1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

Companii

DNA: SFT-CFR SA nu avea bani pentru păstrarea Hotelului Astoria, dar cumpăra plase de ţânţari - rechizitoriu

Luminiţa Laura Gliga, fost director general al Societăţii Feroviare de Turism SFT CFR SA, nu a găsit suma necesară pentru achitarea datoriilor în contul cărora Hotelul Astoria a fost vândut la licitaţie, dar în aceeaşi perioadă a aprobat cheltuirea unei sume mult mai mari pentru diverse servicii, precum achiziţia de plase împotriva ţânţarilor sau de alarme auto, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.

05 apr, 2017 | Agerpres

Printre plăţile efectuate în perioada vizată de anchetatori se numără cele pentru trataţii la cabinetul directorului general şi pentru achiziţionarea de apă plată.

'În perioada 10.04.2008 - 10.06.2008, inculpata a aprobat doar plăţi parţiale, în valoare de 58.176 de lei, în contul unor datorii a căror executare silită prin vânzarea la licitaţie a unui imobil al societăţii era iminentă şi în acelaşi timp a aprobat plăţi în sumă de 298.484 de lei pentru servicii reprezentând avans trataţii cabinet director general, plăţi plase de ţânţar, servicii de pază şi protecţie, prime de vacanţă, prime de Crăciun achitate în luna aprilie, alarme auto, memory stick-uri, tonere, intervenţii soft şi abonamente legislative, apa plată (...), servicii TV-cablu, reparaţii auto, anvelope, reclamă în (...) şi anunţuri în presa scrisă, cotizaţii sindicale. (...) Suma astfel cheltuită de societate ar fi fost suficientă pentru a acoperi valoarea creanţelor', se precizează în rechizitoriu.

Procurorii o mai acuză pe Luminiţa Laura Gliga că, deşi vânzarea la licitaţie a Hotelului Astoria era iminentă, nu a întreprins la timp demersurile necesare pentru încasarea creanţelor pe care SFT CFR SA le avea asupra clienţilor săi, ceea ce i-ar fi permis achitarea rapidă, în numerar sau prin compensare, a debitelor în contul cărora imobilul a fost scos la vânzare.

'Astfel, potrivit procesului verbal din data de 13.01.2017 (...) întocmit de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, rezultă că imediat după vânzarea la licitaţie a Hotelului Restaurant Astoria, mai exact în perioada 10.06.2008 - 15.07.2008, Societatea Feroviară de Turism - SFT-CFR SA a încasat creanţe în valoare totală de 243.303 lei, ce aveau scadenţa anterior datei de 10.06.2008, unele dintre acestea având o vechime mai mare de un an şi jumătate', se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul director adjunct al SFT CFR SA, Cosmin Udor, fostul director general al SFT CFR SA, Luminiţa Laura Gliga, precum şi pe executorul judecătoresc Bogdan Dumitrache, pentru împrejurările în care fostul Hotel Astoria din Bucureşti a trecut în proprietatea unei societăţi private, la un preţ modic, prin procedură de executare silită iniţiată ca urmare a neachitării unor datorii.

Cosmin Udor este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, Laura Gliga de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, în timp ce Bogdan Dumitrache este acuzat de stabilire a unei valori diminuate cu ocazia executării silite, informează un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

Potrivit anchetatorilor, Cosmin Udor, în calitate de director general delegat al SFT CFR SA, cu încălcarea legislaţiei primare şi fără a avea aprobările necesare ale Consiliului de Administraţie, ale compartimentului financiar şi ale celui juridic, a semnat, la data de 6 iulie 2007, două contracte de asistenţă juridică cu o societate profesională de avocaţi, pentru reprezentare legală în litigii, deşi în cadrul societăţii funcţiona un compartiment juridic.

Este vorba despre un contract de asistenţă juridică având ca onorariu suma de 3.500 euro lunar plus TVA şi un onorariu de succes de 10% la sumele recuperate, precum şi un contract de asistenţă juridică având ca onorariu suma de 3.000 euro lunar plus TVA şi un onorariu de succes de 10% la sumele recuperate.

