Dobânzile la depozitele în lei au ajuns mai mari decât la creditele ipotecare. Topul celor mai bune dobânzi

Contrar legilor economice, dobânzile la depozitele în lei pe 12 luni au ajuns mai mari decât cele la creditele ipotecare în lei, pe fondul creşterii accelerate a ratei inflaţiei, a lipsei lichidităţii din piaţa bancară şi a perspectivei de recesiune. Într-un top al băncilor mari, CEC Bank şi Unicredit sunt pe primele locuri, cu cele mai mici dobânzi la creditele ipotecare şi cele mai mari dobânzi la depozitele în lei.
Gabriela Ţinteanu - lun, 25 iul. 2022, 21:44
Dobânzile la depozitele în lei au ajuns mai mari decât la creditele ipotecare. Topul celor mai bune dobânzi

Prima dată după 14 ani, dobânzile la depozitele în lei ajung mai mari decât cele la creditele ipotecare în lei. Găsim astfel, dobânzi de 9% la depozitele pe 12 luni şi de 4,75% la creditele ipotecare în lei pe 30 de ani. Explicaţia se poate găsi în lipsa de lichiditate din piaţa bancară, care determină băncile să înceapă să remunereze depozitele bancare într-un ritm mai rapid decât scumpesc creditele.

„Dobânzile la depozitele bancare sunt în speţă dobânzi pe termen scurt, în timp ce dobânzile la creditele ipotecare sunt dobânzi pe termen lung, iar asta ar explica decalajul dintre cele două, alături de lipsa de lichiditate din sistemul bancar, întreţinută de BNR, ca pârghie de luptă împotriva inflaţiei”, arată Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România. Analistul îşi aminteşte că în 2008, s-a mai înregistrat această situaţie, când dobânzile pe interbancar pentru depoziute de 1-2 zile se tranzacţionau cu 800% pe fondul lipsei de lichiditate şi declanşării crizei globale.

La ora actuală, sistemul bancar se mai confruntă cu o anomalie: toate tipurile de dobânzi, atât la depozite, cât şi la credite, sunt mai mici decât rata inflaţiei care este posibil să atingă 16% luna aceasta. Nu ştim cât va dura această situaţie, dar la ora actuală, cele mai mari dobânzi la depozitele pe 12 luni din sistemul bancar le are TBI Bank cu 9% pentru depozitele constituite online şi Patria Bank cu 7,5%. Cele mai mici dobânzi la credite ipotecare în lei le are Garanti Bank 4,75% şi CEC Bank 4,85%.

Am analizat ca de obicei ofertele băncilor din top 10 cele mai mari bănci din sistemul bancar, din punct de vedere al activelor deţinute. Astfel vom constata că, doar trei bănci din top 10 mai au acum dobânda la credit mai mare decât dobânda la depozit. Chiar şi aşa, marja dintre cele două tipuri de dobânzi este cuprinsă între 0,2% (Raiffeisen Bank) şi 0,9% în cazul BCR.

Astfel, şapte bănci din top 10 oferă dobânzi mai mari la depozitele populaţiei în lei constituite pe 12 luni decât dobânzile percepute la creditele ipotecare. Diferenţialul de dobândă începe de la 0,25% în cazul BRD care oferă 4,75% la credit şi 5% la depozit şi ajunge la 1,15% în cazul CEC Bank care oferă 4,85% dobânda la credite şi 6% la depozite.

Imediat după CEC Bank se situează Unicredit cu o marjă de 1,05% între creditul cu dobândă de 1,95% şi depozitul cu dobândă de 6%. Urmează ING Bank cu un diferenţial de 0,76%. Interesant este faptul că 6 bănci din top 10 au crescut deja dobânda la depozitele populaţiei în lei la 6%.

Rămâne de văzut cum vor evolua cei doi indicatori, cu atât mai mult cu cât este de aşteptat să ne confruntăm cu o recesiune, ritmul de creştere al creditelor la ipotecare pare să fi încetinit, condiţiile de acordare a acestora ar trebui, teoretic, să se înrăutăţească, iar analiştii vorbesc deja de o scădere a preţurilor pe piaţa imobiliară.

 

 

Băncile din top 10 cu cea mai mică dobândă la creditul ipotecar în lei şi cea mai mare dobândă la depozitul pe 12 luni în lei

Nr. în clasament Banca Dobândă credit ipotecar Dobândă depozit 12 luni
1. CEC Bank 4,85% 6%
2. Unicredit 4,95% 6%
3. ING Bank 5,24% 6%
4. OTP Bank 5,48% 6,7%
5. Alpha Bank 5,4% 6%
6. Banca Transilvania 5,6% 6%
7. BRD 4,75% 5%
8. Raiffeisen Bank 4,95% 4,75%
9. BCR 4,90% 4,00%
10. Banca Românească (Eximbank) 5,65% 5,00%

Dobânzile afişate sunt culese de pe site-urile băncilor pe data de 22 iulie 2022.

 

Te-ar mai putea interesa și
Investițiile străine în agricultură și industria alimentară au scăzut cu peste 54% față de anul trecut, până la 28,7 milioane de euro. Topul investițiilor
Investițiile străine în agricultură și industria alimentară au scăzut cu peste 54% față de anul trecut, până la ...
Investițiile companilor străine în capital social al firmelor din România cu activități în agricultură și industria alimentară au scăzut în prima jumătate a acestui an cu peste 54%......
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...