89 de oameni au fost sancţionaţi la recensământ, deşi peste 900.000 de persoane nu au vrut să răspundă la chestionare. Amenzile aplicate depăşesc 125.000 de lei – analiză exclusivă

89 de persoane au fost amendate în cadrul recensământului populaţiei, desfăşurat în anul 2022, majoritatea fie pentru că au refuzat să răspundă, fie pentru că au furnizat informaţii incomplete, arată o analiză exclusivă Economica.net care a vorbit cu toate prefecturile şi Direcţiile de Statistică din ţară, precum şi cu primăriile localităţilor care au aplicat amenzi în cadrul recensământului. Numărul oamenilor care nu au participat la recensământ voit sau tacit depăşeşte însă 914.000 de persoane, conform Institutului Naţional de Statistică. Amenzile aplicate oamenilor care au refuzat participarea la recensământ sau care au împiedicat desfăşurarea recensământului se ridică la 125.300 de lei, arată analiza Economica.net.
Cristina Şomănescu - Dum, 14 mai 2023, 21:21
89 de oameni au fost sancţionaţi la recensământ, deşi peste 900.000 de persoane nu au vrut să răspundă la chestionare. Amenzile aplicate depăşesc 125.000 de lei – analiză exclusivă

89 de oameni au fost amendaţi în cadrul recensământului şi au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 125.300 de lei, reiese dintr-o analiză exclusivă Economica.net care a obţinut aceste informaţii de la toate Prefecturile din ţară, de la Direcţiile Judeţene de Statistică şi primăriile localităţilor în care s-au aplicat amenzi.

Peste 914.000 de oameni nu au fost recenzaţi fie prin autorecenzare, fie prin intermediul recenzorului până la finalul zilei de 31 iulie 2022, ultima zi de recenzare, arată datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică. Aceştia sunt oamenii care au refuzat să participe la recensământ fie explicit, fie tacit.

“4,8% din numărul total al populaţiei rezidente nu a fost recenzată, iar acest procent reprezintă populaţia totală care nu a fost recenzată: persoane care au refuzat explicit sau tacit recenzarea, care nu au vrut să se autorecenzeze și nici să primească vizita recenzorului (populație necontactată)”, au răspuns pentru Economica.net oficialii INS.

Discrepanţa dintre numărul oficial al oamenilor care au refuzat să fie recenzaţi şi al celor amendaţi arată că nu a existat practică unitară în ţară cu privire la aplicarea sancţiunilor în cadrul recensământului.

În comunicatele de presă din mai şi iulie 2022, INS a subliniat că participarea la recensământ a fost obligatorie şi a reamintit amenzile prevăzute de legislaţie de care sunt pasibili oamenii care refuză recenzarea. Informaţiile privind amenzile pe care le riscă oamenii care refuză să participe la recensământ sau care oferă informaţii eronate sau incomplete, reglementate prin OUG 19/2020, au fost incluse în multe dintre ştirilor din presă despre desfăşurarea recensământului. Sub ameninţarea unei potenţiale amenzi, unii dintre respondenţi au revenit de mai multe ori asupra chestionarelor de recensământ, solicitând ajutorul recenzorilor în centrele fixe de recenzare.
Detaliul e important, pentru că unele dintre întrebările din chestionarele de recensământ au fost făcute pentru statisticieni, aveau răspunsuri corecte contraintuitive care necesitau cunoaşterea aprofundată a metodologiei de recenzare şi prelucrare a datelor din recensământ, un document de peste 170 de pagini, realizat, de fapt, pentru recenzori, după cum Economica.net a scris, pe larg, anul trecut.

Amenzile aplicate persoanelor fizice în cadrul recensământului s-au acordat în baza articolului 54, alineatul (1), litera a) sau b) din OUG 19/2020.

Articolul 54
(1) Constituie contravenții următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:

  • a) împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului;
  • b) refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete.

(2)  Contravenţiile prevăzute la alineatul (1) literele a) şi b) se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei.

Cea mai mare amendă aplicată în temeiul articolului antemenţionat e de 3.000 de lei.

12 oameni au primit amenda maximă de 3.000 de lei în cadrul recensământului, arată analiza Economica.net.

