Doar TAROM și Air France mai zboară cu Airbus A318. Cât vrea să ia TAROM pe avioanele care nu au fost niciodată populare

Doar TAROM și Air France mai operează avioanele A318 fabricate de Airbus. În timp ce în flota TAROM se află patru modele, pe care compania le-a scos la vânzare, Air France mai zboară cu 17 avioane de acest tip.
Andrada Ghira - Dum, 18 apr. 2021, 09:17
Doar TAROM și Air France mai zboară cu Airbus A318. Cât vrea să ia TAROM pe avioanele care nu au fost niciodată populare

TAROM a publicat recent anunțul de vânzare a 14 avioane din flotă. Este vorba de cele patru Airbus A318, patru Boeing B737-300, patru Boeing 737-700 și două ATR 42-500, pentru care compania națională vrea să obțină aproape 100 de milioane de euro. Asta înseamnă jumătate din flota companiei.

Aviaonele Airbus A318 sunt scoase la vânzare cu prețuri între 6,5 și 6,8 milioane de euro.  40 de milioane de dolari a costat un avion A318.

De aproape zece ani, flota companiei se uniformizează declarativ, de la o conducere la alta, de la un ministru la celălalt, însă nimic concret nu a fost făcut în acest sens, decât înlocuirea vechilor modele ATR și adăugarea de noi modele Boeing închiriate. 

Aeronava A318 nu a fost niciodată populară, în mare parte datorită performanțelor economice slabe, în comparație cu alternativele. Totuși, a găsit o nișă, deși oportunitățile erau foarte limitate”, este de părere James Pearson, Route Development Analyst care scrie pentru publicația specializată Simple Flying.

Nici 1% din ce a produs Airbus în ultimii zece ani

Analistul spune că doar 80 de modele A318 au fost construite, reprezentând o cotă de doar 0,83% din capacitatea de locuri a modelelor narrowbody produse de Airbus în ultimii zece ani. TAROM a folosit ani la rând acest model de avion pe rutea spre Londra, în timp ce competitorii British Airways și Blue Air folosesc modele A320neo, respectiv B737-800. Iar noile avioane Boeing MAX ale Blue Air vor zbura și spre Londra, mai spune analistul.

Modelul A318 nu a fost popular datorită greutății sale și a capacității mici. Spre exemplu, mai spune analistul, greutatea maximă la decolare pentru A319 este cu 11% mai mare decât cea pentru A318, însă capacitatea locurilor este cu 18% mai mare. Iar atunci când ai un avion cu o greutate mare și număr mai mic de locuri, devine problematic când prețurile la combustibil cresc.

Cu toate aceste, avionul își găsise o nisă. Era bun pentru zboruri scurte, și era și certificat pentru aterizări pe aeroportul London City, a cărui pistă de aterizare este de 1.500 de metri. În plus, era suficient de mare pentru a avea un număr optim de locuri la clasa business.

Majorare de capital pentru plata dobânzilor la A318

Deși au fost cumpărate în urmă cu 15 ani, compania încă mai plăteșete pentru ele. Recent, TAROM a operat o majorare de capital pentru a plăti dobânda aferentă contractului de achiziție.

„Majorarea reprezintă capitalizarea sumelor reprezentând dobânzi plătite de Ministerul Finanțelor Publice aferente creditelor contractate de către Ministerul Finanțelor Publice și subcontractate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru finanțarea achiziției aeronavelor A318 de către TAROM, conform OG nr. 45/1997 aprobată cu modificări prin Legea nr. 136/1198″, potrivit companiei.

Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu dădea în 2006 undă verde Ministerului Finanţelor pentru achiziţia a patru avioane noi de la Airbus. Compania naţională a contractat în 2004 patru avioane A318 de la Airbus. De-abia la începutul lui 2006 a fost aprobată achiziţia celor patru aeronave, dintre care două au intrat în flota companiei la sfârşitul acelui an. Preţul mediu plătit de statul român: 40 de milioane de dolari pe aeronavă.

În 2016, TAROM a transmis Economica.net că „În prezent mai sunt de rambursat, până în ianuarie 2019, rate la creditele contractate doar pentru 2 aeronave A318”.

CITEȘTE ȘI Tarom mai are şi acum de plătit rate pentru avioanele cumpărate acum 10 ani

13 ani de pierderi

La fel ca toate companiile aeriene din lume, TAROM a fost afectată de pandemia de COVID-19 în 2020. Mai mulţi operatori, printre care şi TAROM, au cerut aprobare de la Comisia Europeană pentru ajutoare de stat pentru peroadele în care au avut de suferit pierderi. Pandemia a prins compania naţională într-o situaţie critică din punct de vedere financiar. 2020 este 13-lea an de pierderi, cu un minus de 454 de milioane de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat. Ministrul Transporturilor declara în ianuarie că pierderile pe 2020 au fost de 431 de milioane de lei. 

Te-ar mai putea interesa și
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie,......
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare ...
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber ...