Doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate – PAID

Directorul general PAID România, Nicoleta Radu, a afirmat joi, că în ţara noastră doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate şi a atenţionat asupra riscurilor la care se expun românii neprotejaţi în faţa urmărilor dezastrelor.
AGERPRES - joi, 13 oct. 2022, 13:35
Doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate - PAID

„Evenimentele naturale pot produce pagube. Cred că avem suficiente motive să încetăm să mai gândim că nouă nu ni se poate întâmpla. Iată că ni se întâmplă şi ni s-au întâmplat în ultimii ani lucruri pe care nu le-am fi gândit niciodată a fi posibile. De aceea spun că sunt lucruri care trebuie să ne facă să gândim mult mai mult atunci când avem de luat decizii referitoare la protecţia noastră”, a spus Nicoleta Radu, la Biblioteca Naţională, scrie Agerpres.

Directorul PAID România a amintit că pentru protecţia împotriva dezastrelor, „există mecanismul asigurării şi el trebuie activat”.

„În România avem asigurarea obligatorie a locuinţelor, care este menită a acoperi cele trei riscuri de impact – cutremur, alunecări de teren şi inundaţie. Este un mecanism accesibil. Poliţa a fost 8 lei pe lună şi cu toate acestea este greu de explicat de ce în România doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate. Practic, în România patru din cinci locuinţe nu au niciun fel de protecţie în faţa dezastrelor naturale (…) Ne-am dori ca aceia care văd expoziţia să încheie şi o asigurare”, a adăugat Nicoleta Radu.

Şeful Serviciului Prevenirea Dezastrelor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Francisc Senzaconi, a făcut un apel la „creşterea rezilienţei”, prin pregătirea pentru evenimente majore precum dezastrele naturale.

„Trăim într-o lume în care dezastrele au început să devină din ce în ce mai ‘obişnuite’, în ghilimele, adică ne întâlnim cu ele din ce în ce mai des. Şi cu toate acestea nu suntem conştienţi de impactul acestora asupra noastră. Pe lângă măsurile autorităţilor (…), există o parte de prevenire care este la îndemâna cetăţenilor şi care se aplică nu în etapa acută a dezastrelor, pe care noi o gestionăm, ci în etapa următoare, de post-dezastru, când nevoile populaţiei se schimbă. Aceste instrumente sunt, printre altele, asigurările”, a declarat Senzaconi.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID – este o componentă esenţială a programului român de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Afacerilor Interne. Conform legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Activitatea efectivă a PAID a început în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...