1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Doar o treime dintre firmele din industrie au banii şi infrastructura necesare pentru a-şi digitaliza activitatea - studiu

Doar o treime dintre companiile din industrie au bugetele și infrastructura necesare pentru a-și digitaliza activitatea. În afară de problema banilor și de infrastructură, firmele se confruntă cu lipsa oamenilor instruiți în digitalizare, arată concluziile studiului de percepție "Digitalizarea în companiile industriale din România", realizat de Cult Market Research, la comanda Academia Industrială.

07 iun, 2019 | ECONOMICA.net

Potrivit studiului, majoritatea companiilor (74%) cred că digitalizarea, reprezentată de noile tehnologii, robotizare, servicii cloud, sisteme inteligente și Big data, reprezintă principalul factor care poate contribui la creșterea eficienței activității desfășurate.

Pentru aproximativ două treimi dintre companiile din industrie, digitalizarea este o prioritate care a început să se contureze în ultimii trei ani.

  • În prim-plan se află companiile mari, cu peste 1.000 de angajați și bugete semnificative, interesate să investească în digitalizarea producției, controlul activității și planificare. 28% dintre respondenți mizează pe digitalizare pentru procesele generale de operare, iar 26% dintre companii - pentru sprijinul decizional.

"A patra revoluție industrială, denumită generic Industria 4.0, este încă la început de drum în România. Deși aflate în etape incipiente ale implementării digitalizării, companiile din industrie privesc digitalizarea drept principala modalitate prin care pot crește eficiența companiei. Totuși, companiile nu profită la capacități maxime de noile tehnologii", arată studiul.

În prezent, economia globală se află într-o nouă etapă, industria 4.0, a patra revoluție industrială, caracterizată de informatizarea proceselor industriale care conduce la crearea unei fuziuni între lumea fizică și cea digitală. Industria 4.0 presupune, în esență, un transfer parțial al autonomiei decizionale sistemelor cibernetice. În prezent, industria 4.0 își centrează eforturile către inovare și crearea de noi modele de business.

Iar oamenii de afaceri români par să fi înțeles că, într-o economie globală, competitivitatea și performanța vor fi condiţionate de modul în care vor implementa noile tehnologii. În prezent, una din patru companii investește în digitalizare în mod continuu, iar 3 din 10 companii au realizat un plan de investiții pentru digitalizare.

Studiul arată, astfel, că cele mai multe companii din industrie și-au declarat intenția de a realiza investiții în digitalizare în viitor, chiar dacă nu și-au făcut încă niciun plan concret.

  • Industria IT investește cel mai mult şi în mod continuu în digitalizare, dintre toate industriile din ţara noastră.

În contrast, industria textilă se confruntă mai mult cu lipsa muncii calificate în activități care presupun abilități digitale și cu dificultăți de finanțare, comparativ cu celelalte ramuri industriale. 

"Tehnologiile implementate în prezent sunt eficiente, dar industria 4.0 aduce inovații ce imprimă un ritm alert de schimbare de la zi la zi, pe care industria românească trebuie să îl urmeze pentru a se menține în competiție. În prezent, procesele de planificare, producție și control sunt cele mai prioritizate domenii pentru implementarea digitalizării. Acest aspect este unul firesc, întrucât companiile au început și continuă digitalizarea pentru a-și crește eficiența, a avea un control mai bun asupra activității și a reduce timpii de lucru", arată concluziile studiului.

Potrivit rezultatelor studiului, companiile din industria românească implementează în prezent doar parțial tehnologiile industriei 4.0.

Situația este una bună privind optimizarea proceselor, colectarea și analiza datelor, automatizarea, conectarea la rețea și internetul, fiind noțiuni prezente în peste 50% dintre companii.

  • Totuși, există loc de îmbunătățire în ceea ce privește alte aspecte esențiale precum robotizarea, serviciile cloud, competențele digitale,sistemele inteligente și bigdata.

"Companiile românești din industrie sunt conștiente de impactul benefic al digitalizării asupra activităților. Totuși, în prezent, implementarea digitalizării în industria românească se produce într-un ritm lent. Lipsa resurselor necesare (umane, financiare, de timp etc.) este menționată de către reprezentanții companiilor din industrie. Astfel, neavând toate resursele necesare pentru a implementa digitalizarea, companiile din industrie sunt nevoite să realizeze o selecție a priorităților", arată concluziile studiului.

Doar 42% dintre reprezentanții companiilor au indicat estimări ale investițiilor în proiecte specifice de digitalizare. Celelalte companii fie nu au astfel de proiecte, fie bugetele nu pot fi estimate, alocările bugetare fiind făcute după alte criterii.

77% dintre companiile intervievate se focalizează pe optimizarea proceselor, 75% dintre ele - pe colectarea și analiza datelor, 72% dintre ele - pe automatizarea proceselor, iar 69% - pe conectarea dispozitivelor la rețea.

"Digitalizarea se referă cel mai mult la colectarea și analiza datelor, îmbunătățirea proceselor, securitatea informatică și transparența și controlul operațiunilor. În cazul companiilor din industrii, digitalizarea se referă mai puțin la înlocuirea resursei umane prin mecanizare, controlul la distanță a proceselor și extinderea sistemelor electronice ale companiei", arată concluziile studiului.

Studiul de percepție "Digitalizarea în companiile industriale din România" a fost realizat de Cult Market Research, la comanda Academia Industrială, în perioada octombrie 2018 –martie 2019 prin metoda chestionar pe hârtie, realizat față în față, şi prin chestionar online.

La cercetare au răspuns 300 de reprezentanți ai companiilor din diferite ramuri industriale, de la fabricarea de mașini și utilaje, fabricarea autovehiculelor, industria prelucrării lemnului, industria alimentară, industria textilă, industria metalurgică, la industria IT, fabricarea maselor plastice etc.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO