Update: Declarațiile primarului. DNA a început urmărirea penală împotriva primarului Constanței, Vergil Chițac, pentru abuz în serviciu (Video)

Update: Primarul municipiului Constanța, liberalul Vergil Chițac, a făcut o declarație de presă, în care își explică poziția față de ancheta Direcției Naționale Anticorupție care-l vizează.
AGERPRES - joi, 13 iul. 2023, 16:48
Update: Declarațiile primarului. DNA a început urmărirea penală împotriva primarului Constanței, Vergil Chițac, pentru abuz în serviciu (Video)

Redăm mai joi integral declarația edilului:

„Am luat notă de conţinutul comunicatului DNA cu privire la dosarul al cărui subiect este finanţarea rundei a treia a campionatului mondial UIM XCAT de ambarcaţiuni de viteză organizată recent la Mamaia, primele două runde organizate în Italia, iar ultimele două urmând să fie organizate în Dubai. Competiţie comparabilă cu Formula 1 pe uscat.

În comunicatul DNA se susţine că finanţarea competiţiei sportive s-a realizat fără un contract, fără procedură de selecţie publică şi fără referat al compartimentului de specialitate.

În realitate, există contract de finanţare aprobat prin HCL 162/27.04.2023, există referat de specialitate care a stat la baza aprobării HCL-ului menţionat, există, de asemenea, şi viză de control financiar preventiv, fără de care nu am semnat niciodată vreo plată.

În concret, în conformitate cu legea nr.69/2000 (legea sportului), art.181 alin.2 lit D, s-a finanţat de către Primăria Constanţa un program sportiv desfăşurat pe raza Municipiului Constanţa şi organizat de către Federaţia Română de Yachting.

Suma a fost virată, prin CSM Constanţa, în contul Federaţiei Române de YACHTING. Nu la Monaco.

Am pus la dispoziţia DNA toate documentele menţionate şi întreaga documentaţie de finanţare desfăşurată, conform legii.

Mi-ar plăcea să păstrăm o atitudine demnă şi corectă faţă de această anchetă, ceea ce include abţinerea, pe cât posibil, de la alte comentarii din partea mea în spaţiul public, cel puţin pe acest subiect.”

Știrea inițială

Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, informează Direcţia Naţională Anticorupţie, transmite Agerpres.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Constanţa (complicitate la abuz în serviciu) şi Andrei Talpeş, preşedinte al Clubului Sportiv Municipal Constanţa (complicitate la abuz în serviciu şi şantaj).

„În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanţa de o asociere formată din cinci entităţi (din care făceau parte şi Primăria Municipiului Constanţa, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanţa, Federaţia Română de Yachting (FRY) şi o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chiţac Vergil, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane şi cu încălcarea prevederilor legislaţiei primare, ar fi aprobat finanţarea în totalitate a întregului eveniment”, se arată într-un comunicat transmis joi de DNA.

Conform aceleiaşi surse, finanţarea competiţiei sportive s-ar fi realizat fără a exista un contract de finanţare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecţie publică şi fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.

„Întrucât, prin „înţelegerea” unora dintre părţi s-ar fi stabilit ca banii rezultaţi din finanţare să ajungă în conturile societăţii comerciale, cu sediul în Monaco (în condiţiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeş Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federaţiei Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă”, se precizează în comunicat.

Procurorii susţin că în conturile societăţii comerciale cu sediul în Monaco ar fi fost viraţi în total 1.728.000 de lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria Constanţa.

DNA mai anunţă că în dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Din nou, România are printre cele mai mari prețuri spot la energia electrică din Europa, mâine. Zona balcanică s-a decuplat practic de Europa centrală
Din nou, România are printre cele mai mari prețuri spot la energia electrică din Europa, mâine. Zona balcanică s-a decuplat ...
Prețul spot al energiei electrice este din nou, foarte mare în România, mâine, peste 100 de euro/MWh, de două ori și jumătate mai mari decât cele din Germania, potrivit datelor pieței.......
Disney+ scumpește prețul abonamentului în România
Disney+ scumpește prețul abonamentului în România
Disney+, platforma de streaming a a Walt Disney Company, care a intrat în România în luna iunie 2022 anunță scumpirea ...
Banca Transilvania lansează clubul clienților Premium Banking, cu investiții între 75.000 și 200.000 de euro. Numărul acestora a ajuns la 100.000
Banca Transilvania lansează clubul clienților Premium Banking, cu investiții între 75.000 și 200.000 de euro. Numărul ...
Banca Transilvania a ajuns la 100.000 de clienți Premium Banking, segment de business diferit de Private Banking, +25% față ...
O echipă de cercetători români a creat primul model dedicat limbii române pentru inteligența artificială de tip ChatGPT
O echipă de cercetători români a creat primul model dedicat limbii române pentru inteligența artificială de tip ChatGPT
O echipă de cercetători români a creat un model de limbaj (LLM – „large language model”) dedicat limbii române, ...