Dobânda pentru taxa auto, mai mare decât taxa

Avocatul Marianei Irimie, căreia Curtea de Justiţie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobânzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, că are de recuperat o dobândă de circa 9.500 de lei pentru o taxă de 6.700 de lei pe care clienta sa a plătit-o în 2008.
Economica.net - vin, 19 apr. 2013, 20:25
Dobânda pentru taxa auto, mai mare decât taxa

Dragoş Târşia, avocatul Marianei Irimie, din Sibiu, căreia Curtea de Justiţie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobânzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că, după decizia instanţei, mulţi dintre cei care vor cere plata dobânzii vor primi sume mai mari chiar decât taxele de poluare pe care le-au plătit.

„Această decizie are o importanţă majoră, întrucât obligă statul să restituie nu atât suma prelevată sub titlul de taxă de poluare, cât şi dobânda aferentă în materie fiscală, calculată de la data perceperii acestei taxe şi nu de la data cererii de restituire, cum prevedea, până ieri (joi – n.r) articolul 124 din Codul de procedură fiscală. Sunt multe cazuri în care dobânda va întrece taxa. Pentru toate taxele prelevate în perioada 2007-2009, dobânda este de peste sută la sută din cuantumul taxei”, a declarat Dragoş Târşia.

Potrivit acestuia, în cazul clientei sale este vorba despre o maşină înmatriculată în 2008 pentru care s-a plătit o taxă de poluare de 6.700 de lei, iar dobânda pe care clienta sa o are de primit este de aproximativ 9.500 de lei.

„Economic, importanţa este covârşitoare asupra bugetului pentru că, în majoritatea cazurilor, dobânda va depăşi taxa în sine. Cu cât ai plătit taxa mai demult şi cu cât a fost mai mare, dobânda va fi mai mare”, a afirmat Târşia.

El a spus că s-a ocupat de peste o mie de procese de recuperare a taxei auto şi foarte mulţi dintre clienţii săi l-au contactat deja pentru a cere şi dobânda aferentă, precizând că se aşteaptă la „o nouă avalanşă de procese”.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu, până în prezent în judeţ s-a restituit taxă auto în valoare de 8.542.400 de lei.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a dat dreptate unei sibience care a dat în judecată autorităţile române, cerând ca, la restituirea taxei de poluare, să primească şi o dobândă calculată pentru perioada începând cu plata respectivei taxe.

Mariana Irimie – care, pentru un autoturism înmatriculat pentru prima dată în Germania, a plătit taxa de poluare ce era prevăzută de OUG nr. 50/2008 – este în proces cu Administraţia Finanţelor Publice Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu, cauza fiind legată de suma ce trebuie să îi fie restituită.

Sibianca a cerut ca să primească şi dobândă începând de la data plăţii taxei şi până la cea a restituirii sale efective.

Instanţa naţională, mai exact Tribunalul Sibiu, a întâmpinat probleme de interpretare în contextul soluţionării cererii de plată a dobânzilor aferente cuantumului taxei pe poluare, întrucât, potrivit prevederilor art. 70 şi 124 ale Codului de procedură fiscală, dobânzile aferente sumelor care trebuie restituite de la bugetul de stat sunt acordate începând din ziua care urmează datei formulării cererii de restituire, se arată într-un comunicat pe acest subiect remis MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Externe.

În aceste condiţii, Tribunalul Sibiu a adresat CJUE o întrebare referitoare la modul de calcul al dobânzilor aferente cuantumului taxei pe poluare de restituit.

Instanţa europeană s-a pronunţat joi în această privinţă, stabilind că „dreptul Uniunii se opune unui regim naţional, precum cel în discuţie în litigiul principal, care limitează dobânzile acordate cu ocazia restituirii unei taxe percepute cu încălcarea dreptului Uniunii la cele care curg începând din ziua care urmează datei formulării cererii de restituire a acestei taxe”, precizează MAE.

„Dreptul Uniunii trebuie interpretat în sensul că, în cazul perceperii de către un stat membru a unei taxe incompatibile cu dreptul Uniunii, (…) acest stat este obligat să restituie cuantumul acestei taxe și să plătească dobânzile aferente cuantumului acesteia începând de la data plății sale de către contribuabil”, s-a menţionat anterior în concluziile avocatului general al CJUE, date publicităţii de această instanţă.

Un număr de 300.000 de proprietari de maşini au câştigat în instanţă restituirea taxei de poluare, Administraţia Fondului pentru Mediu primind, în ianuarie, cereri de restituire în valoare totală de 19 milioane de lei, din care au fost achitaţi 14 milioane de lei.

Instanţele au dat aproximativ 300.000 de soluţii definitive prin care se dispune restituirea taxei auto proprietarilor care au achitat această taxă „considerată de Justiţie ilegală”, a declarat, în februarie, la Ploieşti, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb.

Te-ar mai putea interesa și
Pensiile din decembrie nu vor întârzia din cauza zilelor libere, dar în ianuarie cele plătite în numerar vor veni  cu o zi-două întârziere
Pensiile din decembrie nu vor întârzia din cauza zilelor libere, dar în ianuarie cele plătite în numerar vor veni  ...
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Poşta Română va lucra în data de 2 decembrie, pentru a face plăţile în ceea ce priveşte pensiile, astfel încât, până la 15 decembrie, toate......
Se schimbă toate facturile de energie electrică. Va fi un singur tip pentru toți clienții casnici, cum arată
Se schimbă toate facturile de energie electrică. Va fi un singur tip pentru toți clienții casnici, cum arată
Noul regulament de furnizare a energiei electrice vine cu noutăți importante referitoare și la facturi. Toate facturile ...
BMW a prezentat „cel mai exclusivist model produs vreodată” de divizia M GmbH
BMW a prezentat „cel mai exclusivist model produs vreodată” de divizia M GmbH
Noul BMW 3.0 CSL pune la dispoziția șoferului 560 CP, un record pentru modelele cu şase cilindri în linie, și un cuplu ...
Criza de muncitori calificați ar putea să ducă la o încetinire a tranziției Germaniei către energii regenerabile – studiu
Criza de muncitori calificați ar putea să ducă la o încetinire a tranziției Germaniei către energii regenerabile – ...
Criza de lucrători calificaţi ameninţă să încetinească tranziţia Germaniei la energii regenerabile, indică un studiu ...