Diviziile Lafarge din Africa de Sud şi Nigeria vor fuziona. Tranzacţie de 1,35 miliarde de dolari

Compania Lafarge va combina afacerile sale din Africa de Sud cu cele din Nigeria, listându-şi acţiunile din Africa la bursa din Lagos, a anunţat Guillaume Roux, şeful subsidiarei nigeriene a producătorului francez de ciment - Lafarge Wapco, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 04 iun. 2014, 07:14
Diviziile Lafarge din Africa de Sud şi Nigeria vor fuziona. Tranzacţie de 1,35 miliarde de dolari

Tranzacţiile, în valoare de 1,35 miliarde de dolari, vor aduce companiei Lafarge 200 milioane de dolari în numerar şi 1,4 miliarde de noi acţiuni la subsidiara din Nigeria – Lafarge Wapco, pentru a realiza fuziunea.

Noua companie, Lafarge Africa Plc, va avea o capitalizare de piaţă de peste trei miliarde de dolari şi va fi listată la bursa din Nigeria, a anunţat, într-o conferinţă de presă, Roux.

Lafarge va deţine 73% din entitatea combinată, care îşi va majora capacitatea de producţie la 17,5 milioane de tone de ciment.

Lafarge Africa va deveni a şasea cea mai înalt capitalizată companie de la bursa nigeriană, a explicat Roux. Acesta se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată în a doua jumătate a anului, în funcţie de obţinerea aprobării autorităţilor de reglementare.

Luna trecută, Holcim a anunţat o tranzacţie plătită în întregime în acţiuni prin care va achiziţiona Lafarge, creându-se, astfel, cel mai mare producător mondial de ciment, cu vânzări combinate de aproximativ 32 miliarde de euro (44 miliarde de dolari).

Acţionarii Lafarge vor primi o acţiune Holcim pentru fiecare titlu Lafarge pe care îl deţin, iar grupul combinat va avea sediul central în Elveţia şi va fi listat la bursele din Zurich şi Paris, conform declaraţiei comune publicate de cele două companii.

‘Noul grup va oferi o creştere mai ridicată şi riscuri mai scăzute, prin urmare va crea mai multă valoare’, a declarat directorul general al Lafarge, Bruno Lafont, care va deveni şeful LafargeHolcim.

Tranzacţia va fi cea mai mare asociere din industria cimentului realizată vreodată şi va ajuta companiile să-şi scadă costurile şi datoriile şi să facă faţă mai bine la creşterea preţului energiei şi la cererea mai slabă de ciment, care afectează acestor sector din 2008.

Lafarge şi Holcim au anunţat că se aşteaptă la economii anuale de 1,4 miliarde de euro în urma finalizării acordului.

Tranzacţia, care va crea un grup cu o capitalizare bursieră de aproximativ 55 miliarde de dolari, ar urma să se încheie în primul semestru din 2015, au anunţat cele două companii.

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.

La rândul său, Holcim a intrat în România în 1997 şi, în prezent, deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...