„2024 a fost un an de creștere, reziliență și progres în ceea ce privește strategia, marcat de rezultate financiare record și investiții inovatoare. Cu un avans al producției de lapte de 14%, o creștere de 2,76% a prețurilor la lapte și o eficiență operațională mai mare, am obținut cea mai bună performanță de până acum, o creștere de 31% a EBITDA, până la 71 de milioane de lei. Am continuat investițiile strategice prin extinderea instalării roboților în ferme, dezvoltarea fermei Straja și lansarea operațiunilor la fabrica de compost.
De asemenea, am semnat un acord de cooperare pentru cea mai mare unitate de producție de biometan din România, cu o capacitate totală de până la 20 MW. Acest proiect subliniază angajamentul DN AGRAR de a sprijini și promova agricultura sustenabilă. În 2025, rămânem dedicați dezvoltării și inovației, continuând proiectele asumate, și de asemenea noi investiții în capacitățile fermelor, o a doua fabrică de compost, precum și planurile pentru diversificarea afacerii”, a declarat Jan Gijsbertus de Boer, președinte al Consiliului de Administrație, CEO DN AGRAR Group:
Din punct de vedere operațional, DN AGRAR a livrat o cantitate aproximativ 63 de milioane de litri de lapte în 2024, înregistrând o creștere de peste 14%. De asemenea, în activitatea agricolă, compania a optimizat operațiunile prin adoptarea de tehnologii noi în managementul culturilor, ceea ce a dus la o reducere de 4,4% a costurilor de producție.
Valoarea totală a investițiilor realizate în 2024 a fost de aproximativ 39 de milioane de lei.
Elemente cheie ale contului de profit și pierdere și ale bilanțului pentru anul 2024 comparativ cu 2023:
• Veniturile din exploatare au atins 264 de milioane de lei, înregistrând o creștere de 13%;
• Veniturile din producția vândută au fost de 174 de milioane de lei, în creștere cu 16%;
• Cheltuielile de exploatare au fost de 219 milioane de lei, în creștere cu 9%, influențate în principal de ajustările privind evaluarea activelor corporale și necorporale, care au fost de 25 de milioane de lei, un avans de 21% față de anul precedent.
• Activele totale au ajuns la aproximativ 362 de milioane de lei, în creștere cu peste 17%;
• Datoriile totale se ridică la 194 de milioane de lei, în creștere cu 13%;
• Datoriile pe termen lung au fost de 110 milioane de lei, în creștere cu 15%, în principal ca urmare a investițiilor majore efectuate în cursul anului pentru construcția fermei DN AGRAR Straja.
DN AGRAR Group este cel mai mare producător de lapte de vacă din România și unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața europeană. Compania a fost fondată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și activează în centrul Transilvaniei, în județele Alba, Sibiu și Hunedoara. Principalele domenii de activitate ale DN AGRAR sunt zootehnie, producție agrícolă vegetală, prestări servicii agrícole, logistică, transport, turism și servicii de consultanță în afaceri și management. Grupul DN AGRAR include 11 companii, dintre care 5 ferme a căror activitate principală este creșterea vacilor de lapte (ferma Prodlact) și producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar, Apold și Straja). DN AGRAR Group are aproximativ 300 de angajați, lucrează peste 7.000 de hectare de teren în proprietate și în arendă și deține peste 16.000 de animale, atât vaci de lapte, cât și tineret bovin.
Compania este listată pe Bursa de Valori București, piața AeRO, din februarie 2022, în urma încheierii cu succes a unui plasament privat de acțiuni în iulie 2021, prin care compania a atras 24,8 milioane lei de la investitori. Începând cu 19 septembrie 2022, acțiunile DN AGRAR sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacționate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacționare SMT, iar, începând cu 1 martie 2024, acțiunile DN AGRAR fac parte și din indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI (Investable Market Indices), în categoria Small Cap.