  • un om din Ezeriş (Caraş-Severin);
  • şapte persoane din Mehedinţi;
  • câte o persoană din Cluj-Napoca, Galaţi, Buzău, Hunedoara, reiese din analiza Economica.net.

Cele mai multe amenzi au fost aplicate persoanelor fizice din judeţele Bihor (15), Vaslui (11), Mehedinţi (9 amenzi) şi Alba (9 amenzi), reiese din analiza Economica.net.

Dosar penal pentru acces ilegal la un sistem informatic şi fals informatic în cadrul recensământului populaţiei din 2022.

„La nivelul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Bihor – Serviciul de Investigații Criminale, există în lucru un dosar penal, în cadrul căruia sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi fals informatic. Cercetările în cadrul respectivului dosar penal sunt efectuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, cazul fiind în curs de cercetare”, au spus pentru Economica.net oficialii IPJ Bihor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iată, în continuare, unde s-au aplicat amenzi şi din ce motive:

Caraş-Severin: doi oameni sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 4.000 de lei.

În comuna Ezeriş din Caraş-Severin a fost sancţionată o persoană cu 3.000 de lei în temeiul articolului 54 alineatul 1) litera b) din OUG 19/2020, au răspuns oficialii Primăriei Ezeriş pentru Economica.net.

În oraşul Bocşa, Poliţia Locală a aplicat o amendă în valoare de 1.000 de lei în baza articolului 54 alineatul 1) litera b) din OUG 19/2020, au răspuns oficialii Primăriei Bocşa pentru Economica.net.

Prahova: şase persoane sancţionate cu amenzi în valoare totală de 6.500 de lei.

În oraşul Azuga Poliţia Locală a aplicat patru amenzi în baza articolului 54 alineatul 1) litera b) din OUG 19/2020: trei amenzi de câte 1.000 de lei fiecare şi o amendă de 1.500 de lei, au spus pentru Economica.net oficialii Poliţiei Locale Azuga.

În Proviţa de Jos a fost aplicată o amendă în valoare de 1.000 de lei în temeiul articolului 54 alineatul (1) litera b) din OUG 19/2020, au răspuns oficialii Primăriei Proviţa pentru Economica.net.

În oraşul Boldeşti Scăeni a fost sancţionată o persoană în temeiul articolului 54, alineatul (1), litera b), iar amenda aplicată e în valoare de 1.000 de lei, au răspuns oficialii Poliţiei Locale Boldeşti Scăeni pentru Economica.net.

Judeţul Sibiu: 8 oameni sancţionaţi cu amenzi în cuantum total de 8.000 de lei.

Municipiul Sibiu: 3 oameni – cu amenzi în valoare totală de 3.000 de lei.

În Municipiul Sibiu, Poliția Locală a sancţionat trei persoane, fiecare amendată cu 1.000 de lei, ca urmare a refuzului de a furniza informațiile necesare completării formularului de recenzare, în conformitate cu articolul 54 alineatul 1) litera b) din OUG nr. 19/2020, au răspuns oficialii Primăriei Sibiu şi cei ai Poliţiei Locale Sibiu pentru Economica.net.

Comuna Racoviţa: 5 oameni sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 5.000 de lei.

În comuna Racoviţa din judeţul Sibiu au fost sancţionate cinci persoane în temeiul articolului 54 alineatul 1) litera b) din OUG nr. 19/2020, fiecare dintre ele cu câte 1.000 de lei, au răspuns pentru Economica.net oficialii Primăriei comunei Racoviţa.

Bihor: 15 oameni amendaţi şi un dosar penal pentru acces ilegal la un sistem informatic.

Municipiul Oradea: şase oameni amendaţi cu amenzi în valoare totală de 6.300 de lei.

“În cadrul recensământului desfășurat în municipiul Oradea, polițiștii locali din cadrul Direcției Poliția Locală Oradea au aplicat un număr de 6 sancțiuni contravenționale, în temeiul articolului 54 alineatul (1), litera b) din OUG 19/2020. Valoarea totală a amenzilor aplicate în temeiul art. 54 alineatul (1), litera b) din OUG 19/2020 a fost de 6.300 de lei. Au fost sancționate contravenţional şase persoane: o sancţiune contravenţională în valoare de 1.300 de lei şi cinci sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.000 de lei fiecare”, au răspuns oficialii Primăriei Oradea pentru Economica.net.

Comuna Oşorhei din Bihor: patru oameni sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 8.000 de lei.

Fiecare dintre cele patru persoane din Oşorhei a fost sancţionată cu amendă de 2.000 de lei în temeiul articolului 54 alineatul (1) litera b) din OUG nr. 19/ 2020, au răspuns pentru Economica.net oficialii Poliţiei Locale Oşorhei.

Comuna Aleşd din Bihor: o persoană amendată cu 1.000 de lei.

În comuna Aleşd s-a aplicat o singură amendă unei persoane fizice în baza articolului 54 alineatul (1) litera b) din OUG nr. 19 din 2020, iar valoarea amenzii e de 1.000 de lei, au spus pentru Economica.net oficialii Primăriei Aleşd.

Comuna Suplacu de Barcău din Bihor: un om amendat cu 1.000 de lei.

În comuna Suplacu de Barcău s-a aplicat o singură amendă în temeiul articolului 54 alineatul (1) litera b) din OUG nr. 19 din 2020, în cuantum de 1.000 de lei, au răspuns pentru Economica.net oficialii Primăriei Suplacu de Barcău.

Comuna Lugaşu de Jos din Bihor: trei amenzi în valoare totală de 3.000 de lei.

În comuna Lugaşu de Jos au fost aplicate trei amenzi în baza articolului 54, alineatul 1, litera a) din OUG 19/2020, în valoare de 1.000 de lei fiecare, au spus pentru Economica.net oficialii Inspectoratului de Poliţiei Judeţean (IPJ) Bihor. În această comună au mai fost sancţionate trei persoane cu avertisment în baza OUG nr. 19 din 2020, reiese din răspunsul primit de Economica.net de la IPJ Bihor.

Dosar penal în lucru pentru acces ilegal la un sistem informatic şi fals informatic în cadrul recensământului populaţiei din 2022.

„La nivelul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Bihor – Serviciul de Investigații Criminale, există în lucru un dosar penal, în cadrul căruia sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi fals informatic. Cercetările în cadrul respectivului dosar penal sunt efectuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, cazul fiind în curs de cercetare”, au conchis oficialii IPJ Bihor.

Covasna: şase oameni amendaţi cu amenzi în valoare totală de 6.000 de lei.

Şase persoane din judeţul Covasna au fost amendate cu câte 1.000 de lei în baza articolului 54 alineatul (1) litera b) din OUG nr. 19 din 2020. Valoarea totală a amenzilor aplicate în Covasna e de 6.000 de lei, au răspuns pentru Economica.net oficialii Prefecturii Covasna.
Punctual, cinci amenzi au fost aplicate în comuna Bixad, iar o amendă – în municipiul Sfântu Gheorghe, a răspuns pentru Economica.net Institutul Naţional de Statistică.

Timiş: doi oameni sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 2.000 de lei.

În Timiş au fost aplicate două amenzi în valoare totală de 2.000 de lei în temeiul articolului 54 alineatul (1) litera b) din OUG nr. 19 din 2020.
Două persoane fizice au fost amendate pentru refuzul furnizării informațiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete, au răspuns pentru Economica.net oficialii Direcţiei Regionale de Statistică Timiş.

Judeţul Vâlcea: un om amendat cu 500 de lei.

Persoana sancţionată din judeţul Vâlcea a fost amendată în baza articolului 54 alineatul (1) litera b) din OUG nr. 19 din 2020, au spus pentru Economica.net oficialii Instituţiei Prefectului judeţului Vâlcea.

Mehedinţi: nouă oameni sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 23.000 de lei 

În judeţul Mehedinţi au fost aplicate nouă amenzi a căror valoare cumulată e de 23.000 de lei, au spus pentru Economica.net oficialii Instituţiei Prefectului judeţului Mehedinţi.
Şapte persoane au fost amendate cu 3.000 de lei fiecare, iar două persoane fizice au sancţionate cu amendă în valoare de 1.000 de lei, fiecare în baza articolului 54 alineatul (1) literele a) şi b) din OUG 19/2020, au transmis pentru Economica.net oficialii Instituţiei Prefectului judeţului Mehedinţi.

Constanţa: şapte oameni sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 7.000 de lei. 

