DNA trimite o nouă cerere pentru predarea înscrisurilor în dosarul Şova

Economica.net
20 04. 2015
dna_78715600

‘Concret, DNA cere predarea: tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul României ca urmare a cererii DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Şova Dan Coman; tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul Românei în anii 2014 şi 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie în perioada 2014-2015’, se arată într-un comunicat transmis luni AGERPRES de DNA.

DNA precizează că cererea de predare de înscrisuri adresată preşedintelui Senatului de către procurori se întemeiază pe dispoziţiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia ‘în cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni şi sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte şi să le predea, sub luare de dovadă’.

‘În prezenta cerere se arată că ‘refuzul de punere a dispoziţia DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”, punctează DNA.

Sursa citată menţionează că alte două cereri similare au fost trimise preşedintelui Senatului, la 9 aprilie, respectiv 14 aprilie, dar acestea nu au primit vreun răspuns.

‘Subliniem că afirmaţiile făcute în spaţiul public potrivit cărora cererile anterior menţionate ar fi trebuit transmise Senatului de către DNA prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi al Ministerului Justiţiei sunt eronate, deoarece respectiva procedură, fiind o procedură specială, este aplicabilă numai în situaţia cererii de încuviinţare a reţinerii/arestării (membrilor Parlamentului) ori a urmăririi penale (a miniştrilor sau foştilor miniştri care sunt şi membri ai Parlamentului). Or, în situaţia de faţă, procurorii DNA solicită Senatului înscrisuri necesare cauzei, astfel încât sunt aplicabile dispoziţiile dreptului comun, aceleaşi care s-ar aplica în împrejurarea în care un organ de urmărire penală ar cere unei instituţii acte sau documente ce pot servi ca mijloc de probă’, se explică în comunicatul DNA.