'Ambele contracte prevedeau că întârzierea la plata onorariului cu mai mult de 30 de zile atrage penalităţi de 0,3% pe zi întârziere şi conţineau clauze potrivit cărora toate litigiile în legătură cu executarea contractelor sunt de competenţa unei instanţe arbitrale', se arată în comunicat.

Astfel, pe baza celor două contracte, în perioada 6 iulie - 6 septembrie 2007 şi în perioada 15 octombrie - 6 decembrie 2007, societatea de avocaţi a emis facturi către SFT CFR SA, reprezentând servicii de asistenţă juridică, deşi unele dintre acestea au fost prestate, iar altele nu.

Procurorii mai susţin că pentru facturile emise pentru perioada 6 iulie - 6 septembrie 2007 inculpatul Cosmin Udor a aprobat plata către societatea de avocaţi a sumei de 34.752 lei, pentru servicii de asistenţă juridică, deşi acestea nu au fost prestate.

Ulterior, pentru facturile emise pe perioada 15 octombrie - 6 decembrie 2007, Laura Gliga, în calitate de director general al SFT CFR SA, nu a aprobat plata către societatea profesională de avocaţi, deşi în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2008 SFT CFR SA avea pentru acest capitol bani la dispoziţie, iar serviciile fuseseră prestate.

'În aceste condiţii, societatea de avocatură a procedat la executarea silită pentru suma de 199.217 lei şi, în acest scop, s-a adresat unui birou de executare judecătorească', precizează DNA.

Din partea acelui birou a fost desemnat Bogdan Dumitrache să realizeze executarea silită. În acest context a fost scos la licitaţie publică principalul activ al SFT CFR SA, respectiv Hotel - Restaurant Astoria din Bucureşti.

Rechizitoriul relevă că, fără a solicita efectuarea unei expertize, executorul Bogdan Dumitrache a stabilit că valoarea imobilului Hotel - Restaurant Astoria (construcţie şi teren) este de 9 milioane lei. Aceasta, în condiţiile în care SFT CFR SA era numai proprietara hotelului, iar asupra terenului aferent deţinea doar un drept de folosinţă, proprietar asupra acestui teren fiind CNCFR SA.

Vânzarea la licitaţie a avut loc la data de 10 iunie 2008, iar o societate privată, singura participantă la licitaţie, a oferit suma de 9 milioane lei, adică preţul de pornire, acesta fiind şi preţul la care s-au adjudecat Hotelul Astoria şi terenul aferent.

'Valoarea stabilită de inculpatul Dumitrache Bogdan, de 9 milioane lei, a fost diminuată, cu intenţie, faţă de valoarea comercială reală a imobilului, respectiv 16.196.400 lei (hotel şi terenul aferent). Prin procesul-verbal din data de 17.07.2008, executorul judecătoresc a procedat la distribuirea sumelor rezultate din vânzarea prin licitaţie publică', se mai arată în comunicat.

După achitarea, din banii obţinuţi prin vânzarea Hotelului Astoria Bucureşti, a datoriilor către societatea de avocaţi, către direcţia de impozite şi ANAF, diferenţa de 7.015.408,25 lei a fost virată, prin ordin de plată, în contul Societăţii Feroviare de Turism SFT - CFR SA.

Procurorii DNA mai spun că, la data de 17 septembrie 2008, Laura Gliga a dispus plata sumei de 7.015.408,25 lei către societatea privată care obţinuse hotelul, fără ca această sumă să fi fost datorată. Aceasta, deşi între SFT CFR SA şi societatea privată care şi-a adjudecat Hotelul Astoria nu existau relaţii contractuale.

'Prejudiciul total în dauna Societăţii Feroviare de Turism SFT CFR SA se ridică la 9.840.826 lei (aproximativ 2.675.000 euro), sumă cu care societatea respectivă a comunicat că se constituie parte civilă, ea reprezentând prejudiciul produs prin diminuarea, cu intenţie, a valorii hotelului în procedura executării silite şi suma obţinută din vânzarea imobilului, pusă la dispoziţia societăţii private, fără ca aceasta să fi fost datorată', se mai arată în comunicat.

Procurorii au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Laura Gliga şi Bogdan Dumitrache. De asemenea, în cauză, s-a mai dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi asupra sumelor aflate în prezent sau care vor intra în mai multe conturi ce aparţin inculpatei Laura Gliga.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO