Doar unul din cinci IMM-uri româneşti valorifică oportunităţile de export – studiu Kantar Millward Brown – UPS

Economica.net
05 12. 2017
export_6754857489_71118300

Conform studiului, majoritatea IMM-urilor din România care realizează exporturi sunt localizate în Bucureşti şi regiunea de dezvoltare Vest, care include judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş Severin.

‘IMM-urile care exportă înregistrează o creştere mai mare a veniturilor şi sunt mai încrezătoare în viitor. Un studiu UPS la nivel european, publicat la începutul acestui an, arată că peste jumătate din întreprinderile mici care exportă au înregistrat creşteri ale veniturilor în ultimii trei ani’, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Jim Kearney, managing director UPS pentru România, Ungaria şi Grecia.

În România sunt 567.900 de companii active, iar IMM-urile generează 35% din totalul cifrei de afaceri realizată de companiile active din România. Majoritatea IMM-urilor exportatoare activează în industria prelucrătoare, comerţ, transporturi, IT&C şi agricultură, iar topul judeţelor cu activităţi de export este condus de Timiş – 10,5%, Argeş – 10,3%, Arad – 5,9%, Braşov – 5,2% şi Sibiu – 4,8%.

În 2016, UPS a introdus un nou segment de zbor cargo la Cluj-Napoca, care face legătura cu hub-ul aerian din Koln (Germania), şi a îmbunătăţit timpii de tranzit în reţeaua terestră care conectează România cu restul Europei, a menţionat Jim Kearney.

Odată cu noul segment de zbor cargo, UPS oferă IMM-urilor care doresc să acceseze pieţele externe extinderea orei maxime de preluare a expediţiilor. Aceste investiţii fac parte din planul de investiţii de două miliarde de dolari până în 2019, prin care reţeaua europeană a gigantului american în domeniul logisticii va deveni şi mai rapidă.

Studiul realizat de firma de cercetare de piaţă Kantar Millward Brown pentru UPS a analizat companiile active din România pe baza datelor oficiale şi include informaţii de la 52.000 de IMM-uri care au depus ultimul bilanţ contabil în 2016, au între 10 şi 249 de angajaţi şi o cifră de afaceri sub 50 de milioane de euro. Cele mai multe dintre aceste IMM-uri sunt concentrate în regiunea Bucureşti-Ilfov (23,4%), urmată de Nord-Vest (14,4%), Centru (13,1%), Sud-Muntenia (11,1%), Nord-Est (10,8%), Vest (9%) şi Sud-Vest (6,7%).