Dividende la Transgaz de 3 ori mai mari decât aşteptările bugetului

Compania care administrează monopului transportului de gaze naturale pe magistralele naţionale alocă pentru dividende peste 350 de de milioane de lei, adică mai mult de 90 % din profitul net înregistrat anul trecut. Profitul net al Transgaz este de mai mare 379 milioane de lei, adică de peste trei ori mai mare decât cel bugetat şi cu aproape 1% mai mare decât cel din 2010.
Adrian N. Ionescu - lun, 26 mart. 2012, 10:02
Dividende la Transgaz de 3 ori mai mari decât aşteptările bugetului

Chiar şi cu un profit net final mai mic cu 3% faţă de estimările de acum o săptămână, randamentul dividendului Transgaz (simbol bursier) se numără printre cele mai mari de pe piaţă.

După primele trei ore de tranzacţionare, acţiunile TGN, cele mai scumpe de la BVB, au crescut cu 0,43%, până la 234 lei/acţiune, preţ la care randamentul de 12,7% se înscrie în seria randamentelor record din acest an.

Randamentul dividendului, raportul dintre dividendul pe acţiune şi preţul pe acţiune, este un indicator preţios pentru investitorii la bursă, care le oferă posibilitatea de a compara câștigul la bursă cu alte tipuri de plasament.

După plata impozitului pe dividende, de 16%, randamentul net al dividendului este de aproape 11%, oricum mult superior dobânzilor la depozitele bancare, mai ales că dividendele vor fi obţinute în mai puţin de un an, cât ar trebui să dureze cele mai bune depozite.

Statul deţine 73,5% din acţiunile Transgaz, prin Ministerul Economiei

Este posibil ca oferta publică de vânzare a 15% din acţiunile Transgaz să întârzie până  după 14 mai, când este prevăzută data la care un acţionar trebuie să fie înregistrat ca să aibă dreptul la dividende. Statul îşi propuse să vândă pachetul de 15% din Transgaz în perioada aprilie-mai.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...