Firma de distribuție din grupul Electrica, un gigant în domeniu, își asigură șefii pentru greșeli de până la 40 de milioane de euro, inclusiv procese cu angajații. Cât vor plăti în fiecare an?

Distribuție Energie Electrică România, compania de distribuție a grupului Electrica, a lansat caietul de sarcini pentru a cumpăra o asigurare de răspundere civilă pentru directori. Produsul solicitat este unul peste cele oferite standard în piață, acoperind și riscuri suplimentare, dar și eventuale cheltuieli cu avocații, inclusiv în caz că șefii sunt dați în judecată de angajați sau că ajung să fie acuzați de omor din culpă.
Şerban Buşcu - joi, 10 feb. 2022, 22:08
Firma de distribuție din grupul Electrica, un gigant în domeniu, își asigură șefii pentru greșeli de până la 40 de milioane de euro, inclusiv procese cu angajații. Cât vor plăti în fiecare an?

Șefii de top din compania Distribuție Energie Electrică România, unul dintre cei mai mari jucători din domeniu, vor fi acoperiți cu o poliță de asigurare a cărei limită merge până la un total general de 40 de milioane de euro sau cel mult 10 milioane de euro per director asigurat. Asigurările de răspunderi pentru manageri (polițe D&O adică Directors and Officers, în engleză) sunt obligatorii prin lege încă din 2007, pentru companiile mari, însă produsul cerut de compania statutului nu este unul standard.

Potrivit caietului de sarcini disponibil în aplicația SEAP, tipul de asigurare cerut de companie vine cu un pachet complex, cu mai multe acoperiri suplimentare față de produsele standard.  Criteriul de atribuire a contractului va fi cel mai bun raport calitate preț, adică o combinație între oferta financiară (cu cât mai mică cu atât mai bine) și un punctaj tehnic (cu cât mai mare cu atât mai bun). Din datele analizate de Economica, în piață, prima anuală, adică prețul unei astfel de asigurări, se mișcă undeva între 2% și 3% din suma asigurată. În cazul de față ar însemna o primă de aproximativ un milion de euro.

Riscurile generate de directorii de la noi vor fi plasate în afara țării, pe un model folosit și pentru avioanele Tarom. Ce acoperiri va avea contractul?

Contractul solicitat de Distribuție Energie Electrică România presupune practic acoperirea tuturor riscurilor pe care le generează șefii companiei. Pe lângă despăgubirile plătite terților păgubiți, asigurătorul se obligă să acopere și cheltuielile de investigație și cele cu avocații și acoperă practicile greșite ale angajatorului, amenzi și penalități civile și cheltuielile și despăgubirile generate de uciderea din culpă, precum și pagubele generate de directorii din mandatul anterior, dacă solicitările de despăgubire vin în limita a 36 de luni de la expirarea mandatului acestora. Sunt acoperite, printre altele, și eventualele pagube produse de directori propriei companii. Asigurarea acoperă membrii Consiliului de Administrație, directorul general, precum și ceilalți directori executivi.

Ca orice poliță cu sumă asigurată mare, asigurarea D&O ce va fi cumpărată de DEER va beneficia aproape integral de acoperire prin reasigurare. Conform caietului de sarcini, ofertanții nu pot reține în propria sarcină riscuri mai mari de 1 milion de euro, decât dacă beneficiază de cotație Standard&Poor s la cel mai înalt nivel, adică minimum „A” sau echivalent. Cum nicio firmă din România nu beneficiază de o astfel de cotație, va fi nevoie de preluarea în reasigurare a celei mai mari părți din riscuri, contra cedării unei părți corespunzătoarea din primă. În acest context, la licitație vor participa, cel mai probabil, în toate formulele, și brokeri cu prezență internațională, chiar dacă unii dintre ei o vor face împreună cu firme de asigurare interne. Rolul brokerilor va fi acela de a plasa riscul către unul sau mai mulți reasigurători din afara țării. În caz de daună, cea mai mare parte a cheltuielilor vor fi plătite de reasigurători, chiar dacă gestionarea dosarului de daună, ca și a contractului în general o va face firma de aici. Câștigătorul lictației are 10 zile la dispoziție pentru a plasa riscurile și a veni cu actele doveditoare.

Este un model folosit în cazul asigurărilor cu răspunderi mari, cum este și cea a Tarom, care acoperă circa 1 miliard de dolari.

Detalii despre contractul de asigurare Tarom și despre cum funcționează plasamentele în reasigurare în afara țării, AICI.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei....
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare ...