DNA: Membru al comisiei de licitaţie din Metrorex, trimis în judecată în dosarul privind achiziţia de trenuri

- Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Valeriu Picu, angajat al Metrorex SA, membru al comisiei de licitaţie, în dosarul privind achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon.
Economica.net - mar, 15 dec. 2015, 09:56
DNA: Membru al comisiei de licitaţie din Metrorex, trimis în judecată în dosarul privind achiziţia de trenuri

El este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În dosar a fost deferit justiţiei şi Ovidiu Băncescu, angajat al unei societăţi comerciale participante la licitaţie, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, în 26 iunie 2014, Metrorex SA a lansat procedura de achiziţie publică pentru atribuirea acordului – cadru ‘Achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon’, având ca obiect cumpărarea a cel mult 51 trenuri noi de metrou (a câte şase vagoane).

DNA precizează că valoarea estimată a contractului s-a stabilit la suma de 1.556.259.680 lei, sursa de finanţare urmând a se asigura din credit extern garantat de stat (B.E.I.) şi de la bugetul de stat. Acordul-cadru urma a se perfecta cu un singur operator economic, pentru o durată de 84 luni.

‘Procedura de achiziţie este cea a licitaţiei deschise, valoarea estimată fiind de 1.556.259.680 lei, iar criteriul de evaluare a ofertelor este reprezentat de ‘oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic’. În acest context, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, Ovidiu Băncescu l-a determinat pe Valeriu Picu, membru al comisiei de licitaţie, să furnizeze, în mod continuu, informaţii cu caracter confidenţial vizând desfăşurarea licitaţiei, reprezentanţilor uneia dintre societăţile participante la licitaţie. Aceste informaţii se refereau inclusiv la ofertele şi condiţiile celorlalţi contracandidaţi, având ca rezultat vicierea gravă a procedurii de licitaţie’, susţin procurorii.

Anchetatorii au reţinut că informaţiile confidenţiale erau oferite atât în scopul adjudecării licitaţiei de către firmă respectivă, cât şi pentru ca Valeriu Picu să continue să încaseze foloase (contravaloarea traducerilor solicitate de Băncescu şi efectuate prin intermediul unei PFA aparţinând unei rude a angajatului Metrorex).

DNA menţionează că firma respectivă a fost desemnată câştigătoare, însă contractul de atribuire nu a fost încheiat din cauză că, în prezent, procedură este suspendată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...