În judeţul Constanţa au fost amendate şapte persoane, fiecare dintre ele cu amendă în cuantum de 1.000 de lei. Cinci persoane au fost amendate în baza literei b) a alineatului (1) al articolului 54 din OUG 19/2020, iar doi oameni – în temeiul literei a) de la acelaşi alineat, au răspuns pentru Economica.net oficialii Direcţiei Judeţene de Statistică Constanţa.

Neamţ: o persoană amendată cu 1.000 de lei

În judeţul Neamţ s-a aplicat o amendă de 1.000 de lei unei persoane fizice pentru încălcarea literei b) a alineatului (1) al articolului 54 din OUG 19/2020, au spus pentru Economica.net oficialii Direcţiei Judeţene de Statistică Neamţ.

Judeţul Vaslui: 11 amenzi aplicate în Bârlad în valoare totală de 18.000 de lei. 

În iulie 2022, lucrători ai Poliţiei Locale Bârlad au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea literei b) a alineatului (1) al articolului 54 din OUG 19/2020. Valoarea totală a amenzilor aplicate e de 18.000 de lei, au spus pentru Economica.net oficialii Poliţiei Locale Bârlad.

Ialomiţa: o persoană amendată cu 1.000 de lei. 

În judeţul Ialomiţa a fost sancţionată o persoană din Amara cu amendă de 1.000 de lei pentru pentru încălcarea literei b) a alineatului (1) al articolului 54 din OUG 19/2020, a răspuns pentru Economica.net Instituţia Prefectului judeţului Ialomiţa.

Galaţi: doi oameni sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 4.000 de lei. 

Doi oameni din judeţul Galaţi au fost amendaţi cu amenzi în valoare totală de 4.000 de lei pentru încălcarea literei b) a alineatului (1) al articolului 54 din OUG 19/2020. Punctual, o persoană a fost sancţionată cu amendă de 1.000 de lei, iar cealaltă persoană a fost amendată cu 3.000 de lei, au răspuns pentru Economica.net oficialii Instituţiei Prefectului Galaţi.

Alba: nouă oameni sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 9.000 de lei. 

În judeţul Alba au fost sancţionaţi nouă oameni pentru încălcarea literei b) a alineatului (1) al articolului 54 din OUG 19/2020. Punctual, în Sebeş au fost amendaţi şapte oameni, fiecare dintre ei primind amendă de 1.000 de lei. Au mai fost sancţionaţi doi oameni din Cugir şi Teiuş, fiecare dintre ei – amendaţi cu 1.000 de lei. Toate aceste persoane au fost amendate pentru încălcarea literei b) a alineatului (1) al articolului 54 din OUG 19/2020, au răspuns pentru Economica.net oficialii Instituţiei Prefectului judeţului Alba.

Buzău: patru oameni sancţionaţi cu amenzi în cuantum total de 7.000 de lei.

Defalcat, o persoană din judeţul Buzău a fost sancţionată cu 2.000 de lei, o persoană – cu 3.000 de lei, iar doi oameni au fost sancţionaţi cu amenzi de câte 1.000 de lei fiecare, în baza articolului 54 alineatul (1) litera b) din OUG 19/2020, au spus la solicitarea Economica.net oficialii Direcţiei Judeţene de Statistică Buzău.

Hunedoara: două amenzi în valoare totală de 4.000 de lei. 

Punctual, o amendă de 1.000 de lei a fost aplicată de Poliţia Locală din municipiul Vulcan, iar o amendă de 3.000 de lei a fost aplicată de Poliţia municipiului  Hunedoara, au răspuns oficialii Direcţiei de Statistică Hunedoara pentru Economica.net.

Cluj-Napoca: trei oameni sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 5.000 de lei.

“În urma verificărilor efectuate în evidențele Direcției Generale Poliția Locală au fost înregistrate trei procese verbale de constatare a contravențiilor pentru nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor articolului 54, alineatul (1), litera b) din OUG nr. 19/2020, în valoare (totală) de 5.000 lei. Pentru două procese verbale s-a stabilit amenda de câte 1.000 de lei, iar pentru al treilea proces verbal s-a stabilit amenda de 3.000 de lei”, au răspuns pentru Economica.net oficialii Poliţiei Locale Cluj-Napoca.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările efective la cei aproape 43 de kilometri de cale ferată ar trebui să dureze......
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...