Distribuitorii angro, importatorii şi producătorii vor raporta şi ţara unde dau medicamente

Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să reglementeze, conform unui proiect, activitatea de raportare şi prelucrare a datelor privind distribuţia medicamentelor de către distribuitori angro, importatori şi producători, una dintre măsuri vizând precizarea ţării ce beneficiază de produselor vândute.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 15:47
Distribuitorii angro, importatorii şi producătorii vor raporta şi ţara unde dau medicamente

MS a lansat în dezbatere publică, vineri, Ordinul privind modificarea Ordinului ministrului sănătății nr. 502/2013 pentru aprobarea obligativităţii raportării lunare a punerii pe piaţa din România, respectiv a vânzărilor medicamentelor de uz uman de către distribuitorii angro/importatorii/fabricanţii autorizaţi.

Aceasta este, practic, un ghid pentru raportarea electronică lunară a medicamentelor distribuite de către distribuitori angro, importatori sau producători, având ca scop transparentizarea în tot ceea ce înseamnă produsele care pleacă în străinătate, a precizat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dr. Marius Savu.

„Ghidul are mai multe prevederi clare legate de raportare. Una dintre noutăţi face referire la ţara spre care pleacă medicamentele. Este doar o transparentizare mai mare în tot ceea ce înseamnă produsele care pleacă în afara ţării, o vizualizare mai mare a acestor activităţi, a explicat preşedintele ANMDM.

Potrivit proiectului, comercianţii vor trece pe foaia de raportare, separat, medicamentele fără prescripţie medicală (OTC) şi cele care se eliberează pe bază de reţetă. Pe o altă foaie, vor fi completate datele celui care a făcut raportarea.

Ghidul prevede obligativitatea notării numelui ţării beneficiare a respectivelor medicamente, numele distribuitorului, importatorului sau producătorului, dar şi denumirea exactă a medicamentului, forma farmaceutică, concentraţia, declaraţia autorizaţiei de punere pe piaţă şi stocurile.

Proiectul de ordin se află în dezbatere publică până la 24 iunie.

La începutul lunii aprilie, Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că până la jumătatea anului ar putea fi realizat un nou pachet care va include tot ce înseamnă medicament, respectiv decontări, preţuri, liste, până atunci fiind luată măsura suspendării exporturilor paralele.

„Sperăm ca până la mijlocul acestui an să avem un sistem nou privind decontarea medicamentelor, privind preţul medicamentelor, listele de medicamente. Toate reprezintă un pachet care este în discuţie, în negocieri. Până atunci am luat această decizie de suspendare temporară a acestor exporturi paralele”, a spus ministrul Sănătăţii, prezent la lansarea campaniei „De profesie: medic în România”.

Eugen Nicolăescu a precizat că, după ce va fi redactat „pachetul medicamentului”, vor fi luate măsuri care să nu mai pună bolnavii în situaţia de a nu mai găsi anumite medicamente.

„După aceea, prin măsuri economice, prin măsuri medicale, măsuri administrative vom avea garanţia că medicamentele necesare pentru principalele patologii, pentru principalele programe naţionale, pentru care viaţa omului este în pericol să nu mai lipsească. Sperăm că putem să punem în aplicare aceste noi strategii care să ne ducă la acel obiectiv”, a mai spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a arătat că 28 de medicamente pentru cancer şi leucemie sunt monitorizate temporar, pentru a evita riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi în aprovizionarea farmaciilor şi spitalelor cu aceste produse.

„Aceste 28 de medicamente ar putea avea disfuncţionalităţi în aprovizionare şi noi le considerăm medicamente cu risc de a fi în anumite perioade deficitare şi de accea le monitorizăm”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a semnat anterior un ordin de suspendare, până la sfârşitul anului, a exportului paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate şi care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Decizia a venit după ce, potrivit ministrului, o farmacie din Ploieşti ar fi cumpărat de la Compania Naţională Unifarm trei medicamente pentru cancer, pe care ulterior le-ar fi exportat.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, începând din octombrie 2012 şi până în ianuarie 2013, au fost livrate de către Unifarm trei medicamente oncologice, Alkeran, Leukeran şi Purinethol, esenţiale în tratamentul pacienţilor bolnavi de cancer către reţeaua de spitale şi farmacii, cu prioritate în unităţile spitaliceşti care au comandat aceste produse.

Te-ar mai putea interesa și
Alro a primit de la ANAF o decizie suplimentară de impunere de peste 13,5 milioane de lei, pe care o consideră ilegală
Alro a primit de la ANAF o decizie suplimentară de impunere de peste 13,5 milioane de lei, pe care o consideră ilegală
Alro a primit de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) - Direcţia Mari Contribuabili o decizie de impunere suplimentară în valoare de 13,5 milioane de lei, reprezentând impozit......
Numărul de șomeri din Spania, la cel mai scăzut nivel din 2008 pentru luna februarie
Numărul de șomeri din Spania, la cel mai scăzut nivel din 2008 pentru luna februarie
Numărul şomerilor în Spania a coborât peste aşteptări luna trecută şi a atins cel mai scăzut nivel, începând din ...
Curtea Supremă a SUA a anulat o hotărâre a justiției din statul Colorado, care-l scotea pe Donald Trump de pe buletinele de vot
Curtea Supremă a SUA a anulat o hotărâre a justiției din statul Colorado, care-l scotea pe Donald Trump de pe buletinele ...
Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat în unanimitate luni o decizie a justiţiei din Colorado care îl declara pe Donald ...
CNAIR a primit șase oferte pentru proiectarea a patru poduri peste Prut
CNAIR a primit șase oferte pentru proiectarea a patru poduri peste Prut
Luni au fost depuse șase oferte pentru studiul de fezabilitate al patru poduri peste Prut, a anunțat Cristian Pistol, directorul ...