Dobriţoiu: Dacă nu găsim soluţii pentru un avion multirol, revitalizăm o parte din flota de MIG-uri

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, joi, că Guvernul ia în calcul revitalizarea unei părţi a flotei de MIG-uri din dotarea Armatei Române şi extinderea duratei operaţionale până în 2018, în cazul în care nu se vor găsi soluţii pentru achiziţionarea unui avion multirol.
Economica.net - vin, 08 iun. 2012, 05:02
Dobriţoiu: Dacă nu găsim soluţii pentru un avion multirol, revitalizăm o parte din flota de MIG-uri

Cornel Dobriţoiu a declarat, joi, după o conferinţă de presă a premierului Victor Ponta, că un avion MIG a fost proiectat să funcţioneze pentru un ciclu de 25 de ani, iar în România durata de viaţă a unui astfel de aparat a fost prelungită până la 40 de ani.

„Resursa în ceea ce priveşte numărul de MIG-uri este în proces de diminuare. Dacă nu vom găsi soluţii pentru achiziţionarea unui avion multirol nu vom avea altă şansă decât să revitalizăm parte din flota de MIG-uri pe care o avem şi să extindem durata operaţională până în 2018. Şi acest termen este forţat pentru că este un avion care a fost proiectat să funcţioneze pentru un ciclu de 25 de ani şi noi am prelungit durata de viaţă până la 40 de ani. Este ultima variantă, ultima opţiune, ultima rezistenţă. Singura soluţie ar fi să utilizăm în mod inteligent resursele pe care le mai avem astfel încât să identificăm un volum apreciabil de venituri proprii care să satisfacă nevoia de înzestrare. Altfel pericolele sunt mari”, a spus Dobriţoiu.

Potrivit acestuia, Ministerul Apărării va trimite o echipă itinerantă în Portugalia şi Olanda pentru a studia „oferta de pe cele două pieţe” privind aviaţia, astfel încât în primăvara anului 2013 să fie trimişi oameni la pregătire.

„Vrem să vedem ce resurse au iar dacă resursa lor de aviaţie poate să ne satisfacă obiectivele operaţionale. Pentru că altfel vom invita NATO să ne apere spaţiul aerian pentru că noi nu am fost în stare să luăm o decizie. Guvernarea portocalie a adus riscul pierderii unei categorii de forţă, pierdeam aviaţia, rămâneam numai cu o companie de transport”, a spus Corneliu Dobriţoiu.

Ambasadorul agreat al Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, declara într-un interviu pentru MEDIAFAX că Olanda ar putea vinde României 15 avioane F16 în uz, dar bine întreţinute, diplomatul precizând însă că această eventuală tranzacţie nu are legătură cu o flexibilizare privind Schengen.

Vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru, declara, în 29 martie, pentru MEDIAFAX, că România are în prezent posibilitatea de a opta între achiziţionarea de avioane F16 în uz, aflate în dotarea forţelor olandeze şi portugheze, sau achiziţionarea de avioane F16 noi, care însă sunt prea scumpe.

„România are de optat între soluţia avioanelor în uz F16, aflate în prezent în dotarea forţelor aeriene olandeze şi portugheze şi care pot fi disponibilizate pentru ţări interesate, sau între avioane noi F16, dar ale căror costuri depăşesc actualele posibilităţi financiare ale Guvernului”, declara Scutaru, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în decembrie 2011, după o şedinţă CSAT, că în 2015 perioada de zbor a actualelor MiG-uri se epuizează şi preciza că România nu are resurse pentru 48 de avioane multirol, dar achiziţionarea trebuie să înceapă, chiar şi în ritmul de o aeronavă pe an.

Preşedintele menţiona că subiectul a fost discutat în CSAT, fără a se lua o decizie. „Se prefigurează o situaţie critică. În 2015, avioanele pe care le avem îşi epuizează resursa, iar România nu este încă în poziţia de a spune că îşi va respecta obligaţiile asumate atunci când a intrat în NATO, şi anume de a contribui cu 48 de astfel de avioane la forţele NATO, dar şi la apărarea propriului teritoriu”, spunea preşedintele în decembrie 2011.

El adăuga că, pentru a nu se decredibiliza ca stat membru NATO, România trebuie să evite situaţia în care alte ţări ar veni să execute misiunile de patrulare aeriană. „Ea (patrularea aeriană de către alte ţări – n.r.) este şi costisitoare şi umilitoare din punct de vedere al capacităţii forţelor armate în general şi al forţelor aeriene în special”, aprecia Traian Băsescu.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet,......
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...