1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 1 º

News

DNA: Se fac cercetări în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează, marţi, că se fac cercetări în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie, dar că, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.

14 aug, 2012 | Mediafax

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări cu privire la fapte ce sunt în competenţa acestei instituţii în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din data de 29 iulie 2012. Având în vedere stadiul cercetărilor, date suplimentare nu putem furniza în acest moment", se arată într-un comunicat de presă al DNA, ca răspuns la solicitarea reprezentaţilor mass-media.

Procurori "de la Bucureşti" au verificat, în ultimele zile, listele electorale din două comune ale judeţului Gorj, primarii din Dragoteşti şi Polovragi declarând pentru MEDIAFAX că zeci de alegători au fost întrebaţi dacă îşi recunosc semnăturile din tabelele folosite la referendumul din 29 iulie.

Primarul comunei Dragoteşti, Vili Pasăre, a afirmat că, începând de vineri, timp de trei zile, anchetatorii au mers prin comună sau i-au invitat pe alegători la sediul Primăriei pentru a-i întreba despre semnăturile pe care le-au dat pe tabelele în care s-a consemnat că au votat.

"Eram plecat de la Primărie în momentul în care secretara mi-a dat la telefon, un domn care s-a recomandat a fi procuror DNA de la Bucureşti. Mi-a cerut sprijinul pentru o anchetă care se face în comună şi, evident, i-am pus la dispoziţie o încăpere. Am delegat pe cineva de la urbanism care să meargă cu dumnealor prin sat şi timp de trei zile dumnealor au derulat ancheta respectivă", a spus Pasăre.

Edilul din Dragoteşti a declarat că şi el a fost chemat la audieri şi întrebat dacă îşi recunoaşte semnătura.
"M-au chemat şi pe mine şi pe mama mea, că amândoi am fost la vot şi le-am confirmat că sunt semnăturile noastre acolo pe tabele. Nu a fost nicio chestie în forţă sau de intimidare, ceva de genul acesta, au fost, părerea mea, lucruri normale. Nu a trebuit să scriu nimic, deşi unii oamenii de prin sat, care au dorit, au dat şi scris că au fost la vot şi că semnătura le aparţine", a mai spus Pasăre.

La rândul său, primarul comunei Polovragi, Ştefan Făsuescu, a declarat că o echipă de anchetatori a fost prezentă în localitate la sfârşitul săptămânii trecute, fiind audiate mai multe persoane.

"Eu am fost în concediu, dar am înţeles de la colegii de la Primărie că au venit nişte domni de la Bucureşti care au dorit să verifice nişte tabele cu semnături. Au fost pe la oameni, i-au întrebat dacă au mers la vot, dacă au semnat pe acele tabele şi cam atât. Ce anume i-a interesat pe procurorii de la Bucureşti nu aş putea să vă spun", a spus Făsuescu.

Liderul PDL Gorj, senatorul Ion Ruşeţ, care este şi secretar executiv adjunct al partidului la nivel naţional, a declarat pentru MEDIAFAX că organizaţia pe care o conduce nu a depus vreo plângere la vreun Parchet pentru a fi declanşată o asemenea cercetare.

Acesta nu exclude însă posibilitatea ca organizaţia centrală a PDL să fi cerut astfel de verificări, filiala Gorj sesizând faptul că din cei aproape 150.000 de alegători care s-au prezentat la urne în 29 iulie, aproape 27.000 au votat pe liste suplimentare.

"Nu comentez acţiunea procurorilor, dar nu exclud posibilitatea votului multiplu în Gorj. Am avut localităţi precum Turburea unde au venit zeci de oameni din Dolj să voteze şi sigur nu erau turişti. De asemenea, la Scoarţa veneau autocare cu locuitori din Strehaia pe care cineva zicea că îi duce la muncă în străinătate şi trebuiau să voteze aici la noi. Au fost probleme în acest sens", a spus şeful PDL Gorj.

Senatorul Ion Ruşeţ a menţionat că filiala a trimis la Bucureşti listele electorale suplimentare, la fel ca toate celelalte organizaţii ale PDL din ţară.

"În ziua votării noi am făcut doar întâmpinări şi sesizări la 112, unele s-au şi concretizat prin amenzi, dar, în schimb, am centralizat listele electorale suplimentare şi le-am înaintat la nivel de Bucureşti, unde nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu ele", a mai spus Ruşeţ.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO