Doar două persoane candidează pentru locurile vacante din Comitetul Reprezentanţilor la FP

Fostul ambasador SUA la Bucureşti Mark Gitenstein şi directorul general al Oracle, Sorin Mîndruţescu, sunt singurele persoane care candidează pentru cele două locuri vacante în Comitetul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea (FP).
Economica.net - mie, 03 apr. 2013, 18:42
Doar două persoane candidează pentru locurile vacante din Comitetul Reprezentanţilor la FP

Gitenstein a fost propus de fondul de investiţii Emerging Markets Country Fund, iar Mîndruţescu este susţinut de Corin Ioan Trandafir, acţionar şi avocat al moştenitorilor Malaxa şi Ausnit, cei mai mari acţionari persoane fizice ai FP.

Mîndruţescu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în Comitetul Reprezentanţilor, în condiţiile în care pe 29 septembrie îi expiră actualul mandat de preşedinte al Comitetului.

Gitenstein este avocat de profesie şi a fost ambasador al SUA la Bucureşti timp de peste trei ani. El şi-a încheiat mandatul în luna decembrie a anului trecut şi s-a întors în Statele Unite ale Americii.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor a fost miercuri, 3 aprilie.

Acţionarii Fondului Proprietatea urmează să aleagă pe 25/26 aprilie doi noi membri în Comitetul Reprezentanţilor, având în vedere că mandatele lui Mîndruţescu şi a lui Cristian Buşu expiră pe 29 septembrie. Mandatele noilor membri ar urma să înceapă pe 30 septembrie.

Comitetul Reprezentanţilor supraveghează activitatea administratorului Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton.

Recent, fondul american de hedging Elliott Associates a solicitat completarea şedinţei AGA din aprilie cu modificarea actului constitutiv al FP astfel încât procedura de înlocuire a administratorului unic să fie mai clară în momentul în care îi va expira mandatul, respectiv în septembrie 2014.

Astfel, Elliott a propus introducerea a trei modificări la actul constitutiv, printre care împuternicirea Comitetul Reprezentanţilor să fie cel care organizează licitaţia internaţională pentru selecţia unui nou administrator şi tot Comitetul să fie cel responsabil de selecţia noului administrator, iar revocarea acestuia se va putea face cu majoritatea voturilor, dintr-o prezenţă de minim o pătrime din voturi.

În prezent, această decizie este adoptată cu voturile a două treimi din acţionarii prezenţi la AGA.

Cea de-a treia propunere a lui Elliott este ca mandatul administratorului să nu se reînnoiasă automat, ci să se organizeze AGA cu cel puţin şase luni înainte de expirarea mandatului lui Templeton şi acţionarii să decidă dacă vor sau nu un nou administrator.

Comitetul Reprezentanţilor este format din cinci membri, iar ceilalţi trei în funcţie sunt reprezentanţi ai celor mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea. Cel mai mare acţionar al FP, Elliottt Associates, este reprezentat de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, şi de Piotr Rymaszewski, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Octava NFI din Polonia.

City of London, al doilea cel mai mare acţionar al Fondului, este reprezentat în Comitet de Julian Rupert Francis Healy.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în creştere cu 0,55%, la 0,64 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a Fondului este de 8,8 miliarde lei (aproape 2 miliarde de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...