Doar şase bănci din top 10 mai oferă depozite în euro. Topul celor mai bune dobânzi la economiile în euro. De ce a fost exclus din ofertă depozitul în euro?

Deşi populaţia a început să îşi reorienteze economiile către moneda unică europeană, majoritatea băncilor din România au scos din oferta lor produsele de economisire în euro. La ora actuală, doar la şase bănci din top 10 -CEC Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank, OTP şi Garanti poţi să îţi duci economiile în euro. Alpha Bank şi CEC Bank au cele mai mari dobânzi la acest produs, oferind chiar un uşor câştig peste suma depusă iniţial în bancă.
Gabriela Ţinteanu - joi, 26 mai 2022, 21:30
Doar şase bănci din top 10 mai oferă depozite în euro. Topul celor mai bune dobânzi la economiile în euro. De ce a fost exclus din ofertă depozitul în euro?

În ultimul an, şi mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina, populaţia a început să desfiinţeze depozitele în lei şi să se îndrepte către cele în euro, chiar dacă aici dobânzile practicate de bănci sunt zero la sută sau chiar real negative.

Situaţia dobânzilor 0% se datorează în principal politicii duse de Banca Central Europeană (BCE) care păstrează de multă vreme dobânda 0% la moneda unică europeană. Menţionăm că, Euribor pe anumite maturităţi este şi acum – negativ.

Băncile au constat că au de pierdut menţinând economiile în euro şi chiar conturile curente. Cele care mai dau posibilitatea de a avea un cont curent în euro, o fac în special pentru persoanele juridice care desfăţoară activităţi de import export şi fac pălăţi în euro. Există şi câteva cazuri în care, băncile acceptă conturi curente în euro şi pentru persoane fizice, dar acestea au costuri suplimentare.

În afara pierderilor invocate de bănci pentru renunţarea la produsele în euro (care nu oferă marjă de profit şi mai şi consumă din veniturile băncii prin cheltuieli legate de administrarea unor conturi neremunerate şi de manevrarea cash-ului), motivaţia pentru dispariţia produselor bancare în euro este dată şi de nevoia de a fi încurajate alte instrumente de investiţii, în speţă unităţi de fond în euro cumpărate prin soscietăţile de administrare a investiţiilor care aparţin tot băncilor.

Ce bănci mai oferă produse în euro pentru persoanele fizice

La ora actuală, BCR, BRD, Raiffeisen Bank şi ING Bank au scos complet din oferta lor produsele în euro disponibile necondiționat. Conturile curente în valuta europeană sunt disponibile doar pentru companii care au tranzacţii în euro, iar la BRD deschiderea unui cont curent în euro pentru persoane fizice este condiţionată de ataşarea unui card, iar la ING Bank, suma din toate conturile curente ale clientului, în lei, euro sau alte valute nu are voie să depăşească 5 milione de lei.

În concluzie, dintre băncile mari, doar Banca Transilvania, CEC Bank, Alpha Bank, Unicredit, OTP şi Garanti Bank mai oferă depozite şi conturi curente în euro la discreţie pentru persoanele fizice. Din totalul de 30 de bănci (dacă scădem Banca Românească aflată în proces de fuziune cu Eximbank şi Ideea Bank cu Banca Transilvania) care activează pe piaţa din România, încă şapte bănci de talie mică (1% sau chiar sub 1% cotă de piaţă) mai oferă depozite în euro.

Cum dobânda de politică monetară a BCE este încă 0%, este normal ca nici băncile din România să nu remunereze foarte generos acest tip de depozit. Totuşi, în cazul Alpha Bank şi CEC Bank putem vorbi de dobânzi rela pozitive. Cele două bănci oferă dobânzi de 0,25%, respectiv 0,20% dobândă la depozitul în euro, ceea ce permite clientului băncii să scoată un profit de 11, respectiv 9 euro la sfârşitul a 12 luni de economisire pentru un depozit de 5 000 de euro. Tot un cîştig de 9 euro oferă şi depozitul constituit la Garanti Bank.

În cazul depozitelor constituite la Unicredit şi Banca Transilvania, clientul îşi conservă doar investiţia, neputând fi vorba de o dobândă pozitivă. În cazul OTP Bank vorbim de o dobândă de 0,18%, iar în cazul Băncii Trabnsilvania şi Unicredit de o dobândă de 0,01%. Toate calculele au fost făcute pentru un depozit de 5.000 de euro constituit pe 12 luni.

Top depozite în euro

Banca Dobânda Suma totală (euro)
Alpha Bank 0,25% 5.011
CEC Bank 0,20% 5.009
Garanti Bank 0,20% 5.009
OTP Bank 0,18% 5.008
Banca Transilvania 0,01% 5.000
Unicredit 0,01% 5.000

Celelalte bănci cu o cotă de piaţă în jur de 1% şi care oferă depozite în euro pentru populaţie practică dobânzi cuprinse între 0,45% şi 0,05%.

Depozitele în euro ale populaţiei au crescut cu 15,5% în ultimul an

Este o tendință de creștere a depozitelor în euro ceea ce arată că populația vrea să-și protejeze economiile de inflație. Din păcate, inflația este mare și în zona euro și în SUA. Potrivit ultimelor date furnizate de BNR, la 30 aprilie 2022 depozitele în lei ale populaţiei au scăzut în termeni reali, în timp ce, depozitele în valută au crescut în termeni reali.

Astfel, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,8 la sută față de luna anterioară, până la 158 159,7 milioane lei și s-au majorat cu 0,7 la sută (-11,5 la sută în termeni reali) față de aceeași perioadă a anului anterior.

Depozitele în valută ale gospodăriilor populației, exprimate în lei, au crescut cu 1,6 la sută față de luna martie 2022, până la 127 014,9 milioane lei (exprimate în euro, acestea au crescut cu 1,5 la sută, până la 25 669,9 milioane euro). Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, creșterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 16,1 la sută (15,5 la sută, în cazul exprimării indicatorului în euro).

 

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...