UPDATE: DNA cere interdicţia iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare a Carpatica Asig. Ce spune ASF

Procurorii DNA solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie luarea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicţia iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare privind Carpatica Asig, sau, după caz, suspendarea procedurilor în situaţia în care acestea au fost deja iniţiate, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 09 aug. 2016, 13:18
UPDATE: DNA cere interdicţia iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare a Carpatica Asig. Ce spune ASF

Solicitarea a fost făcută în contextul în care SC Carpatica a fost trimisă în judecată pe 25 aprilie 2014, ca persoană juridică, pentru infracţiuni de cumpărare de influenţă şi dare de mită, după finalizarea unei anchete complexe, potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES.

‘Cererea procurorilor (…) a fost formulată pentru următoarele motive: prin sentinţa penală (…) din 08.03.2016 a Curţii de Apel Bucureşti s-a dispus condamnarea inculpatei SC Carpatica Asig SA la plata unei amenzi penale de 600.000 lei, precum şi difuzarea hotărârii de condamnare în mass media. Împotriva sentinţei menţionate, inculpata a declarat apel, cauza aflându-se în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie’, se precizează în comunicat.

În aceste condiţii, la data de 27 iulie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, între altele, declanşarea procedurii de faliment şi lichidarea societăţii Carpatica Asig SA prin procedura obişnuită de insolvenţă. ASF a hotărât, totodată, emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului Carpatica Asig, urmând să fie sesizat judecătorul sindic din cadrul tribunalului competent, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial pe data de 2 august.

‘În cererea adresată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii arată că situaţia apărută în urma deciziei luate de ASF creează riscul lichidării şi radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât să aceasta nu mai poată fi trasă la răspundere penală. Prin urmare, consideră că măsura solicitată este necesară pentru buna desfăşurare a procesului penal’, se mai arată în comunicatul DNA.

Ce spune ASF

Procesul privind lichidarea/dizolvarea societăţii Carpatica Asig se află abia în etapele pregătitoare, aşadar, în faza actuală, este prea devreme pentru a se pune problema suspendării procedurilor, precizează reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, în legătură cu solicitarea pe care DNA a adresat-o Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru interzicerea timp de 60 de zile a iniţierii procedurilor de lichidare a societăţii..

‘Procedura iniţiată pe data de 28 iulie 2016, odată cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig, îşi urmează cursul, principalele etape fiind selectarea unei case de avocatură, depunerea cererii de faliment la instanţă şi judecarea cauzei de către instanţă. În prezent, este în derulare selecţia avocaţilor care vor reprezenta ASF, conform procedurilor legale de achiziţie a serviciilor de asistenţă juridică, această etapă fiind prevăzută să se încheie vineri, 12 august. Aşadar, în faza actuală este prea devreme pentru a se pune problema suspendării procedurilor de lichidare/dizolvare a societăţii Carpatica Asig, în condiţiile în care întregul proces se află de-abia în etapele pregătitoare şi doar instanţa de judecată este în măsură să dispună deschiderea propriu-zisă a procedurii de faliment’, au explicat reprezentanţii ASF.

Aceştia au subliniat, într-o precizare remisă AGERPRES, că experienţa din cazul societăţii Astra arată că întreaga procedură judiciară este de durată, depăşind sensibil termenul de 60 de zile prevăzut în solicitarea DNA.

‘Cererea procurorilor (…) a fost formulată pentru următoarele motive: prin sentinţa penală (…) din 08.03.2016 a Curţii de Apel Bucureşti s-a dispus condamnarea inculpatei SC Carpatica Asig SA la plata unei amenzi penale de 600.000 lei, precum şi difuzarea hotărârii de condamnare în mass media. Împotriva sentinţei menţionate, inculpata a declarat apel, cauza aflându-se în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie’, se precizează în comunicat.

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani şi şase luni închisoare cu executare pentru săvârşirea unor fapte de corupţie în dosarul ASF – Carpatica. Alţi opt inculpaţi, majoritatea din cadrul ASF sau societăţii Carpatica Asig, au primit pedepse cu executare sau cu suspendare.

În acelaşi dosar au fost achitaţi fostul preşedinte ASF Dan Radu Ruşanu, fostul vicepreşedinte al ASF Corneliu Moldoveanu şi avocatul Dan Odobescu.

În plus, SC Carpatiga Asig trebuie să plătească o amendă penală de 600.000 de lei pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi dare de mită în formă continuată, această societate fiind obligată să publice hotărârea de condamnare în presa scrisă sau audiovizuală, pe parcursul a 10 apariţii.

Inculpaţii din dosar au fost trimişi în judecată de DNA în aprilie 2014, pentru săvârşirea unor fapte de corupţie. Potrivit DNA, în 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.

Începând cu mai 2013, Ilie Carabulea, împreună cu Mustăţea şi Mîrzac, au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.

Ilie Carabulea (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASF.

Astfel, în schimbul oferirii unui autoturism Audi A8 la un preţ subevaluat şi altor foloase necuvenite, Marian Mîrzac a influenţat funcţionari cu funcţii de conducere ori de execuţie în ASF, pentru a asigura protecţie societăţii de asigurări Carpatica Asig, arătau procurorii.

De asemenea, în iunie 2013, Marian Mîrzac a intervenit pe lângă Laura Chiţoiu, pentru ca aceasta să promoveze, cu celeritate şi cu nerespectarea condiţiilor legale, autorizarea ocupării, de către Ina Crudu, a funcţiei de director general al Carpatica Asig.

Procurorii mai susţineau că, în perioada 11-17 decembrie 2013, Dan Radu Ruşanu a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al ASF, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea lui Radu Mustăţea, membru al CA Carpatica Asig, la conducerea BAAR, asociaţie care administrează fondul la care contribuie toate societăţile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...