1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Companii

În ultimii zece ani, Tarom a deschis doar trei rute în plus de pe aeroportul Otopeni

Doar trei rute fac diferenţa dintre operaţiunile Tarom de pe aeroportul Otopeni din ultimii zece ani, în timp ce Wizz Air, care a ajuns cel mai mare operator pe piața din România, a reuşit să-şi creioneze un portofoliu de 43 de destinaţii, arată o comparație realizată de ECONOMICA.NET pe baza datelor pentru lunile decembrie 2006 şi 2016 ale Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti. 

28 aug, 2017 | | ECONOMICA.net

Compania naţională Tarom efectua curse regulate spre 28 de destinaţii în decembrie 2006, înainte de intrarea României în Uniunea Europeană, când era cea mai mare companie care opera de pe aeroportul din Otopeni. Zece ani mai târziu, tabela de sosiri şi plecări de pe cel mai mare aeroport din ţară s-a făcut roz, dar nu pentru Tarom.

Deşi a renunţat la anumite rute, cum sunt cele spre Cairo sau Dubai, şi a umplut golurile cu noi destinaţii, în decembrie 2016, Tarom zbura spre 31 de destinaţii, atât interne, cât şi externe, cu trei în plus faţă de acum zece ani, potivit datelor transmise de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB). 

În timp ce alte companii aeriene şi-au făcut intrarea pe piaţa românească, Tarom a trebuit să facă faţă competiţiei impusă de marii operatori low-cost, în special Wizz Air, care şi-a stabilit prima bază în România în mai 2007. 

Cu al zecelea an în care va înregistra pierderi, Tarom trece printr-o perioadă continuă de turbulențe, cu schimbări dese ale Consiliului de Administrație, dar și cu cinci directori care au preluat manșa companiei.

ECONOMICA.NET vă prezintă tabloul operaţiunilor Tarom de pe aeroportul Henri Coandă. 

Toţi operatorii low-cost au spart monopolul Tarom pe cele mai importante rute interne

Nici în 2006 Tarom nu avea monopol pe piaţa internă; o companie românească, Carpat Air, zbura de la Bucureşti la Constanţa şi Timişoara. După o încercare a Wizz Air de a face ruta Bucureşti-Cluj-Napoca în 2008, zbor la care ulterior a şi renunţat, monopolul Tarom a fost spart în toamna lui 2015, atunci când Blue Air a lansat cursele din Capitală spre Iaşi. I-au urmat apoi Ryanair şi Wizz Air. În ultimi ani, Tarom a renunţat să zboare la Sibiu, Tîrgu Mureş, Baia Mare şi Bacău. În plus, şi numărul de zboruri spre oraşele din provincie s-a redus. 

 

Doar 4 destinaţii externe în plus în zece ani

Cât despre rutele internaţionale, Tarom a renunţat la unele dintre ele fie datorită competiţiei, fie datorită conjuncturilor politice diin ţările respective. Iar competiţia s-a extins puternic, în special Wizz Air, care în decembrie 2016 zbura de la Bucureşti spre 43 de destinaţii externe. Şi Blue Air zbura spre mai multe destinaţii decât Tarom: 28. Spre comparaţie, Tarom zbura spre 25 de destinaţii, cu o flotă de 21 de avioane la sfârşitul lui 2016. Iată mai jos situaţia zborurilor de pe aeroportul Otopeni în perioadele mai sus menţionate. 

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO