cu cel puţin cinci ani comparativ cu nivelul din 1990.

Din punctul de vedere al sănătăţii, „lumea rămâne foarte inechitabilă”, afirmă Boerma. Astfel, conform OMS, 95% dintre decesele provocate de paludism se produc doar în 14 ţări.