Dobânda BNR va ajunge la 6% după şedinţa de politică monetară a BNR din 5 octombrie. Inflaţia rămâne ridicată – analişti

Majoritatea economiştilor şefi din băncile comerciale din România văd posibilă o majorare cu 50 de puncte de bază a dobânzii cheie în şedinţa de politică monetară din 5 octombrie. Există voci care spun că nu e exclus nici un 25 de puncte de bază sau chiar 75 de puncte de bază. Mediana este la 0,5%, ceea ce va conduce la o rată a dobânzii de 6%, urmând ca până la finalul anului să ajungă la 6,25% sau chiar 6,5%, motivată în principal de inflaţie.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 02 oct. 2022, 21:52
Dobânda BNR va ajunge  la 6% după şedinţa de politică monetară a BNR din 5 octombrie. Inflaţia rămâne ridicată – analişti

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, este de părere că BNR va majora dobânda de la 5,5% la 6% în şedinţa din 5 octombrie. Economistul şef al Raiffeisen arată că, în ciuda faptului că dobânda cheie sau cea de la facilitatea de creditare sunt sub cele practicate de Polonia, Cehia, Ungaria, BNR a utilizat un alt instrument de politică monetară – controlul strict al lichidităţilor- pentru a lupta cu inflaţia. Ionuţ Dumitru crede că BNR va încheia anul cu o dobândă cheie de 6,5%.

Potrivit sursei citate, deficitul de lichiditate din piaţa monetară începând din luna martie şi până în prezent este de 10 -12 miliarde de lei pe zi. Ionuţ Dumitru precizează că rata inflaţiei se menţine ridicată, chiar peste nivelul prognozat de BNR pentru acest an. Ultima prognoză avansată de banca centrală este de 13,9% la finalul lui 2022, iar economistul şef crede totuşi că anul 2022 se va încheia cu o inflaţie de minimum 14%, cu atât mai mult cu cât în ultimele două luni se observă creşteri de 1% la preţurile produselor existente în pachetul de bază pe care îl ia în calcul Statistica atunci când anunţă inflaţia.

„Ne așteptăm ca BNR să majoreze dobânda de politică cheie cu 50 pb la 6,00% la ședința Consiliului din 5 octombrie. Există o probabilitate semnificativă pentru o creștere de 75 pb după ce cifrele inflației din august au ajuns peste prognoza BNR. Mediana sondajului Bloomberg este de +50pb”, spune Ciprian Dascălu, economistul şef al BCR Erste Bank.

El  consideră că rata finală a anului 2022 va fi de 6,25% pentru dobânda de politică monetară şi 7,25% dobânda pentru creditul de ultimă instanţă (dobânda Lombard).

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, consideră că BNR va creşte dobânda cheie doar cu 0.25% la şedinţa din 5 octombrie, urmând ca în luna noiembrie majorarea să fie de încă 25 de puncte de bază, ceea ce ar aduce dobânda cheie la 6% abia la sfârşitul anului.

Raportul săptămânal al ING Bank către investitorii săi indică de asemenea o majorarea cu 50 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară, până la nivelul de 6%.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât în luna august majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an. De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50% pe an, de la 5,75% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50% pe an, de la 3,75%. Păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt alte decizii luate vineri de CA al BNR pe probleme de politică monetară.

Pe 5 octombrie 2022, BNR are o nouă şedinţă de politică monetară a CA, şedinţă care va realiza şi o analiză a raportului asupra inflaţiei.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Rabla pentru Electrocasnice: De luni începe selectarea voucherelor
Rabla pentru Electrocasnice: De luni începe selectarea voucherelor
Selectarea voucherelor în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice începe luni, de la ora 10.00. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul va fi regândit, iar cei......
Numărul ucrainenilor care au intrat în România sâmbătă, în creştere cu aproape 24% – Poliția de Frontieră
Numărul ucrainenilor care au intrat în România sâmbătă, în creştere cu aproape 24% – Poliția de Frontieră
Poliţia de Frontieră anunţă că la graniţă au efectuat formalităţile de control, sâmbătă, atât pe sensul de intrare, ...
CNBC: Statele Unite vor ca Europa să adopte o politică fermă împotriva Chinei, dar UE nu îşi permite să facă acest lucru
CNBC: Statele Unite vor ca Europa să adopte o politică fermă împotriva Chinei, dar UE nu îşi permite să facă acest lucru
Statele Unite şi-au intensificat retorica fermă împotriva Chinei şi vor ca Europa să le urmeze exemplul, dar blocul ...
Comisar european: În faţa subvenţiilor americane, UE trebuie să-şi ”susţină” industria
Comisar european: În faţa subvenţiilor americane, UE trebuie să-şi ”susţină” industria
Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a lansat un apel la crearea unui "fond european de suveranitate ...