1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Doar o piaţă liberă poate da un preţ corect la gaze pentru consumatori - ANRE

Consumatorii de gaze vor plăti un preţ corect şi nediscriminatoriu doar într-o piaţă liberă, din acest motiv este preferată liberalizarea pieţei gazelor, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.

21 apr, 2016 | Agerpres

'Fiecare operator din piaţă îşi vede interesul, dar pe piaţă sunt interese diferite, iar ANRE trebuie să le integreze. Astfel că nu se poate spune concret dacă piaţa este sau nu pregătită pentru liberalizare. Pentru consumator, cel mai important este să aibă un preţ corect şi nediscriminatoriu, iar preţul corect este atunci când îl laşi în piaţă. Piaţa îţi spune care este preţul', a arătat Havrileţ, în cadrul unei dezbateri pe tema liberalizării pieţei.

El a subliniat că ANRE este obligată prin lege să liberalizeze piaţa în momentul în care preţul gazelor de pe pieţele internaţionale ajunge la acelaşi nivel cu cel de import.

'Preţurile pe pieţele internaţionale au scăzut foarte mult şi continuă să scadă mai mult decât preţurile prevăzute în calendarul de liberalizare. Astfel că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor. Părerea mea este că, odată ajunşi la nivelul de convergenţă a preţurilor, nu se mai susţine un calendar de liberalizare unde există preţuri mai mari decât cele de pe piaţă', a susţinut şeful ANRE.

În schimb, Bogdan Valter, şeful Departamentului de reglementare din cadrul Engie România, fostul GDF Suez, susţine că atingerea convergenţei dintre preţul gazelor de pe pieţele externe şi piaţa internă nu înseamnă neapărat că piaţa trebuie liberalizată.

'Noi vedem problema preţurilor mici de import ca fiind distinctă de ideea de liberalizare. Liberalizarea înseamnă şi altceva decât preţuri, înseamnă contracte-cadru, înseamnă procente de înmagazinare pe care suntem obligaţi să le facem, înseamnă procentul de import pe care, de asemenea, suntem obligaţi să îl avem. Renunţarea la calendarul de liberalizare poate să nu însemne renunţarea la reglementare. Sunt două lucruri distincte cu impact asupra pieţei. Pentru o companie mare de gaze, cum suntem noi, o piaţă operaţională este o oportunitate, astfel că nu se pune problema că nu suntem pregătiţi de liberalizare', a mai spus Valter.

Preşedintele ANRE a adăugat că este nevoie de existenţa unor furnizori de ultimă instanţă şi pe piaţa gazelor, ca în cazul pieţei de energie electrică. Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia de a prelua un consumator casnic în cazul în care acesta a devenit eligibil, adică şi-a schimbat furnizorul, iar furnizorul său actual nu-i mai poate livra gaze.

Havrileţ a adăugat că intenţionează o suspendare pe trei luni a calendarului de liberalizare, care prevede în prezent o creştere cu 10% a preţului pentru populaţie de la 1 iulie, întrucât noul an gazier va începe la 1 octombrie. 'Nu putem lua încă de acum o hotărâre pentru ce va fi la 1 octombrie', a susţinut el.

Havrileţ spusese anterior, în cadrul aceleiaşi dezbateri, că existenţa unor preţuri reglementate la niveluri mai mari decât cele din piaţa liberă ar putea fi considerat ajutor de stat pentru producătorii de gaze, ceea ce contravine legislaţiei europene.

'Dacă preţul reglementat este mai mare, se consideră că dăm ajutoare de stat producătorilor şi am putea ajunge sub incidenţa unor anchete de tip infringement', a completat el.

Guvernul a modificat, la finele anului trecut, calendarul de liberalizare a pieţei gazelor. Potrivit noului calendar, preţul gazelor pentru populaţie şi termocentrale va creşte anual cu câte 6 lei în 2016 şi 2017, urmând ca în 2018 calendarul să fie rediscutat.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO