Doar 10 orașe din România mai au tramvaie funcționale

Dintre cele 14 orașe care aveau tramvai în România anului 1990, în prezent au mai rămas doar 10. În cinci orașe transportul cu tramvaiele a fost desființat, iar unul dintre orașe l-a reintrodus după 13 ani, arată un articol de pe Club Feroviar, scrie Hotnews.
Economica.net - vin, 28 mart. 2025, 12:15
Doar 10 orașe din România mai au tramvaie funcționale

Unde circulau tramvaie, iar acum nu mai sunt? Brașovul a renunțat la tramvai în 2006, Constanța în 2008, Sibiu în 2011 și Botoșani în 1991. Reșița este singurul oraș care a adus din nou tramvaiul pe străzi, după 13 ani. Dintre cele 10 orașe cu tramvaie, Ploieștiul stă cel mai rău, fiindcă nu a reușit să cumpere tramvaie noi, iar vârsta medie a parcului folosit în prezent este de aproape 50 de ani.

Directorul general al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, Liviu Neag, a făcut o radiografie a transportului cu tramvaiul în orașele românești, la o conferință organizată de Club Feroviar. Neag este și președintele Uniunii Române de Transport Public (URTP).

Rețeaua totală de linii de tramvai din România are în momentul de față 285 km cale dublă și 219 km cale simplă.

Din total, 233 km sunt modernizați. Cât privește materialul rulant, pe șinele orașelor românești circulă în prezent 772 de tramvaie, dintre care 350 sunt noi. În tramvaie noi s-au făcut investiții în valoare totală de trei miliarde de lei, sumă comparabilă cu cea investită în modernizarea liniilor – 3,1 miliarde de lei.

La Revoluție, a arătat Liviu Neag, erau 14 orașe cu tramvai. În cinci dintre acestea modul de transport urban pe șine a fost desființat: Constanța, Brașov, Reșița, Sibiu și Botoșani.

Reșița este singurul oraș care a reintrodus tramvaiul, printr-un proiect de 110 milioane euro. Tramvaiele nu mai circulaseră din 2011, dar au revenit în decembrie 2024.

Linia de tramvai din Reșița are 8,3 km de cale dublă și 1,7 km cale simplă. Au fost cumpărate 13 tramvaie de la compania turcă Durmazlar, iar linia are 16 stații. O călătorie durează 30 de minute, iar tramvaiele vin la opt minute.

Oradea este un exemplu prin ideile de modernizare: nu a scos liniile de tramvai, ci chiar a extins rețeaua, iar acum se pregătește să ducă transportul urban pe șine la un alt nivel, cel de „tram tren”, fiindcă vor exista conexiuni între rețeaua feroviară și cea de tramvai.

Bugetul estimat al proiectului este de 998 milioane de lei fără TVA. Unul dintre beneficiile proiectului este îmbunătățirea conectivității între Oradea și zona metropolitană, mai exact reducerea timpului de călătorie cu aproximativ 30%. Frecvența de transport va fi de 40 de perechi de trenuri/zi.

Principala provocare va fi alimentarea dublă (600 V curent continuu pentru tramvai, 25 kV curent alternativ pentru cale ferată). Se va utiliza infrastructura existentă, prin reabilitarea căii ferate pe o distanță de 19,12 km, vor fi construite linii noi cu o lungime de 4,24 km, plus câteva racorduri. Sistemul tram-tren necesită o conexiune între rețeaua de tramvai și cea feroviară.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis marţi în creştere pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacţiilor a fost de 67,8 milioane de lei (13,62 de milioane de euro), relatează Agerpres. ...
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar de stat
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar ...
Simulare de traseu pe viitorul tronson din Autostrada A1 Sibiu - Pitești ce urmează să fie dat în trafic luna viitoare. ...
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în Statele Unite Ale Americii a scăzut în martie, războaiele comerciale ale preşedintelui ...
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită ...