Dizolvarea sau lichidarea firmei Hexi Pharma, blocată de instanţă pentru două luni

Judecătoria Sectorului 5 a decis, luni, ca timp de două luni firma Hexi Pharma să nu poată începe procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşti sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide, informează NEWS.ro.
Economica.net - lun, 16 mai 2016, 14:00
Dizolvarea sau lichidarea firmei Hexi Pharma, blocată de instanţă pentru două luni

Instanţa a admis astfel cererea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) de suspendare a dizolvării sau lichidării firmei Hexi Pharma, acuzată de participatie improprie la infractiunea de zadarnicire a combaterii bolilor.

Judecătorul a dispus ca, din 16 mai până în 14 iulie inclusiv, Hexi Pharma să aibă interdicţie să iniţieze procedura de dizolvare sau lichidare. Instanţa a dispus, pentru aceeaşi perioadă, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide.

Decizia nu este definitivă, dar este executorie, toate măsurile dispuse trebuind să fie aplicate de îndată. Hexi Pharma poate contesta decizia în 24 de ore de la comunicare.

Cererea procurorilor PICCJ a fost înregistrată în 13 mai la Judecătoria Sectorului 5, după ce Hexi Pharma şi-a cerut, în 11 mai, insolvenţa la Tribunalul Bucureşti.

Compania a invocat, în cererea de insolvenţă, o datorie de 23,5 milioane de lei către bugetul de stat şi către furnizori ai societăţii, dar şi facturi în valută neachitate de peste 20 de milioane de euro către două firme offshore din Cipru.

Una dintre acestea are legătură cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, iar cealaltă se regăseşte în acţionariatul Unilab SA, deţinătoarea laboratorului care verifica produsele Hexi Pharma.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat o anchetă la Hexi Pharma, care vizează verificarea firmei din punct de vedere fiscal, inclusiv pe linia relaţiei cu firmele offshore din Cipru.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, în 13 mai, că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de compania Hexi Pharma pentru infracţiunea de „participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că anchetatorii au făcut noi verificări la sediul firmei şi au sigiliat probe, cercetările vizând atât zona de producţie, cât şi documentele societăţii. Conform aceloraşi surse, la sediul IGPR au fost verificate calculatoarele şi telefoanele directorului general al Hexi Pharma, Flori Dinu, şi ale chimistului fabricii.

Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat, în 10 mai, timp de patru ore, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale.

Hexi Pharma a anunţat, în 11 mai, că îşi va retrage produsele, că a început deja procedurile legale pentru închiderea fabricii şi a cerut scuze personalului medical şi tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectaţi de neconformităţile dezinfectanţilor săi.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor.

În urma acestui scandal, în 8 mai, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat.

Te-ar mai putea interesa și
Cum va arăta domeniul automatizării în 2023? Cinci tendințe pentru piața de roboți
Cum va arăta domeniul automatizării în 2023? Cinci tendințe pentru piața de roboți
În ultimii câțiva ani, multe organizații au implementat într-un ritm alert schimbări bazate pe dezvoltarea tehnologică. Pe măsură ce societatea este într-o continuă digitalizare,......
39% dintre SA-urile din România ar putea să își listeze acțiunile pe piața AeRO a BVB. Din februarie vor fi disponibile finanțări de 35 de milioane de euro
39% dintre SA-urile din România ar putea să își listeze acțiunile pe piața AeRO a BVB. Din februarie vor fi disponibile ...
În România există peste 57.800 de companii care respectă condițiile de eligibilitate ale Bursei de Valori București ...
OTP Bank, sancționată de BNR pentru tranzacții suspecte. Anul trecut, angajați ai băncii erau acuzați de spălare de bani, într-un dosar ajuns celebru
OTP Bank, sancționată de BNR pentru tranzacții suspecte. Anul trecut, angajați ai băncii erau acuzați de spălare de ...
Banca Națională a României (BNR) a sancționat OTP Bank pentru nerespecarea legislației incidente privind spălarea banilor, ...
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul de mobilă JYSK vrea ca în acest an să deschidă cel puțin 15 magazine noi și să finalizeze modernizarea a 13
Retailerul scandinav de mobilier şi produse pentru casă JYSK îşi planifică deschiderea a cel puţin 15 magazine noi ...