DNA: Discuţiile cu Nelu Iordache arată că reprezentanţii CNADNR doreau să încheie un contract păgubos pentru companie

Din discuţiile purtate cu omul de afaceri Nelu Iordache reiese interesul reprezentanţilor CNADNR de a încheia contractul pentru modernizarea DN 67C - Transalpina într-o formă care producea pagube companiei, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.
Economica.net - lun, 31 oct. 2016, 11:48
DNA: Discuţiile cu Nelu Iordache arată că reprezentanţii CNADNR doreau să încheie un contract păgubos pentru companie

Concluzia a fost formulată în baza unei convorbiri telefonice dintre Iordache şi un reprezentant al CNADNR, care a fost interceptată de anchetatori.

‘Pare că-n această convorbire Iordache Nelu sondează reacţia reprezentanţilor CNADNR şi încearcă să găsească adevăratul sens al împrejurărilor, al întâmplărilor. Nu se cunoaşte dacă acesta ar fi semnat într-adevăr contractul în varianta în care i-a fost remisă, cu plata prin bilete la ordin emise în lei, însă este lesne de observat neliniştea pe care i-o provoacă lui (…) posibilitatea semnării contractului în această variantă şi energia cu care încearcă să-l convingă pe Iordache Nelu să nu semneze. Rezultă din această convorbire că exista un interes explicit al reprezentanţilor CNADNR pentru încheierea contractului în varianta păgubitoare pentru companie a plăţii prin bilete la ordin emise în euro’, se arată în rechizitoriu.

În discuţie se face referire şi la o adresă transmisă Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova pentru realizarea unei analize comparative privind plata în lei sau euro, care ar fi trebuit să reprezinte o justificare pentru semnarea contractului în forma dorită de Nelu Iordache.

‘Hârtia despre care vorbesc cei doi este o adresă înregistrată la CNADNR (…) prin care se solicita DRDP Craiova să facă o analiză a avantajelor şi dezavantajelor semnării contractului în lei, respectiv euro (…), însă al cărei sens şi logică adevărate îl reprezintă crearea unei justificări pentru a se putea dezvinovăţi, a unui paravan în spatele căruia s-ar putea proteja, pentru reprezentanţii DRDP Craiova care urmau să semneze contractul într-o variantă despre care însuşi Lumezeanu Adrian spune că ‘pe parte contabilă, n-ar fi posibil lucrul ăsta”, se mai menţionează în rechizitoriu.

Procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată a unor şefi şi angajaţi din cadrul DRDP Craiova, aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, au fost deferiţi justiţiei Adrian Lumezeanu, director regional al DRDP Craiova, Doina Ilie, director economic, Delia Mihaela Nedelcu, şef Serviciu organizare şi derulare achiziţii, Emil Ion Pană, consilier juridic, şi Florina Iovan, persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv.

De asemenea, omul de afaceri Nelu Iordache a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Faptele din acest dosar au legătură cu atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina.

Procurorii anticorupţie spun că inculpaţii Lumezeanu, Ilie, Nedelcu şi Pană au încălcat legea privind achiziţiile publice, semnând, la data de 5 septembrie 2008, un contract privind modernizarea DN 67C Bengeşti – Sebeş pe o porţiune de 148 km (Transalpina), cu o societate reprezentată de omul de afaceri Nelu Iordache.

‘În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentaţiei de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plăţii. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a şi condiţionat semnarea contractului de introducerea acestei modificări’, se arată în comunicatul citat.

Astfel, în perioada 2008 – 2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituţii de credit.

‘În urma acestui demers infracţional a fost cauzat CNADNR un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenţei de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro şi momentul plăţii lor în lei. În acelaşi timp a fost obţinut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina CNADNR, cât şi în obţinerea unui preţ mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obţinut dacă ar fi fost emise în lei’, mai arată DNA.

Inculpata Florina Iovan a acordat viza de control financiar preventiv pentru acest contract.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Nelu Iordache, Delia Mihaela Iordache şi Adrian Lumezeanu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Omul de afaceri Nelu Iordache a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare în aprilie 2013 şi mai 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Eșec: Romgaz a reziliat în final contractul pentru construcția centralei pe gaze de la Iernut
Eșec: Romgaz a reziliat în final contractul pentru construcția centralei pe gaze de la Iernut
După o adevărată saga de suspendări, Romgaz a anunțat că a reziliat în final contractul pentru construcția centralei pe gaze în ciclu combinat de 430 MW de la Iernut, proiect atribuit......
Autoritatea Palestiniană a anulat un acord cu Israelul pentru primirea unui milion de doze de vaccin împotriva COVID-19
Autoritatea Palestiniană a anulat un acord cu Israelul pentru primirea unui milion de doze de vaccin împotriva COVID-19
Autoritatea Palestiniană a anulat vineri un acord cu Israelul pentru a transfera un milion de doze de vaccin împotriva ...
Kievul a impus sancțiuni împotriva miliardarului ucrainean Dmitri Firtaş, care are afaceri cu industria de armament rusă
Kievul a impus sancțiuni împotriva miliardarului ucrainean Dmitri Firtaş, care are afaceri cu industria de armament rusă
Kievul a impus vineri sancţiuni împotriva oligarhului ucrainean Dmitri Firtaş pentru vânzarea de produse pe bază de ...
Avertizare de călătorie transmisă de MAE cu privire la călătoriile în Grecia. Aglomerări la punctele de frontieră cu Bulgaria
Avertizare de călătorie transmisă de MAE cu privire la călătoriile în Grecia. Aglomerări la punctele de frontieră ...
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Grecia ...