DNA: Ion Ariton a determinat Hidroelectrica, Transelectrica, Romgaz şi alte companii de stat să sponsorizeze Gala Bute

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general referatul în vederea sesizării Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei, pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu şi de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.
Economica.net - lun, 02 feb. 2015, 09:05
DNA: Ion Ariton a determinat Hidroelectrica, Transelectrica, Romgaz şi alte companii de stat să sponsorizeze Gala Bute

Potrivit unui comunicat al DNA, remis luni Agerpres, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu, în calitatea sa de ministru al Economiei, Ion Ariton i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi Societatea Naţională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 9 iulie 2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute.

Procurorii susţin că, în condiţiile în care evenimentul era organizat de societatea comercială cu capital privat SC Europlus Computers SRL, care a fost şi beneficiarul real al sponsorizărilor, sponsorizarea galei de box era interzisă de Legea nr. 32/1994, scrie Agerpres.

Astfel, potrivit art. 3 alin. 2 din actul normativ menţionat, societăţile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot efectua activităţi de sponsorizare având ca beneficiari societăţi comerciale cu capital privat.

Potrivit comunicatului DNA, deşi beneficiarul real al sponsorizărilor a fost SC Europlus Computers SRL (care deţinea exclusivitatea organizării şi care a încasat toate veniturile galei), a fost folosită de Federaţia Română de Box pentru a evita dispoziţiile imperative ale Legii nr. 32/1994 şi a crea aparenţa că este susţinută activitatea unei persoane juridice fără scop patrimonial.

În acest context, suma totală de 1.742.830 lei, care ar fi făcut obiectul sponsorizărilor, constituie prejudiciu pentru companiile menţionate.

‘Din probele administrate a rezultat că sponsorizările nu s-ar fi încheiat în lipsa intervenţiei ministrului Ion Ariton, iar sumele ar fi rămas în patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat’, precizează sursa citată.

Totodată, suma are natura unui folos nejustificat obţinut de Rudel Obreja, în condiţiile în care sponsorizarea galei era interzisă de lege.

Fondurile obţinute au fost folosite pentru plata cheltuielilor de organizare, în condiţiile în care unicul beneficiar al veniturilor galei a fost societatea Europlus Computers SRL, de unde au fost transferate în patrimoniul administratorului Rudel Obreja.

În legătură cu săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în vederea obţinerii unui folos necuvenit, DNA arată că, pentru a determina reprezentanţii companiilor să adopte conduita menţionată anterior, Ion Ariton şi-a folosit autoritatea şi influenţa derivată din funcţiile de ministru al Economiei, senator şi preşedinte al filialei judeţene Sibiu a unui partid aflat la acel moment la guvernare.

Conform comunicatului menţionat, Ministerul Economiei este o persoană juridică fără scop patrimonial, iar companiile respective se aflau în subordinea acestuia.

Totodată, funcţia de conducere deţinută în cadrul partidului aflat la guvernare permitea influenţarea numirii directorilor companiilor cu capital majoritar de stat.

‘Prin folosirea autorităţii şi influenţei, Ion Ariton a urmărit transferul nelegal al sumei de 1.742.830 lei în patrimoniul SC Europlus Computers SRL’, încheie comunicatul DNA de luni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, duminică, că este "aproape imposibil" ca o persoană să nu se infecteze ...
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe cele 16 aeroporturi din România a crescut anul trecut, față de 2020 cu 56% și a ajuns la un număr ...
Șeful diplomației austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să nu fie pe lista sancțiunilor care ar putea fi impuse Moscovei
Șeful diplomației austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să nu fie pe lista sancțiunilor care ar putea fi impuse ...
Livrările de gaz rusesc nu ar trebui supuse sancţiunilor Uniunii Europene în criza privind Ucraina, consideră ministrul ...