Dobânzile şi cursul de schimb, „stresate” de darea în plată

Chiar dacă BNR a păstrat neschimbată dobânda de politică monetară, iar previziunile de creştere economică sunt printre cele mai pozitive, dobânzile la credite încep să crească, iar presiunile pe cursul de schimb persistă, nici un analist financiar neriscând să facă o previziune referitoare la volumul deprecierii leului în luna mai. Cert este că, dacă aveţi plăţi de făcut în valută în mai, ar fi bine să le amânaţi pentru iunie sau plătiţi-le până apar primele efecte ale dării în plată.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 08 mai 2016, 09:17
Dobânzile şi cursul de schimb,

CEC Bank este cea de-a şaptea instituţie de credit care a majorat avansul la creditele ipotecare în lei şi valută de la 15% la 30%. Comunicatul oficial al băncii spune că, din cauza dării în plată, a crescut şi marja de dobândă la creditele ipotecare cu 1% la lei şi 2% la euro.

Asta în condiţiile în care dobânzile pe piaţa bancară sunt în scădere (unele aproape zero), iar BNR nu a mai umblat la dobânda de politică monetară din iulie 2015. Răspunsul preşedintelui CEC, Radu Graţian Gheţea, a fost simplu şi sec: „creşte riscul la credite, creştem şi provizioanele”.

De aceeaşi părere este şi Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank şi şeful Consiliului Fiscal. „Odată cu producerea efectelor legii dării în plată, cresc costurile creditului şi cresc şi provizioanele pentru bănci. Cele mai afectate vor fi creditele în valută, pe acest segment crescând cel mai puternic provizioanele, fapt care determină cumpărări mai intense de valută şi în consecinţă presiuni pe cursul de schimb. Care va fi însă impactul agregat? Nu se ştie… Putem vorbi totuşi de sute de milioane de euro, şi oricum, nu putem să nu subliniem că declaraţiile BNR au fost foarte precaute”, precizează Dumitru.

Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank, spune că există mai multe riscuri care pot pune presiune în continuare pe leu, de la comparaţia privind deprecierea zlotului şi a forintului când s-a luat în calcul o lege similară în cele două ţări, până la deciziile care se vor lua săptămâna aceasta referitor la Grecia sau efectele votului vizând un viitor Brexit din 22 iunie.

„Cert este că pe termen scurt ne vom confrunta cu o depreciere a leului, cu atât mai mult cu cât masurile populiste nu dau semne că se vor tempera, iar riscurile la nivel internaţional sunt în creştere faţă de finalul anului trecut”, a declarat Dascălu.

În concluzie, cel puţin momentan, dobânzile la credite şi leul evoluează mai mult sub imperiul temerilor legate de ceea ce s-ar putea întâmpla după ce vor apărea într-adevăr primele imobile date în plată.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Europa de Est: Băncile centrale şi guvernele sunt în dezacord din cauza inflaţiei – Reuters
Europa de Est: Băncile centrale şi guvernele sunt în dezacord din cauza inflaţiei – Reuters
Creşterea preţurilor în Europa de Est a provocat un dezacord între băncile centrale care au lansat majorări ale dobânzilor ...
Rusia suspendă misiunea sa la NATO şi pe cea a Alianţei la Moscova
Rusia suspendă misiunea sa la NATO şi pe cea a Alianţei la Moscova
Rusia a anunţat luni suspendarea misiunii sale de reprezentare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ...
Doar 2% dintre români intenţionează să facă achiziţii preponderent offline de Black Friday – studiu
Doar 2% dintre români intenţionează să facă achiziţii preponderent offline de Black Friday – studiu
Doar 2% dintre participanții la un studiu derulat de retailerul de fashion Glami intenționează să cumpere mai ales offline ...